- Aiheet
Kriisistä ylös ja vastuullisuudella eteenpäin
Lauri Ratian nimi mainitaan usein hyvien uutisten yhteydessä, puhuttiinpa sitten Turun telakasta tai Terrafamesta, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2015. Nyt hän on pelastamassa Stockmannia sen hallituksen toimeenpanevana puheenjohtajana tämän vuoden maaliskuusta alkaen.
Lauri Ratia, tunnettu kriisiyhtiöiden pelastaja, toteaa olevansa jo toisen sukupolven kriisimies, sillä hän näki kotona omalta isältään siihen esimerkin; isä oli auttamassa monia vaikeuksiin joutuneita perheyrityksiä.
Tiimin johtaminen ja neuvottelutaidot ovat tietynlaisia supervoimia, joilla vaikeat tilanteet voitetaan. Kriisitilanteissa tarvitaan hyviä tiimejä, ja niiden rakentaminen on Lauri Ratian mukaan tärkeä vaihe sen jälkeen, kun on ensin saatu liiketoimintamalli päätetyksi. Vaikeissakin tilanteissa tekemisen on oltava positiivista, ja kaikki ihmiset on saatava mukaan toimimaan uuden suunnan mukaisesti.
Kysyin Lauri Ratialta, millä perusteella hän ottaa tällaisen pelastamistehtävän vastaan. Pitääkö yhtiössä olla jotain erityistä? ”Pitää olla näkymä, että yhtiö on jollakin tapaa käännettävissä”, hän toteaa. ”Analyysin voi tehdä 6 viikossa sekä liiketoimintamallista että ihmisistä, ja tältä pohjalta voi tehdä johtopäätöksen siitä, voiko lähteä mukaan vai ei.” Terrafame, Turun telakka ja Stockmann ovat kaikki Suomelle tärkeitä yrityksiä, ja myös sillä on ollut merkitystä.
Kun tehtävä on otettu vastaan, mitkä ovat ensimmäiset käsiteltävät asiat toimivan johdon ja hallituksen kanssa? ”Sen varmistaminen, että kaikki ovat perusanalyysien tuloksista samaa mieltä ja valmiita tukemaan prosesseja, joita tarvitaan analyysissa sovittujen asioiden aikaansaamiseksi. Tämä pitää saada varmistetuksi. Valituilla mittareilla pitää nähdä jotakin värinää jo 100 päivän kohdalla, että eteenpäin ollaan menossa”, kertaa Lauri Ratia hyväksi kokemiaan menettelyjä.
Myös kriisiyhtiöissä tunnelma helpottuu, kun nähdään, että tunnusluvut alkavat parantua, vaikka alkumetrit olisivatkin olleet hankalat. Ratia laittaa myös itsensä likoon ja toteaa, että joukkoja johdetaan edestä. Silloin työpäivät ovat 12–14-tuntisia. ”Tähän työhön on heittäydyttävä, muuten eivät muutkaan heittäydy.”
Yritysvastuun tärkeys yritysten hallitustyöskentelyssä
Keskustelimme Lauri Ratian kanssa myös siitä, miten keskimäärin yritysten hallituksissa suhtaudutaan yritysvastuuseen. Hän kertoo esimerkin Terrafamesta: hallituksen agendalla kohta 3 on aina työturvallisuus, ja kokoukset aloitetaan käymällä läpi yhdessä jokin työturvallisuuteen liittyvä tilanne. Tämä on äärimmäisen tärkeää ja selkeä viesti kaikille siitä, miten tärkeästä asiasta on kysymys.
Hallituksella pitäisi olla vastuullisuudesta asialistallaan turvallisuuden lisäksi ainakin yhtiön riskien huolellinen analysointi. Tällöin eri sidosryhmien näkökulmat täytyy huomioida riittävästi. Ei ole yhtään hallituksen kokousta, jossa vastuullisuus ei olisi jossakin muodossa esillä.
Kaupan alalla törmätään vastuullisuusasioihin päivittäin: tuotteet, raaka-aineet ja materiaalit on tuotettava vastuullisesti ympäristöasiat ja ilmastonmuutos huomioon ottaen. Asiakkaalle halutaan tarjota hyvälaatuisia tuotteita ajatuksella, että ne kestävät yli ajan. Stockmannia tullaan johtamaan arvojen pohjalta. Jollei kriisijohtaminen ole arvopohjaista, jäädään puolitiehen.
Lopuksi puhuimme Lauri Ratian kanssa siitä, kuinka hektisestä työrytmistä irrottautuminen onnistuu. Hänen keinonsa on musiikki, trumpetin soittaminen. Espoon puhallinorkesterissa riveissä kaikki muut ajatukset häipyvät mielestä, kun kriisijohtaja Ratiasta tulee muusikko Ratia.
Kuuntele Sustiskahvit SoundCloudista, iTunesista tai Spotifysta.
Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.
PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.