PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Kaksi pakollista lisäkenttää viennin Intrastat-ilmoitukselle

Tulli on ilmoittanut, että raportointikaudesta 01/2022 alkaen viennin Intrastat-ilmoituksella tulee antaa aiemmin annettujen tietojen lisäksi myös kauppakumppanin arvonlisäverotunniste ja tuotteen alkuperämaan tiedot. 

Tulli on julkaissut verkkosivuillaan tarkemmat ohjeistukset uusien kenttien raportoinnista. Alkuperämaa-tieto tullaan raportoimaan kaksikirjaimisin GEONOM 2020  -maakoodein, kuten muutkin maatiedot Intrastat-ilmoituksella. Kauppakumppanin ALV-tunniste -kentässä ilmoitetaan jatkossa toisessa EU-jäsenmaassa sijaitsevan tavaran ostajan tai vastaanottajan VAT-tunniste. Tilanteissa, joissa tavaran vastaanottajalla ei ole VAT-tunnistetta tai kyseessä on kolmikantakauppa, annetaan ilmoituksella tunnuksena QV999999999999.

Nämä tiedot on mahdollista ilmoittaa vapaaehtoisesti jo loppuvuodesta 2021, mutta ne tulevat pakollisiksi vuodenvaihteessa. Ennen vuodenvaihdetta on vielä hyvin aikaa tehdä tarvittavat muutokset, jotta Intrastat-raportoinnin materiaali sisältää tarvittavat tiedot heti ensi vuoden alusta alkaen.

Tulevat muutokset kannattaa huomioida ERP-järjestelmän asetuksissa ja siihen liittyvissä prosesseissa. Suosittelemme ottamaan huomioon erityisesti seuraavat asiat:

Meiltä löydät osaajat niin Intrastat-raportointiin kuin ERP-konfigurointiin. Voimme auttaa tarvittavien muutosten tekemisessä, joten olethan yhteydessä!