PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

ESportsissa liikkuu miljoonia – mitä pitää ottaa huomioon sponsorisopimuksessa?

Näin talviolympialaisten aikaan suomalaiset elävät mukana hiihtäjien, lumilautailijoiden ja mäkihyppääjien iloissa ja suruissa. Kilpailun ja voittamisen huumaa on jo tuhansien vuosien ajan haettu urheilusta niin kisapaikoilla kuin kotisohvillakin. Teknologian kehityttyä nykyään sitä voi tavoitella myös videopeleissä järjestettävissä turnauksissa eli ns. eSportsissa (e-urheilu).

ESportsissa liikkuu miljoonia – mitä pitää ottaa huomioon sponsorisopimuksessa?

2010-luvulla tunnettujen videopelien, kuten Counter Striken, League of Legendsin ja Dota 2:n, pelaamisessa järjestettyjen turnausten voittopalkkiot ovat nousseet satoihin tuhansiin tai peräti miljooniin euroihin. Menestystä on tullut Suomeenkin – Lasse Urpalainen eli pelaajanimeltään MATUMBAMAN oli mukana voittamassa 9 miljoonan euron pääpottia Dota 2 -turnauksessa vuonna 2017. Laajaa huomiota saavia turnauksia seuraavat internetin välityksellä arvioiden mukaan kymmenet, jopa sadat miljoonat katsojat ympäri maailman.

Yleisön kasvaessa myös sponsorit, kuten laitevalmistajat ja energiajuomatuottajat, ovat innostuneet eSportsien saamasta huomiosta. Suuret televisioyhtiöt kuten BBC ja ESPN esittävät turnauksia televisiossa. Kuten perinteisissäkin urheilulajeissa, myös eSportsissa pelaajat esiintyvät valtavien yleisöjen edessä sponsoreiden logot paidoissaan ja lippalakeissaan. eSportsin sponsorointia harkittaessa on kuitenkin syytä pitää mielessä muutamia tärkeitä oikeudellisia näkökohtia.

Kenen kanssa sponsorisopimus tehdään?

Sponsorisopimusta laadittaessa ensimmäisenä vastaan tuleva kysymys on usein se, kenen kanssa sopimus tehdään. Perinteisissä urheilulajeissa tarkoituksenmukainen sopimuskumppani on usein tiedossa ja lajiliiton sekä yksittäisen urheilijan välinen suhde on yleensä selvä. eSportsissa liittojen ja yksittäisten pelaajien suhde on toistaiseksi vaikeammin hahmotettavissa, eivätkä olemassa olevat edunvalvontarakenteet ole vahvoja.

Liittoja ja muita pelaajien etuja ajavia tahoja on jo olemassa, mutta sponsorointisaralla ne ovat vasta tekemässä tuloaan. Esimerkiksi maailmanlaajuinen, pelaajien ja joukkueiden etuja ajava World ESports Association on vasta kahden vuoden ikäinen.

Sponsorointia harkitessa onkin tärkeä selvittää, onko tarkoitus sponsoroida (i) yksilöä vai joukkuetta, (ii) kuuluuko yksilö tai joukkue johonkin katto-organisaatioon, kuten Ninjas in Pyjamasiin, ja (iii) onko yhteisö, johon pelaaja kuuluu, osa laajempaa yhdistystä, kuten World ESports Associationia.

Sponsorisopimuksen vastapuolen mahdolliset liittojäsenyydet saattavat asettaa rajoituksia ja vaatimuksia sopimusten sisällölle.

Sopimuksen kohde

Kuten sponsorisopimuksissa yleensäkin, osapuolten on hyvä sopia mahdollisimman tarkasti siitä, millaista näkyvyyttä sponsorin tuotteille on tarkoitus saada. Tärkeä seikka ovat tietenkin tuotteet ja palvelut, joita pelaajien tulee käyttää tai esitellä.

Lisäksi on syytä sopia tavoista, joilla sponsoroitavat pelaajat tuovat tuotteita tai palveluita esiin. He voivat esimerkiksi käyttää tuotteita turnauksissa tai tehdä niistä YouTubeen ladattavia arviointivideoita. Tärkeää on myös sopia tuotteiden ja sponsoroivan yrityksen logon käytöstä ja esillä pitämisestä sekä siitä, kuinka pitkään tai missä laajuudessa tuotteiden tai logojen on tarkoitus olla esillä.

Markkinoinnin tunnistettavuus

eSportsin tärkeäksi osaksi on tullut kilpailuotteluiden ja erityisesti myös muuten pelattujen otteluiden suoratoisto. Suoratoistettujen eSports-otteluiden kaupallisesta merkittävyydestä kertoo mm. videopeleihin keskittyneen suoratoistopalvelu Twitch.tv:n myynti lähes miljardilla dollarilla Amazonille.

eSportsin suoratoiston ympärillä oikeudellinen keskustelu on keskittynyt erityisesti markkinoinnin tunnistettavuuteen, jota Suomessa säännellään kuluttajansuojalaissa. Sen mukaan kuluttajan on voitava erottaa mainos muusta sisällöstä, kuten tv-ohjelmasta tai blogikirjoituksesta. Videoituja eSports-turnauksia seuraavan kuluttajan tulee kyetä erottamaan mainos muusta turnaukseen liittyvästä lähetyksestä.

Useimmiten vastuu pelaajien markkinointitoimenpiteiden lainmukaisuudesta on sponsoroivalla yrityksellä. Mikäli pelaaja sponsorisopimuksella esimerkiksi velvoitetaan kehumaan hiirtään onnistuneen pelitilanteen jälkeen ilman, että kuluttajansuojalain mukainen tunnistettavuusvaatimus täyttyy, sanktioista vastaa sponsoroiva yritys.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että World ESports Association ja muut eSportsiin liittyvät edunvalvontatahot asettavat vaatimuksia mainonnalle ja sen tunnistettavuudelle.

Riidanratkaisu

eSportsin sponsorisopimusten yleistyessä myös niihin liittyvät erimielisyydet ja tarve riitojen oikeudelliselle ratkaisemiselle on lisääntynyt. Sponsorisopimuksessa riidanratkaisupaikaksi voidaan sopia Helsingin käräjäoikeus, välimiesmenettely, urheilun oikeusturvalautakunta tai vaikka World ESports Associationin välimiessääntöjen mukainen menettely.

Sanakirja

Jos päädyt neuvottelupöytään eSports-pelaajien tai heidän yhteistyökumppaneidensa kanssa, tässä pieni sanakirja avuksi videopelijargonin syövereihin:

glitsaaminen  = pelin ohjelmointivirheiden hyödyntäminen
hiilata = parantaa pelihahmo
idlata/wowittaa = olla epäaktiivinen pelissä (yleensä pelaaja on poissa koneeltaan)
nobo/nuubi = uusi, kokematon pelaaja
ounata = voittaa kaksintaistelu tai koko peli; tehdä jokin näyttävä liike tai siirto
ripata = hahmon kuoleminen pelissä (vrt. R.I.P.)