IFRS® Tilinpäätösraportointi* valokeilassa – Uusi IFRS 19 -standardi helpottaa tytäryritysten IFRS-tilinpäätösraportointia ja tuo kustannussäästöjä
Kevään lähestyminen tarkoittaa paitsi entistä valoisampia päiviä, myös valmistautumista tulevaan raportointikauteen ja uusien standardien käyttöönottoon. Onneksi tilinpäätösprosessiin on esitetty viime aikoina helpotuksia, joihin yhtiöiden kannattaa tutustua sujuvoittaakseen tilinpäätösprosessiaan.

Kevään lähestyminen tarkoittaa paitsi entistä valoisampia päiviä, myös valmistautumista tulevaan raportointikauteen ja uusien standardien käyttöönottoon. Onneksi tilinpäätösprosessiin on esitetty viime aikoina helpotuksia, joihin yhtiöiden kannattaa tutustua sujuvoittaakseen tilinpäätösprosessiaan.
IASB julkaisi toukokuussa 2024 uuden IFRS®-tilinpäätösstandardin, joka tuo merkittäviä helpotuksia tytäryritysten tilinpäätösprosessiin ja siitä aiheutuviin kustannuksiin. IFRS 19 Subsidiaries without Public Accountability: Disclosures -standardi mahdollistaa tiettyjen tytäryritysten tilinpäätöksissä esitettävien tietojen määrän vähentämisen. Samalla standardin soveltaminen sallii kirjanpidon yhtenäistämisen emoyrityksen kanssa IFRS-tilinpäätösstandardien mukaiseksi kevennetyillä liitetietovaatimuksilla. IFRS 19 tulee voimaan 1.1.2027, mutta yritykset voivat halutessaan ottaa standardin käyttöönsä etukäteen heti EU:n hyväksyttyä sen. EU:n prosessi on alkanut, vaikka tällä hetkellä ei ole vielä tietoa siitä, milloin hyväksyntä saadaan.
IASB kehitti IFRS 19 -standardin helpottaakseen kansainvälisten yritysten raportointia ja vähentääkseen tilinpäätösten laatimiseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia, jos edellytykset täyttyvät. IFRS 19 sallii ehdot täyttäville tytäryrityksille IFRS-tilinpäätösstandardien soveltamisen suppeammilla tiedonantovaatimuksilla. IFRS 19 ei korvaa mitään yksittäisiä aikaisempia tilinpäätösstandardeja, vaan se täydentää olemassa olevia IFRS-tilinpäätösstandardeja. Standardin käyttöönottava tytäryritys soveltaa näin ollen IFRS-tilinpäätösstandardien vaatimuksia, kuten kirjaamista ja arvostamista mutta korvaa. tilinpäätöksessä esitettävät tietovaatimukset IFRS 19:n kevennetyillä vaatimuksilla.
Kuka voi soveltaa IFRS 19 -tilinpäätösstandardia?
IFRS 19 -standardia voidaan soveltaa niissä yrityksissä, jotka täyttävät seuraavat ehdot raportointikauden päättyessä:
- Kyseessä on tytäryritys.
- Yrityksen vieraan tai oman pääoman ehtoisia instrumentteja ei ole julkisen kaupankäynnin kohteena eikä se pidä omaisuudenhoitajan asemassa hallussaan varoja yhtenä päätoimialanaan (kuten pankit ja vakuutusyhtiöt).
- Konsernin ylin emoyritys tai jokin tytäryrityksen ja konsernin ylimmän emoyrityksen välissä olevan alakonsernin emoyritys laatii IFRS-tilinpäätösstandardien mukaisen yleisesti saatavilla olevan konsernitilinpäätöksen.
Standardin soveltaminen on vapaaehtoista ja mahdollista sekä vuosi- että osavuosikatsauksiin. Kelpoisuusehdot täyttävä yritys voi soveltaa IFRS 19 -standardia joko konserni-, erillis- tai omaan tilinpäätökseensä. Standardin soveltaminen on vapaaehtoista myös yhtiökohtaisella tasolla, eli vaikka yksi tytäryritys valitsee IFRS 19:n soveltamisen, se ei ole pakollista muille konsernin tytäryrityksille. Yhtiön tuleekin ensin varmistaa, että paikallinen lainsäädäntö sallii IFRS-tilinpäätösstandardien soveltamisen. Lisäksi esimerkiksi Pohjoismaissa verotuksellinen sääntely on linkissä kirjanpidon kanssa, mikä voi vaikuttaa IFRS-tilinpäätösstandardien soveltamiseen.
IFRS 19:n käytännön vaikutukset ja hyödyt
IFRS 19 -standardi tuo merkittäviä helpotuksia tytäryhtiöiden raportointiin sekä vastaa tytäryritysten ja emoyritysten tilinpäätösten eroavien vaatimuksien luomaan ongelmaan. Kun emoyritys laatii IFRS-tilinpäätösstandardien mukaisen konsernitilinpäätöksen, on tytäryrityksen raportoitava sille niin ikään IFRS-tilinpäätösstandardien mukaisesti.
Omassa tilinpäätöksessään tytäryritys voi kuitenkin käyttää paikallisia tilinpäätösstandardeja. Tämä on usein johtanut siihen, että tytäryritykset ovat ylläpitäneet kahta erillistä kirjanpitoa: yhtä emoyrityksen konserniraportointia varten ja toista omaa tilinpäätöstänsä varten. IFRS 19:n myötä tytäryritykset voivat käyttää samoja IFRS-tilinpäätösstandardien mukaisia kirjaamis- ja arvostamisperiaatteita kuin emoyritys, mutta suppeammilla liitetietovaatimuksilla. Näin tarvetta kahden erillisen kirjanpidon ylläpitämiselle ei enää ole.
IFRS 19:n soveltaminen vapauttaa resursseja ja vähentää tarvetta ylläpitää osaamista paikallisten kirjanpitosääntöjen eriävistä vaatimuksista. Tytäryritykset, jotka puolestaan ovat jo soveltaneet IFRS-tilinpäätösstandardeja, saavat IFRS 19:n myötä merkittäviä helpotuksia tilinpäätöksessä esitettävien tietojen määrään, jota on pidetty suhteettomana tilinpäätöksen käyttäjän tarpeisiin nähden.
IFRS 19:n soveltaminen voi siis tuoda merkittäviä hyötyjä ja kustannussäästöjä tytäryrityksille ja konserneille:
- Kevennetyt tiedonantovaatimukset säästävät aikaa ja resursseja.
- Kahden standardin mukaisen kirjanpidon (paikallinen ja IFRS-tilinpäätösstandardit) lopettamisen myötä yhtiön ei tarvitse ylläpitää osaamista eri maiden kirjanpitoperiaatteista.
- Konserninlaajuisen raportointiprosessin yhdenmukaistaminen mahdollistaa merkittävät kustannussäästöt.
- Paikallinen tilinpäätösprosessi ja tilintarkastus keventyy tarkastettavan materiaalin vähentyessä.
- Tilinpäätöksen raportointijärjestelmä yhdenmukaistuu.
IFRS 19:n vaikutus tytäryrityksen tilinpäätökseen vaihtelee yhtiöittäin. IASB selvitti mahdollisia hyötyjä havainnollistaakseen, kuinka paljon IFRS 19:n soveltaminen vähentää tilinpäätöksessä esitettävien tietojen määrää. IASB teetti standardin luonnostelun yhteydessä tutkimuksen, jossa yksi kansainvälinen konserni kävi läpi kelpoisuusvaatimukset täyttävien tytäryritysten tilinpäätökset. Lopputulemana näiden konserniin kuuluvien tytäryritysten liitetietojen määrä väheni keskimäärin 64 % ja pituus keskimäärin 14 %. Tämä vahvisti näkemystä, että IFRS 19:stä odotetaan koituvan merkittäviä hyötyjä.
Yhteenveto
IFRS 19 -tilinpäätösstandardi mahdollistaa kelpoisuusvaatimukset täyttäville tytäryrityksille IFRS-tilinpäätösstandardien soveltamisen kevyemmillä tiedonantovaatimuksilla. Standardin mahdollistama konserniraportoinnin yhdenmukaistaminen ja tytäryhtiötason raportointivaatimusten keventyminen säästävät aikaa, vaivannäköä ja kustannuksia, mikä tuo hyötyjä sekä tytäryrityksille että koko konsernille. Yritysten on kuitenkin tärkeää suunnitella siirtymävaiheen toteuttaminen huolellisesti ja varautua mahdollisiin haasteisiin standardin soveltamisen alkuvaiheessa.
Olemme käytettävissäsi, jos sinulle herää kysymyksiä IFRS 19:n soveltamisesta tai siirtymävaiheen suunnittelusta. Löydät ohjeistusta myös PwC:n Viewpointista sekä IASB:n nettisivuilta.
*Sisältää IFRS®-tilinpäätösstandardit, mukaan lukien IAS®-standardit, IFRIC®-tulkinnat ja SIC®-tulkinnat
