KVL: Tuloverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennus ei sovellu yhteisomistukseen 

Kun sukupolvenvaihdos toteutetaan osakekauppana, luovutusvoitto voi tietyin edellytyksin olla luopujalle verovapaata tuloa. Keskusverolautakunnan tuore päätös rajoittaa verovapauden soveltamisalaa.

Kun sukupolvenvaihdos toteutetaan osakekauppana, luovutusvoitto voi tietyin edellytyksin olla luopujalle verovapaata tuloa. Keskusverolautakunnan tuore päätös rajoittaa verovapauden soveltamisalaa.

Sukupolvenvaihdosten verotukseen kohdistuu Suomessa huojennuksia sekä lahja- ja perintöverotuksessa että luovutusvoittoverotuksessa. Näiden huojennusten soveltamisedellytykset kuitenkin poikkeavat toisistaan.

Lahja- ja perintöverotuksessa luovutuksensaajan verotusta huojennetaan, kun lahjaan tai perintöön sisältyy vähintään 10 prosenttia yhtiön osakkeista ja lahjan- tai perinnönsaaja jatkaa yritystoiminnan harjoittamista. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan vaadittu 10 prosentin omistusosuus voidaan kuitenkin täyttää siten, että 10 prosenttia osakkeista siirtyy lahjan- tai perinnönsaajan yhteisomistukseen. Tässä tilanteessa he eivät siis kukin omista 3,3 prosenttia yhtiön osakkeista, vaan jokainen lahjan- tai perinnönsaaja omistaa 1/3 jokaisesta lahjoitukseen tai perintöön sisältyneestä osakkeesta.

Tuloverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennus tulee harkittavaksi tilanteessa, jossa sukupolvenvaihdos toteutetaan lahjan sijaan osakekauppana. Tällöin huojennus koskee osakkeiden luovuttajan verotusta, ja myynnistä syntynyt luovutusvoitto voi olla luovuttajalle veronalaista tuloa.

Tämä edellyttää, että

  • kaupan kohteena on vähintään 10 prosentin omistusosuuteen oikeuttavat osakkeet
  • ostajana on yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa luopujan lapsi, rintaperillinen, sisarus, sisar- tai velipuoli
  • omaisuus on ollut yhteensä yli 10 vuotta luovuttajan tai luovuttajan ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta luovuttaja on saanut omaisuuden vastikkeettomasti.

Sekä lahja- ja perintöverotuksessa että luovutusvoittoverotuksessa huojennuksen soveltamisen edellytyksenä siis on 10 prosentin omistusosuuden siirtyminen. Keskusverolautakunta kuitenkin totesi tuoreessa päätöksessään, että toisin kuin lahja- ja perintöverotuksessa, osakkeita myytäessä omistusosuusvaatimusta ei voi täyttää myymällä vaadittua omistusosuutta usealle ostajalle yhteisomistukseen.

KVL:n ratkaisu on altis kritiikille. Se luo tarpeettomia esteitä tarkoituksenmukaisten sukupolvenvaihdosten toteuttamiselle tilanteessa, jossa lain sanamuoto olisi mahdollistanut myös toisenlaisen tulkinnan.

Perintö- ja lahjaverotus koskevat nimenomaan luovutuksensaajan verotusta, jolloin on luontevaa tarkastella huojennuksen edellytysten täyttymistä saajan näkökulmasta. Luovutusvoittoverotus on kuitenkin nimenomaan luovuttajan verotusta, jolloin ratkaisevaa tulisi olla, luovuttaako hän vaaditun omistusosuuden säännöksessä määritellyille ostajille, ei se, miten omistus ostajien kesken jakautuu.

Lain sanamuoto myös nimenomaan mahdollistaa huojennuksen soveltamisen, kun ostajana toimivat yhdessä esimerkiksi myyjän lapsi puolisonsa kanssa. Ei ole nähtävissä selkeitä syitä kohdella tilannetta eri tavalla silloin, kun ostajina ovatkin kaksi lasta yhdessä.

Ennen KVL:n ratkaisua tuloverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltumista yhteisomistukseen on arvioitu ainoastaan yksittäisissä hallinto-oikeuden päätöksissä, joissa on päädytty samaan lopputulokseen nyt saadun ratkaisun kanssa. Tätä kirjoitettaessa ei vielä ole tietoa siitä, onko keskusverolautakunnan ratkaisusta valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tilanteen selkiyttämiseksi olisi kuitenkin toivottavaa saada asiasta ylimmän hallintotuomioistuimen linjaus.

Matti Kilpeläinen

Veroneuvonta

+358 (0)20 787 7301

matti.kilpelainen@pwc.com