PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Kaikkihan me googletamme

Google on jokapäiväinen kaverimme. Haemme tietoa, ja tulemme samalla helposti paljastaneeksi Googlelle omat salaiset pelkomme ja toiveemme. Nekin, joista on vaikea puhua edes lähimmille ystäville.

Mitä jälkiä meistä jää, mitä Google meistä tietää ja mitä se vielä haluaisi tietää? Mitä se näillä tiedoilla tekee? Näistä teemoista keskustelimme tämän vuoden ensimmäisessä Sustiskahvit-podcastissa Google Cloudin Ari Lampelan kanssa.

Osaa meistä datapilviin kerääntyvä tieto arkipäiväisestä elämästämme huolestuttaa enemmän kuin toisia.  Toiset klikkailevat linkkejä huolettomammin. Ehkä pidämme algoritmeja hyödyllisinä, sillä käytöksemme perusteella meille voidaan kohdentaa enemmän oikeanlaista sisältöä. Aivan täysin yksityinen selailu ei taida enää edes olla mahdollista; niin vaikeaa olisi elää ilman älypuhelinta, maksukortteja tai muita arkeamme helpottavia älylaitteita. Kaikki ne kuitenkin keräävät meistä tietoja.

Lisäksi sosiaalisen median kanavat kerryttävät tietoa myös niistä kavereistamme, jotka eivät itse ole aktiivisia. HS (25.1.2019) kertoi äskettäin Facebookin ja Twitterin voivan tehdä päätelmiä myös epäaktiivisista käyttäjistä lähimmän kaveripiirin viestien perusteella.

Meistä verkossa kerääntyvä data vaikuttaa siihen, mitä jatkossa ruudullamme näemme. Meille tarkemmin kohdennettu sisältö saattaa vahvistaa entisestään aikaisempia ajatuksiamme, myös ennakkoluulojamme.  Vaikka ajatuksemme perustuisivatkin hyväksyttyinä pidetyille arvoille, on silti hyvä tiedostaa, ettei oma tiedonmuodostus ole ennakkoluuloista vapaa eikä aina kovin objektiivistakaan. ”Meistä” on helpompi uskoa hyviä asioita ja ”heistä” jotakin muuta.

Hakukoneiden ja sosiaalisen median yksityis- ja käyttäjäprofiiliasetukset olisi hyvä tarkistaa tasaisin väliajoin. Tunnustan, että tämän voisin tehdä itsekin useammin. Tähän myös Sustiskahvit-podcastin vieraani Ari Lampela Google Cloudilta kehottaa. Hän toteaa, että myös Google yhtiönä huolehtii yksityisyyden suojasta ja tietoturvasta.

Hiljainen enemmistö esiin

Kysyin vieraaltani myös siitä, mitä Google voisi tehdä kestävän kehityksen hyväksi valtavalla datamäärällään. Pohjustin kysymystäni ottamalla esille niin sanotun hiljaisen enemmistön olemassaolon. Usein uskomme suuren osan ihmisistä ajattelevan tietyllä tavalla, vaikka todellisuudessa he voivat kaikessa hiljaisuudessa toimia juuri vastakkaisella tavalla. Saatamme esimerkiksi edelleen uskoa, ettei suurin osa ihmisistä halua muuttaa valintojaan ilmastonmuutoksen estämiseksi, vaikka monet olisivatkin jo muuttaneet omaa käyttäytymistään. Voisiko Google löytää hiljaisen enemmistön olemassaolon?

Me kuljemme mielellämme joukon mukana. Ensiaskel ilmastonmuutoksen torjumiseen voisi olla, että ymmärrämme luultua isomman määrän haluavan tehdä muutoksia. Joukon imuun voisi olla helpompi lähteä, jos sellaisen olemassaolosta tietäisi. Tässä Google voisi meitä auttaa: hakutrendeistä voi päätellä mitkä asiat ja teemat ihmisiä tällä hetkellä kiinnostavat.

Lopuksi puhuimme Googlesta työpaikkana. Miksi nuoret valitsevat sen vuosi toisensa jälkeen kärkisijoille halutuimpien työpaikkojen joukossa? Ari Lampelan mukaan Googlessa kiinnostavat sekä innovaatioiden luominen että hyvät mahdollisuudet kehittymiseen. Liiketoiminta on vahvasti ajassa kiinni olevaa, joten moni nuori varmasti kokee, että Googlella voi tehdä töitä merkityksellisten asioiden parissa. Vaikuttaisi siltä, ettei Googlen tarvitse lähiaikoina törmätä monelle muulle yhtiölle tutuksi tulleeseen tilanteeseen, jossa osaavaa henkilöstöä ei meinaa löytyä.

 

Voin myös paljastaa, että yritin pärjätä ilman Googlen apua tätä blogipostausta kirjoittaessani. Se ei aivan onnistunut, mutta selvisin vain yhdellä haulla. Samalla pohdin jättämiäni jälkiä. Todennäköisesti algoritmi olettaa minun olevan edelleen samanlainen tyyppi kuin tähänkin asti, sillä mitään uutta ja ennenkuulumatonta en hakenut. Seuraavaksi taidan tarkistaa, miltä yksityisyyteeni liittyvät asetukset näyttävät, sillä niiden tarkastamisesta on jo jonkin aikaa.

Kuuntele jakso:

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.