PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Yhtiön tuloveroveroilmoitus jätettävä sähköisesti, yhtiöiden lisäennakkoverojen maksu aikaistuu

Olettehan huomanneet, että uusi vuosi toi mukanaan muutoksia yhtiöiden ennakkoveroihin?

Yhtiöiden lisäennakkoverojen maksu aikaistuu, mikäli halutaan välttyä korkoseuraamuksilta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mahdollinen lisäennakko on maksettava kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, mikäli halutaan välttää lisäennakolle määrättävää korkoa. Kollegani Jarno Laaksonen on jo aiemmin kirjoittanut verotusmenettelyn uudistuksista.

Myös yhtiön tuloveroveroilmoitus on nykyisin jätettävä sähköisesti.

Yhtiön ennakkoverot

Jos yhtiö huomaa, etteivät kauden aikana maksetut ennakkoverot riitä, voi yhtiö täydentää ennakkojaan ilman korkoseuraamuksia kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Kalenterivuotisen tilikauden tapauksessa tämä tarkoittaisi sitä, että ennakkoa voidaan täydentää ilman korkoseuraamuksia tammikuun loppuun.

Ennakoiden muutoshakemus täytyy jättää sähköisesti, minkä jälkeen järjestelmästä saadaan päätös, jonka perusteella lisäennakko maksetaan.

Monet asiakkaamme ovatkin tämän vuoksi muuttaneet prosessiaan siten, että laativat tarkemmat verolaskelmat jo tammikuun loppuun mennessä ja tekevät näiden verolaskelmien pohjalta tarvittaessa ennakoiden muutoshakemuksen sekä täydentävät ennakkoaan tammikuun loppuun mennessä.

Yhtiö voi toki edelleen odottaa ennakoiden kanssa veroilmoituksen jättöpäivään asti ja tämän uuden prosessin mukaan jopa verotuksen päättymiseen asti (10 kuukautta tilikauden päättymisestä), mutta tällöin lisäennakolle lähdetään laskemaan 2 prosentin korkoa.

Yhtiön tuloveroilmoitus on jätettävä sähköisesti

Yhtiön tuloveroilmoitus täytyy jättää sähköisesti Verohallinnon järjestelmään. Veroilmoituksen jättöaikaan ei tullut muutoksia.

Sähköistä ilmoittamista varten yhtiö tarvitsee Katso-tunnisteet, joiden hankkimiseen on syytä varata aikaa jo hyvissä ajoin ennen veroilmoituksen jättämistä.

Jotta sähköinen ilmoittaminen sujuisi jatkossa jouhevasti ja manuaalisten työvaiheiden määrä saataisiin pidettyä minimissä, suosittelemme kartoittamaan vaihtoehtoja sille, että veroilmoitus voitaisiin tehdä suoraan järjestelmällä. Tämä myös tuottaisi valmiin veroilmoitustiedoston Verohallinnon järjestelmää varten. Kirjanpitoon linkittyvän järjestelmän hyödyntäminen auttaa myös säilyttämään aukottoman kirjausketjun kirjanpidon tositteista tilinpäätökseen ja veroilmoitukseen.

Jos sähköinen ilmoittaminen tai muuttunut ennakkoveroprosessi mietityttävät, olethan yhteydessä!

 

Tilaa asiantuntijoidemme laatima maksuton opas 10 tärppiä yritysveroilmoituksen laatimiseen