- Aiheet
Herätys Suomi! Terveisiä Singaporesta
Itseään on hyvä altistaa uuden oppimiselle, ja tähän minulla oli hyvä tilaisuus viime viikolla, kun osallistuin viiden päivän ajan Boardman2020:n organisoimaan matkaan Singaporeen. Matkan tarkoituksena oli tutustua paitsi Kaakkois-Aasian keskeiseen bisneshubiin kaupunkivaltio Singaporeen, myös Kaakkois-Aasian liiketoiminnan mahdollisuuksiin laajemmin.
Mukaan retkelle lähti 12 henkilön joukko suomalaisia, jotka edustivat niin pääomasijoitusmaailmaa, yrittäjiä, kasvuyhtiöiden vauhdittajia kuin asiantuntijapalveluita ja rahoitusta tarjoavia yrityksiä. Ekskursion tavoite oli antaa eväitä siihen, että kukin meistä voi omissa rooleissaan ja taustallaan auttaa paremmin suomalaisia yhtiötä näille markkinoille etenemissä – markkinoille, jonka yhteenlaskettu väkiluku on tällä hetkellä n. 640 miljoonaa ja joiden talouksien on ennustettu kasvavan tulevaisuudessa voimakkaasti.
Viikon lukuisat tapaamisemme oli rakennettu neljän kantavan teeman ympärille: 1) smart nation 2) corporate innovation, 3) blockchain ja 4) Singapore Kaakkois-Aasian bisneshubina. Viikon aikana tapasimme mm. Singaporen valtion edustamia tahoja (GovTech, SGInnovate), startup-ekosysteemin toimijoita (Slush Singapore, Padang & Co, BLOCK71, WeWork, muru-D, Unilever Foundry), suomalaisia ja paikallisten yrittäjien edustajia (evie.ai, Huone, Wärtsilä Digital Foundry, Google, Mediacorp, Smartly, TenX) sekä keskeisiä palveluntarjoajien edustajia (PwC, CorpZap, Yuen Law, ConnectOne). Viikolle mahtui myös illallinen Suomen Singaporen-suurlähettiläs Paula Parviaisen kanssa, jolle voi jo nyt nostaa hattua siitä aktiivisuudesta, jota hän on pitänyt yllä vuonna 2015 alkaneen periodinsa aikana.
Matkalta jäivät mieleen erityisesti seuraavat asiat:
Singapore investoi tulevaisuuden kilpailukykyyn vahvasti ja fokusoidusti
Ehkä suurimman vaikutuksen minuun tekivät tapaamiset Singaporen valtiota edustavien tahojen kanssa. Asioiden toteutusvauhti päätöksistä toteutukseen vaikutti olevan ihan eri tasolla, kuin mitä Suomessa olemme tottuneet. On tehty selvä kansallisen tason visioita (mm. Smart Nation Singapore ja GovTech Singapore) ja niitä tukevat kansalliset strategiset projektit, joiden edistymistä seurataan yritysmaailmasta tutuilla tavoilla.
KPI:na eli avainmittarina esim. valtionhallintoa edustavien tahojen arvioinnissa digitalisoinnin onnistumisessa on kansalaisten tyytyväisyys uusiin palveluihin. Kaipaisin samanlaista visiota Suomeen siitä, mihin olemme menossa ja mihin keskitymme. Pienenä maana emme voi olla kaikessa paras. Tämä liittyy erityisesti tutkimukseen, koulutukseen ja erilaisiin yrityksille annettaviin tukiin. Pitäisi valita ne pelit, joissa haluamme olla maailman parhaita.
Kaakkois-Aasian markkinan kasvu tarjoaa huimia mahdollisuuksia
Singaporen ympärillä oleva markkina on käsittämättömän suuri – yli 640 miljoonaan ihmisen populaatio ja alueen taloudet kasvavat kovaa vauhtia. Esimerkkinä mainittakoon, että alueella tulee tällä hetkellä joka kuukausi jopa 3 miljoonaa uutta ihmistä ensimmäistä kertaa internetin käytön piiriin. Luonnollista kasvua olisi tarjolla rohkeille tekijöille.
Kaakkois-Aasia markkinana ei tietenkään ole helpoimmasta päästä, sillä jokaisella maalla on omat lakinsa ja kulttuurinsa- Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että niitä ei voi hoitaa liiketoiminnan kannalta samalla tavalla. Singaporen vahvuus Kaakkois-Aasian hubina on se, että sieltä on saatavissa paikallista kieltä puhuvia ihmisiä lähes kaikkiin keskeisiin Kaakkois-Aasian maihin. Sinne pitäisi saada nopeasti lisää suomalaisia yhtiöitä markkinoita valloittamaan, sillä parhaita pelipaikkoja jaetaan parhaillaan.
Kilpailemme samoista talenteista
Viikon lukuisissa keskusteluissa tuli esille huoli siitä, saadaanko maahan ja juuri omaan yhtiöön parhaat talentit ja kyvykkyydet, jotta voidaan tarjota voittavia teknologioita. Tarve on myös ihmisille, jotka pystyvät kaupallistamaan uudet tuotteet ja palvelut. Tämä on aito huoli Singaporessa, ja sama tilanne koskee Suomea. Äskettäin uutisoitiin esimerkiksi siitä, että Suomesta puuttuu nykymenolla v. 2020 vähintään 15 000 koodaajaa, jotta pystymme saavuttamaan edes normaalin kasvumme.
Viikon aikana ei jäänyt epäselväksi, että Singapore tulee tekemään kaikkensa houkutellakseen maahansa sekä pääomaa että parhaat talentit, jotta se voittaa globaalin kilpailun. Selvää oli myös, että oman maan talenteilla ei tulla pärjäämään, vaan sinne (maahan) on saatava osaajia ympäri maailmaa. Millä keinoilla me aiomme kilpailla näistä samoista talenteista? Tarvitsemme pikaisesti valtiotason toimia teknologiaan liittyvän osaamisen varmistamiseksi, ja tämä tarkoittaa väistämättä myös työperäisen muuton helpottamista monilla eri tavoilla.
ICO-anneissa (“initial coin offering”) on meneillään iso buumi
Tämä on asia, josta Suomessa puhutaan vielä vähän. Singaporessa on ICOjen osalta meneillään iso buumi mm. sen takia, että paikallinen TenX-niminen yhtiö onnistui vuoden 2017 aikana tekemään annin, jossa se laski liikkeelle 80 miljoonan dollarin arvosta virtuaalivaluuttaa (token). Nämä annit perustuvat blockchain- eli lohkoketjuteknologiaan. Euroopassa vastaavia anteja on tehty jo mm. Sveitsissä, jossa tähän liittyvä lainsäädäntö on eniten vakiintunut. Vuoden 2018 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ICO-anneilla on kerätty jo yli 3 miljardin euron arvosta rahaa. Kollegani Matti Pennanen on kirjoittanut ICOista ja niihin liittyvistä kysymyksistä lisää.
Suunnitelmat käytäntöön
Reissu oli avartava ja innostava, mutta samalla kasvoi huoli siitä, miten Suomi pärjää kilpailussa.
Meidän pitää saada politiikan puolella rivimme järjestykseen, tehtyä pidempiaikaisia suunnitelmia kilpailukykymme varmistamiseksi sekä vietyä suunnitelmat nopeasti käytäntöön, jotta menestymme globaalissa kilpailussa.
Omassa yrityksessämme tulemme panostamaan siihen, että suomalaisia osaajiamme lähtee vaihtoon Kaakkois-Aasiaan ja että sieltä tulee osaajia myös tänne Suomeen. Matkan tavoitteeseen liittyen lupaan myös pitää erilaisissa kohtaamisissani esillä Kaakkois-Aasian markkinoiden mahdollisuuksia.
Isot kiitokset matkan ja hienojen kokemusten mahdollistamisesta Boardman2020:lle, Anna Koposelle (Boardman) ja Anna Ratalalle (Head of Slush Singapore)!
Boardman järjestää vastaavan ekskursion myös ensi vuonna. Suosittelen tätä matkaa lämpimästi. Jos innostuit, ota yhteyttä Boardmanin Anna Koposeen (anna.koponen@boardman.fi). Jos et jaksa odottaa ensi kevääseen, niin syksyllä on loistava aika piipahtaa Singaporeen Slush Singaporen yhteydessä 14.9.2018. Paikalle on lähdössä paljon ihmisiä myös Suomesta.