EU:n akkuasetuksesta uusia velvollisuuksia akkujen ja paristojen tuottajille – tiedätkö, miten sinun tulisi toimia?

Elokuussa 2023 voimaan astuneen EU:n akkuasetuksen soveltaminen alkoi helmikuussa 2024. Asetus korvaa vuoden 2006 akku- ja paristodirektiivin ja laajentaa säännösten soveltamisalan akkujen ja paristojen koko elinkaareen. Sen tavoitteena on luoda yhdenmukaistettu lainsäädäntö akkujen kestävyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Elokuussa 2023 voimaan astuneen EU:n akkuasetuksen soveltaminen alkoi helmikuussa 2024. Asetus korvaa vuoden 2006 akku- ja paristodirektiivin ja laajentaa säännösten soveltamisalan akkujen ja paristojen koko elinkaareen. Sen tavoitteena on luoda yhdenmukaistettu lainsäädäntö akkujen kestävyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Asetus koskee kaikkia EU:n markkinoille saatettavia akkuja ja kattaa akkujen valmistuksen, hankinnan, jakelun, käytön ja kierrätyksen. Asetus määrittelee viisi kategoriaa akkujen käyttötarkoituksen perusteella:

  • kannettavat akut ja paristot
  • käynnistys-, valaistus- ja sytytysakut
  • kevyiden liikkumisvälineiden akut
  • sähköajoneuvojen ajovoima-akut
  • teollisuusakut

Asetusta sovelletaan myös tuotteisiin sisältyviin paristoihin ja akkuihin, akku- tai paristokennoihin sekä akku- ja paristomoduuleihin.

Jakelijat tuottajavastuun piiriin – tuottajille uusia vastuita akkujen jätehuollossa ja kierrätysmateriaalien käytön lisäämisessä

Asetus sisältää lukuisia siirtymäaikoja eri vaatimusten tullessa voimaan asteittain. Seuraava merkittävä joukko uusia vaatimuksia astuu voimaan elokuussa 2025, kun asetuksen VIII luku, joka käsittelee jätehuoltoa ja tuottajavastuuta, tulee sovellettavaksi. Uudet vaatimukset laajentavat tuottajan määritelmän koskemaan maahantuojien, valmistajien ja etämyyjien lisäksi jakelijoita.

Tuottajiksi määritellyille yhtiöille tulee laajennettu tuottajavastuu, johon sisältyy muun muassa seuraavat velvoitteet:

  • Keräys- ja kierrätyskustannukset: Akkujen myyntihintaan on sisällytettävä akkujen keräyksestä ja kierrätyksestä aiheutuneet kustannukset. Tämä poikkeaa aiemmasta direktiivistä, jonka nojalla kustannuksista voitiin sopia asiakkaan kanssa vasta lähempänä kierrätysajankohtaa.
  • Laaja keräys- ja kierrätysvelvollisuus: Tuottajien on varmistettava, että käytöstä poistettavat teollisuusakut voidaan kerätä ja kierrättää tehokkaasti.
  • Yhteisvastuullinen järjestelmä: Akkujen ja paristojen tuottajien toiminnan edellytyksenä on, että tuottajavastuusta on huolehdittu. Suomessa tämä tarkoittaa käytännössä liittymistä tuottajayhteisöön.
  • Vähimmäisvaatimukset kierrätysmateriaaleille: Uusien akkujen valmistuksessa on hyödynnettävä tietty osuus kierrätysmateriaaleja.

Lisäksi tuottajiksi määriteltyjen yhtiöiden on noudatettava huolellisuusvelvoitetta.

Huolellisuusvelvoitteen ja siihen liittyvien toimintaperiaatteiden vaatimukset tuottajille

Tuottajiksi määriteltyjen yhtiöiden* sekä niiden tytäryhtiöiden ja alihankkijoiden on täytettävä 18.8.2025 mennessä huolellisuusvelvoite ja otettava käyttöön tähän liittyvät toimintaperiaatteet. Velvoitteen tavoitteena on estää haitallisten vaikutusten syntyminen ihmisiin, ympäristöön tai yhteiskuntaan sekä kunnioittaa ihmisoikeuksia ja ympäristöä tuotantoketjussa.

Toimintaperiaatteissa on huomioitava yleisimmät nykyiset sekä ennakoitavissa olevat kestävyysriskit. Niiden on perustuttava kansainvälisesti tunnustettuihin standardeihin ja periaatteisiin, kuten YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin, Global Compact -aloitteen periaatteisiin, UNEP:n suuntaviivoihin tuotteiden sosiaalisen elinkaaren arvioinnista, ILO:n periaatejulistukseen tai OECD:n monikansallisille yrityksille tarkoitettuihin toimintaohjeisiin ja vastuullista liiketoimintaa koskeviin ohjeisiin.

Jos tuottaja ei täytä huolellisuusvelvoitetta, turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) voi vaatia, että puute korjataan ja vaatimustenmukaisuus täytetään. Jos puutteet jatkuvat, tuottajan liiketoimintaa voidaan rajoittaa, se voidaan jopa kieltää tai järjestää palautusmenettely. Tukes voi lisäksi tehostaa toimiaan uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään tuottajan kustannuksella.

Tuottaja – miten sinun tulisi valmistautua tuleviin muutoksiin? 

EU:n akkuasetuksella on laajat vaikutukset tuottajiksi määriteltyihin yhtiöihin. Alati muuttuvassa markkinassa ja regulaatiokentässä yhtiöiden on säännöllisesti arvioitava nykyisiä sekä ennakoitavissa olevia kestävyysriskejä ja mahdollisuuksia. Muutokset luovat riskin, jos uusiin vaatimuksiin ei vastata, mutta enemmissä määrin yhtiöille muodostuu mahdollisuuksia erityisesti vihreän siirtymän edistämisen kautta.

Vihreään siirtymään liittyviin tilaisuuksiin lukeutuvat muun muassa uudet rahoitusmahdollisuudet sekä liikevaihdon kasvu uusista markkinoista ja asiakassegmenteistä, jos yhtiö pystyy ketterästi hyödyntämään markkinamuutokset. Mahdollisuuksiin tarttuminen voi vaatia yhtiöiltä tuoteportfolion uudelleentarkastelua, hankintastrategian päivitystä sekä data- ja teknologiakyvykkyyksien kehittämistä.

Kiireellisimmin tuottajien on kuitenkin varmistettava huolellisuusvelvoitteen noudattaminen 18.8.2025 mennessä. Konkreettisesti tämä tarkoittaa seuraavia toimenpiteitä:

  • Huolellisuusvelvoitteeseen liittyvät toimintaperiaatteet ovat kehitetty ja käytössä.
  • Toimintaperiaatteille on hankittu ulkopuolinen todennus ilmoitetulta laitokselta ja todennus tehdään säännöllisin väliajoin.
  • Toimintaperiaatteet on viestitty ulkoisesti sekä sisällytetty hankinta- ja toimittajasopimuksiin.
  • Toimitusketjun valvonta- ja läpinäkyvyysjärjestelmä, johon sisältyy muun muassa alkuperäketju- tai jäljitysjärjestelmä, on käytössä.
  • Valitusmekanismi, mukaan lukien riskitietoisuuteen liittyvä varhaisvaroitusjärjestelmä ja korjaavien toimenpiteiden mekanismi, on perustettu YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden mukaisesti.
  • Toimitusketjun riskiarvio ja riskienhallintasuunnitelma on laadittu.

Jos haluat varmistaa liiketoimintasi vaatimustenmukaisuuden jo ennen kesälomia ja tulla takaisin sorvin ääreen rauhallisin mielin, on erityisen tärkeää aloittaa kehitystoimenpiteet heti – aikaa on vain pari kuukautta. Vaikka huolellisuusvelvoite on tällä hetkellä kiireellinen, suosittelemme pitämään katseen myös isossa kuvassa: mitä EU:n akkuasetus kokonaisvaltaisesti tarkoittaa sinun liiketoiminnallesi?

*Velvoitteita ei sovelleta tuottajiin, joiden nettoliikevaihto on alle 40 miljoonaa euroa. Niitä ei sovelleta myöskään tuottajiin, jotka saattavat markkinoille uudelleenkäytettäviä, käyttötarkoitukseltaan muutettuja tai uudelleen valmistettuja akkuja ja paristoja, jos tällaiset akut tai paristot oli jo saatettu markkinoille tai otettu käyttöön ennen asetuksen mukaisten toimenpiteiden suorittamista.

Saara Vahvaselkä

Lakipalvelut

+358 (0)20 7877000

saara.vahvaselka@pwc.com

Heidi-Henrietta Saarikko

Yritysvastuu

+358 (0)20 787 7099

heidi-henrietta.saarikko@pwc.com