Yrityskauppojen määrä pysyi maltillisena Suomessa – markkinan piristyminen on kuitenkin jo näköpiirissä
Vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä Suomen yrityskauppamarkkinoiden aktiviteetti pysyi maltillisena haastavan markkinaympäristön vuoksi. Yrityskauppojen lukumäärä laski Suomessa noin neljä prosenttia viime vuoteen verrattuna ja 12 kuukautta taakse päin katsova kauppamäärä on nyt laskenut kahdeksan neljännestä peräkkäin. Yrityskauppamäärät ovat olleet laskussa myös globaalilla tasolla.
Suomen M&A-markkinan näkymät ovat positiiviset
PwC Suomen partneri Marko Koski näkee valoa tunnelin päässä. ”Yleensä markkinasuhdanteen kääntyessä paremmaksi painopiste siirtyy divestoinneista ja spin-offeista kohti fuusoita sekä yritysostoja. Nyt olemme kuitenkin nähneet vielä enemmän divestointeja, vaikka olemme jo menossa parempaan suuntaan,” Koski toteaa.
Investointipankkiirit ovat saaneet kasvavissa määrin uusia myyntimandaatteja keväästä lähtien ja sama tahti on jatkunut syksyllä. Keväällä ei tosin laitettu valmisteluja heti käyntiin, koska yhtiöiden tuloskunto ei usein ollut vielä kohdillaan ja verrokkien arvostustasot pörssissä olivat riittämättömät.
Yhtiöillä on ollut aikaa tehostaa toimintoja ja siirtää kustannusten nousuja hintoihin. Tuloskunto on siis paranemaan päin, mutta ottaa oman aikansa ennen kuin muutokset alkavat näkyä täysimittaisina tuloksessa. Myös pääomasijoittajilla on irtautumispaineita, koska rahastosijoittajat haluavat palautuksia ja salkuissa alkaa olemaan myös ikääntyneempiä sijoituksia.
Kosken mukaan kaikki tämä ennakoi hyvää vuodelle 2025 ja parhaassa tapauksessa voimme nähdä piristymistä jo tulevalla joulusesongilla. ”Vuonna 2026 meillä saattaa olla käsillä jo todella kuuma yrityskauppamarkkina.”
Vuoden ensimmäiset listautumiset nähtiin kolmannella kvartaalilla
Myös listautumismarkkina on alkanut elpymään pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Päälistalle nousi Kalmar, jonka irtautuminen Cargotecistä saatiin valmiiksi kesän aikana. Lisäksi Solar Foods ja Canatu listautuivat First North -kasvumarkkinalle syyskuussa.
Partneri Ilkka Simula PwC Suomelta ennustaa, että listautumisannit vauhdittuvat keväällä 2025. ”Varsinkin viime vuosi oli hiljainen, mutta syksyllä on käynnistetty huomattavan runsaasti listautumishankkeita. Kun ne kypsyvät, pörssiin virtaa uusia yhtiöitä.”
PwC on aiemmin arvioinut, että Helsingin pörssin porstuassa odottelee kymmeniä yhtiöitä. Parhaillaan niiden listautumisvalmiudet vahvistuvat. ”Tukholman pörssissä IPO-ikkuna on jo auki ja siellä vauhti kiihtyy. Suomi seuraa viiveellä Ruotsia ja muuta maailmaa,” Simula kuvailee.
Volatiliteetin lasku piristää markkinaa
OMX Helsinki -indeksin positiivinen kehitys on markkinan piristymistä tukeva indikaattori, mutta korkea volatiliteetti on rajoittanut listautumisia ja koko yrityskauppamarkkinaa. Indeksin volatiliteetti on ollut viimeisten kuukausien ajan noin 17 prosentin luokkaa, kun alle 15 prosentin lukema voisi tarjota tukevampaa pohjaa listautumisille.
Simula käyttää OMX Helsinki -indeksiä mittapuuna, koska se omalla tavallaan kuvastaa sekä yrityskauppamarkkinoiden aktiviteettia että listautumisiin liittyvää intoa. Indeksi on heilahdellut alkusyksystä 9 600–10 400 pisteen haarukassa, mutta heilunta tasaantuu hiljalleen kohti listautumisten vaatimaa tasoa
”Yleisesti ottaen voi sanoa, että kun pörssi-indeksi ylittää 10 000 pistettä, yrityskauppamarkkina on hyvä. Ja kun se ylittää 12 000 pistettä, niin yrityskauppamarkkinat hehkuvat jo kuumina.”
Makrotalouden näkymät ovat positiiviset
Tuleva makronäkymä on kehittymässä parempaan suuntaan. Alhaisempi ja tasaantunut inflaation on saanut keskuspankit laskemaan korkoja, mikä osaltaan edistää yrityskauppamarkkinoiden elpymistä Suomessa. Viimeisimpien ennusteiden mukaan koronlaskuille on luvassa jatkoa.
Suomen bruttokansantuotteen ennakoidaan kääntyvän kasvuun tulevina vuosina ja työttömyyden laskee maltillisesti YT-neuvotteluista huolimatta. Lisäksi kuluttajien luottamus ja ostovoima ovat palautumassa lainakustannusten ja palkantarkistusten myötä.
Perusteollisuuden tilauskirjat ovat kääntymässä kasvuun uusien tilausten myötä ja rakentamiselle sekä korkotason lasku että rahoituksen saatavuus ovat merkittäviä ajureita.
Suomen yrityskauppamarkkina kääntyy kasvu-uralle
Markkinaolosuhteet ovat olleet pitkään haastavat, mutta positiivisten näkymien siivittämänä uskomme markkinan asteittaiseen kääntymiseen. Ennustamme Suomen yrityskauppavolyymeihin lievää kasvua loppuvuoden aikana ja merkittävämpää kasvua vuodesta 2025 eteenpäin.
Finnish M&A market update Q3 2024
Tutustu laajempaan yrityskauppamarkkinakatsaukseemme linkistä.