PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Muutoksia virvoitusjuomaverolakiin

Drink Can
>Eduskunta on hyväksynyt merkittäviä muutoksia virvoitusjuomaverolakiin. Muutosten myötä virvoitusjuomien verotusta muutetaan hallitusohjelman kirjausten mukaisesti terveysperusteisempaan suuntaan.
Terveysohjaus toteutetaan porrastamalla virvoitusjuomien valmistevero kuuteen eri veroluokkaan tuotteen sokeripitoisuuden perusteella.
Virvoitusjuomien valmisteverotus muuttuu siten, sokerittomien juomien veroa alennetaan 9 senttiin litralta nykyisestä 13 sentistä.
Sokeripitoisten juomien vero porrastetaan 16, 24, 32, 40 tai 48 senttiin litralta. Lisäksi valmisteveroa aletaan kantaa juomista, jotka on pakattu yli viiden litran vähittäismyyntipakkauksiin. Kahviloissa, ravintoloissa, smoothiebaareissa ja lähikaupoissa valmistettavat virvoitusjuomat poistetaan veron piiristä. Muutos koskee tuotteita, jotka valmistetaan suoraan myyntiin samassa paikassa. Virvoitusjuomien pientuotantoa, joka on enintään 70 000 litran tuotantoa kalenterivuodessa, ei ole veron piirissä tälläkään hetkellä.
Lakimuutos on hyväksytty eduskunnassa. Muutokset tulee voimaan valtioneuvoston asetuksella sen jälkeen kun komission on käsitellyt oikeusvarmuusilmoituksen.