PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Kuluttajan ilmastoahdistukselle helpotusta päästöjen kompensoinnista

Antero Vartian kanssa tehty Sustiskahvit-podcast tuli monessa mielessä oikeaan ajankohtaan. Ihmisten ja erityisesti nuorten ilmastoahdistus on kasvanut tasaisesti pitkin vuotta. Ilmastoahdistuksen lieventämiseen on tarvittu jotakin kuluttajan näkökulmasta helppoa ja yksinkertaista keinoa, ja siitä tässä jaksossa puhuttiin. Siinäkin mielessä jakso oli ajankohtainen, että se tuli – osittain sattumalta – ulos Compensate-säätiön julkistamista seuranneena päivänä. Kolmas oikea-aikaisuus oli, että Antero Vartia tuskin olisi ennättänyt istahtaa nauhoitusstudion tuolille enää tuon päivän jälkeen: sen verran reippaasti miestä on viety haastattelusta ja kuvauksesta toiseen.

Ilmastonmuutos on iso systeeminen ongelma ja on välttämätöntä, että tilannetta tarkastellaan kokonaisvaltaisesti. Yksittäinen ihminen, kuluttaja, voi kokea omat vaikuttamismahdollisuutensa vähäisiksi, koska aikaiseksi on saatava useita samaan suuntaan ohjaavia muutoksia. Niiden on toimittava sekä ympäristön, teknologian, talouden että geofysikaan näkökulmasta ja oltava sopivia myös sosiaalisissa ja kulttuurisissa konteksteissa ja lopulta myös järkeviä poliittisesti instituutioiden näkökulmasta. Mukaan tähän kaikkeen tarvitaan kansalaisten ohella ennen kaikkea poliitikot ja yritykset.

Päästöjen kompensointi on tärkeää: jos päästämme ilmakehään hiilidioksidia, meidän on myös otettava sitä sieltä pois. Tähän ideaan perustuu myös Antero Vartian perustaman Compensate-säätiön toiminta. Kuluttajalle homma on tehty helpoksi: kassalla voi valita, haluaako maksaa kompensaation ja se on sillä selvä. Säätiö huolehtii yrityksen tilittämillä varoilla siitä, että erilaisten projektien avulla ilmakehän hiilidioksidin määrää pienennetään.

Säätiö on saanut runsaasti positiivista huomiota, mutta myös kriittisiä äänenpainoja on kuultu. Kritiikki liittyy tavallisesti kompensoitavan hiilijalanjäljen laskemiseen, kompensoimismenetelmiin sekä näiden luotettavuuteen. Kysymyksiä voi herättää myös, että tällainen toiminta vie huomiota varsinaiselta tavoitteelta, joka on päästöjen, toisin sanoen kulutuksen rajoittaminen. Tällä kritiikillä on varmasti paikkansa. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kuluttaja tarvitsee mahdollisuuksia tehdä edes jotakin, vaikka maksaa pienen summan lisää lounaastaan päästöjen kompensoimiseksi.

Saattaa olla, että tarvitsemme vielä paljon lisää tietoisuuden herättelyä, jotta alamme muuttaa käyttäytymistämme, vaikkapa matkustamista tai muuta kuluttamista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. On vaikea löytää yhtä superratkaisua, joka selvittäisi koko ongelman kerralla. Sen sijaan meidän on parasta ajatella ilmastonmuutoksen torjumista matkana, jolle on ensin lähdettävä. Sitä mukaa kun uusia mahdollisuuksia syntyy, niitä kannattaa ottaa käyttöön, olivatpa ne sitten vaikka kompensointimahdollisuuksia.

Ilmastonmuutoksen torjumisen kanssa meillä on pitkä matka edessä. Erityisesti ilmastoasioihin liittyvä tietoisuus on kasvanut huikeasti parin viime vuoden aikana, ja se tuntuu välillä ahdistavalta. Erityisesti nuoret kokevat ahdistusta, mikä on ymmärrettävää, sillä kyse on heidän tulevaisuudestaan. Ratkaisuja on alkanut vähitellen syntyä, myös päästöjen kompensointiin. Silti paljon on vielä edessä, mutta matka on onneksi jo aloitettu. Vauhtia vain saisi tulla lisää.

Tässä podcast-jaksossa puhuimme Antero Vartian kanssa ilmastonmuutoksesta, sen hillitsemisestä, päästöjen kompensoimisesta sekä vähän myös henkilökohtaisen elämän muutoksista. Kuuntele:

Sustiskahvit-jaksot löydät myös iTunesista ja Spotifysta.

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.