IFRS® tilinpäätösraportointi* valokeilassa – Onko piilossa olevilla aarteilla arvoa?
Mikä ihmeen IFRS®? -blogisarjan kymmenennessä osassa Maija Ollila pohtii sitä, onko aika ajanut vanhan IAS 38 -standardin ohi.

Mikä ihmeen IFRS®? -blogisarjan kymmenennessä osassa Maija Ollila pohtii sitä, onko aika ajanut vanhan IAS 38 -standardin ohi.
Joskus kehitys saattaa ajautua IFRS-tilinpäätösstandardien edelle ja näin on ehkä käynyt taloudellisessa raportoinnissa aineettomien omaisuuserien osalta. Nykyajan liiketoimintamallit perustuvat entistä vahvemmin immateriaalisiin innovaatioihin, tietotaitoon ja brändeihin, joita yhtiöt patentoivat, lisensoivat ja kaupallistavat. Sisäisesti kehitettyinä näillä erillä ei useinkaan ole näkyvää kirjanpidollista arvoa ja joskus nämä piilossa olevat aarteet saavat arvon vasta kun joku muu ne yrityskaupassa hankkii. Eri toimialojen ja yritysten välillä voi olla kuitenkin eroja kuinka paljon aineettomille hyödykkeille arvoa löydetään.
Viime vuoden elokuussa suomalainen Silo AI myytiin yhdysvaltalaiselle AMD:lle 665 miljoonalla dollarilla. Tässä yhteydessä aineettomia hyödykkeitä tunnistettiin vain 19 miljoonan dollarin edestä. Jäljelle jäävä liikearvo, joka muodostui yhtiön osaavasta työvoimasta, oli huikeat 577 miljoonaa dollaria. Lääkekehitysyhtiöiden keskeneräisten kehitysaihioiden arvo saattaa nousta hyvinkin korkealle – esimerkiksi Pfizerin hankkiessa Seagen lääkekehitysyhtiön vuonna 2023 noin 66 prosenttia, eli 29 miljardia 44 miljardin dollarin kauppahinnasta allokoitiin keskeneräisille tuotekehitysprojekteille ja muille aineettomille hyödykkeille.
Kehitystä vauhdittavat myös markkinoille kiihtyvällä tahdilla tulevat uudet ja kehittyvät liiketoimintamallit, kuten erilaiset pilvi- ja alustapalvelut sekä tekoäly, jotka haastavat muun muassa nykyistä kontrollin käsitettä. Myöskään uudet ketterät ja iteroivat toimintatavat tuotekehitystoiminnassa eivät välttämättä enää istu selkeästi perinteisiin tuotekehitysprosessin vaiheisiin, jolloin raja tutkimus- ja kehitysvaiheen välillä voi olla häilyvä. Ovatko kryptovaluutat tai päästöoikeudet ylipäätään aineettomia hyödykkeitä vai jotain muuta?
International Accounting Standards Board (IASB) aloitti vuonna 2024 projektin, jonka tarkoituksena on selvittää, ovatko IAS 38 Aineettomat hyödykkeet -tilinpäätösstandardin periaatteet edelleen ajan tasalla ja näkevätkö sidosryhmät kokonaisuudessa ongelmia, jotka projektissa tulisi ratkaista.
Sidosryhmien palautteessa oli paljon hajontaa, mutta siitä nousi kaksi pääteemaa. IAS 38 ei ole ajan tasalla ja tarvitsee modernisointia ja päivittämistä. Toiseksi tilinpäätöksistä ei saa riittävästi tietoa aineettomista hyödykkeistä ja niihin liittyvistä kuluista – mukaan lukien kirjaamattomat aineettomat hyödykkeet. Näiden kahden teeman lisäksi esille nousi myös se seikka, että ero sisäisesti kehitettyjen ja hankittujen aineettomien hyödykkeiden kirjanpitokäsittelyssä heikentää yhtiöiden vertailukelpoisuutta. Toisaalta jotkut eivät nähneet suurempaa tarvetta nykyisen IAS 38 -standardin päivittämiselle – kokonaisuus ei ehkä ole täydellinen, mutta aineettomiin hyödykkeisiin liittyvistä seikoista on mahdollista kertoa tilinpäätöksen lukijoille ilman, että taseille kirjattaisiin uusia aineettomia hyödykkeitä.
Koska IAS 38 -standardin kokonaisvaltainen päivittäminen olisi sangen työläs ja monimutkainen projekti, IASB pyrkii nyt palautteen pohjalta löytämään parhaan ja tehokkaimman tavan edetä asiassa. On kuitenkin ilmeistä, että jossain muodossa IAS 38 -standardiin tai sen soveltamisohjeistukseen tullaan tekemään muutoksia. Eniten sidosryhmien tukea saivat tiettyjen aihealueiden ajallinen priorisointi (Early evaluation) ja standardin vaiheittainen parantaminen (Phased process), tai näiden yhdistelmä.
Yksi asia on varmaa – muutos on pysyvää ja uudet ilmiöt ja liiketoimintamallit tuovat soveltamishaasteita myös tulevaisuudessa. Se, jääkö vanha IAS 38 voimaan ja missä muodossa, jää nähtäväksi. Päätös kehitysprojektin suunnasta saadaan tämän vuoden toisen vuosineljänneksen aikana, mutta kyseessä on todennäköisesti vuosien projekti, ennen kuin mahdolliset muutokset tulevat sovellettaviksi.
Me PwC:llä jatkamme IASB:in projektin seuraamista.
*Sisältää IFRS®-tilinpäätösstandardit, mukaan lukien IAS®-standardit, IFRIC®-tulkinnat ja SIC®-tulkinnat

Capital Markets and Accounting Advisory Services