ELTIF 2.0 -sääntelymuutos ja avoimien ELTIF-rahastojen epävarmuudet
European Long Term Investment Fund (”ELTIF”) -sääntelymuutos eli ELTIF 2.0 on tullut sovellettavaksi 10. tammikuuta 2024. Muutoksella on tarkoitus lisätä ELTIF-rahastojen houkuttelevuutta sekä helpottaa ei-ammattimaisten sijoittajien mahdollisuutta sijoittaa vaihtoehtorahastoihin. ELTIF-sääntely on EU-asetuksella annettua ja se soveltuu jäsenvaltioissa sellaisenaan ilman kansallista implementointia.
European Long Term Investment Fund (”ELTIF”) -sääntelymuutos eli ELTIF 2.0 on tullut sovellettavaksi 10. tammikuuta 2024. Muutoksella on tarkoitus lisätä ELTIF-rahastojen houkuttelevuutta sekä helpottaa ei-ammattimaisten sijoittajien mahdollisuutta sijoittaa vaihtoehtorahastoihin. ELTIF-sääntely on EU-asetuksella annettua ja se soveltuu jäsenvaltioissa sellaisenaan ilman kansallista implementointia.
ELTIF 2.0 laajentaa merkittävästi sääntelyn soveltamisalaan hyväksyttävän rahoitusomaisuuden käsitettä mahdollistamalla esimerkiksi kolmansissa maissa sijaitsevat sijoituskohteet. Asetus täsmentää myös reaaliomaisuuserän määritelmää: uuden asetuksen mukaan reaaliomaisuuserä tarkoittaa omaisuuserää, jolla on substanssinsa ja ominaisuuksiensa ansiosta luontainen arvo, kuten esimerkiksi kiinteä omaisuus. Lisäksi ELTIF 2.0 ei enää edellytä sijoituskohteelta vähimmäiskokoa eikä reaaliomaisuuden suoraa omistamista rahastotasolla. ELTIF-sääntelyn soveltamisalaan sisällytetään uudistuksen myötä EU:n vihreät joukkolainat sekä YLS-kriteerien mukaiset arvopaperistamiset.
Lue lisää muutoksista aikaisemmasta kirjoituksestamme täältä.
Tekniset sääntelystandardit ja sääntelyyn liittyviä epävarmuuksia
ELTIF 2.0 antaa Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaiselle (ESMA) toimivallan laatia tekniset sääntelystandardit, jotka tarkentavat ELTIF-rahastojen likviditeetinhallintakeinojen (”Liquidity Management Tool”, LMT) tiettyjä ominaisuuksia, kuten vähimmäissijoitusaikaa, toimivaltaisille viranomaisille toimitettavia tietoja sekä ELTIF-rahastolta vaadittavien edellytysten täyttymistä koskien sen lunastuspolitiikkaa sekä maksuvalmiuden hoitovälineitä.
ESMA julkaisi lopullisen raporttinsa teknisten sääntelystandardien luonnoksesta 19. joulukuuta 2023 ja toimitti sääntelystandardit komission hyväksyttäväksi. Komissio on antanut muutossuosituksia 6.3.2024 ESMAn teknisiin sääntelystandardeihin.
ELTIF 2.0 -sääntelyyn sekä ESMAn raporttiin liittyy epävarmuuksia avoimien ELTIF-rahastojen osalta. Uudistetun asetuksen mukaiset pakolliset likviditeetinhallintakeinot ovat tämän epävarmuuden taustalla. Asetusluonnoksen mukaan ELTIF-rahastojen sijoittajat eivät voi pyytää rahasto-osuuksiensa lunastusta ennen rahaston toimikauden päättymistä. Lisäksi teknisten sääntelystandardien mukaiset likviditeetinhallintakeinot sekä niihin liittyvät lunastusten ennakkoilmoitusaikaa ja likvidien sijoitusten vähimmäiskynnysarvoja koskevat vaatimukset tekevät avoimien ELTIF-rahastojen hoitamisesta haastavaa.
Komissio ehdottaa antamassaan muutosehdotuksessa, että teknisten sääntelystandardien laatimista tulisi lähestyä suhteellisuusperiaatteen näkökulmasta. Tämä huomioiden komissio ehdottaa, että ELTIF-rahastojen hoitajilla ei tulisi olla mahdollisuutta tehdä olennaisia muutoksia ELTIF-rahastojen lunastuspolitiikkoihin ennen toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntää. Lisäksi komissio ehdottaa, että teknisissä sääntelystandardeissa ehdotettu lunastusten 12 kuukauden ennakkoilmoitusaika poistetaan. Myös likviditeetinhallintakeinojen rajoituksia koskevaa sääntelystandardia ehdotetaan muutettavaksi kannustavammaksi siten, ettei se määräisi ELTIF-rahastoille erityisiä lisävaatimuksia. Lisäksi komissio ehdottaa, että ELTIF-asetusta tulisi yhdenmukaistaa MiFID II ja AIFMD- direktiivien sekä PRIIPs- asetuksen kanssa kustannusten tiedonantomenettelyjen osalta.
ELTIF 2.0 -sääntelymuutoksen odotetaan lisäävän ELTIF-rahastojen houkuttelevuutta sekä helpottavan ei-ammattimaisten sijoittajien sijoittamista ELTIF-rahastoihin. Teknisten sääntelystandardien muoto alkaa selkiytyä ja komission hyväksyttyä ne lopullisesti, on uudistettu sääntelykokonaisuus ainakin toistaiseksi valmis. Riippumatta teknisten sääntelystandardien lopullisista yksityiskohdista, voidaan uudistettua ELTIF-sääntelyä pitää merkittävästi toimivampana aiempaan verrattuna. Se tarjoaa varainhoitotoimialalle uusia mahdollisuuksia samalla kun vähittäissijoittajien sijoitusmahdollisuudet kasvavat.