Kysely: Korkeakouluopiskelijat odottavat työnantajilta selkeyttä ja inhimillisyyttä – kansainvälisyys ei houkuttele
PwC:n tuore selvitys suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden odotuksista paljastaa merkittäviä muutoksia nuorten työelämän arvostuksissa. Tutkimuksen mukaan opiskelijat odottavat työnantajiltaan ennen kaikkea ennakoitavuutta, turvallisuutta ja mahdollisuuksia kehittyä uralla. Sen sijaan kansainväliset uramahdollisuudet, vastuullisuus ja työnantajan maine eivät sijoitu nuorten listan kärkipäähän.
PwC:n tuore selvitys suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden odotuksista paljastaa merkittäviä muutoksia nuorten työelämän arvostuksissa. Tutkimuksen mukaan opiskelijat odottavat työnantajiltaan ennen kaikkea ennakoitavuutta, turvallisuutta ja mahdollisuuksia kehittyä uralla. Sen sijaan kansainväliset uramahdollisuudet, vastuullisuus ja työnantajan maine eivät sijoitu nuorten listan kärkipäähän.
Muun muassa henkilöstökonsultoinnin ja johtamisen palveluja tarjoavan PwC:n ja tutkimusyhtiö IRO Researchin yhdessä toteuttama selvitys paljastaa, että korkeakoulutettujen nuorten odotukset työelämää kohtaan painottuvat vahvasti perusasioihin. Nuoret nostavat nyt tärkeimmiksi tekijöiksi säännöllisen palkanmaksun (1. sija), lomapäivät (2. sija) ja palkan määräytymisen läpinäkyvyyden (3. sija).
”Jos nuoret painottivatkin aiemmin vahvemmin kansainvälisyyttä, työnantajan mainetta ja vastuullisuutta, nyt he odottavat aivan perusasioita: inhimillisyyttä ja ennustettavuutta sekä omaa kehittymistä. Kun muutos on vallitseva olotila, korostuvat esimerkiksi vakituisen työsuhteen tuoma varmuus ja taloudellinen turvallisuus. Näiden toivotaan toteutuvan tehtävässä, jossa on läsnä myös mielenkiintoisuus ja haastavuus”, PwC Suomen HR-konsultoinnin palveluista vastaava Anastasia Strandberg kertoo.
Uralla ja ammatillisesti kehittyminen on edelleen tärkeää korkeakouluopiskelijoille. Vaikka urakehitysmahdollisuudet koetaan kohtalaisen tärkeinä (25. sija), sitäkin merkittävämmiksi nähdään mielenkiintoinen ja haastava työ (13. sija) sekä urapolun läpinäkyvyys ja ennustettavuus (18. sija). Uralla etenemisen vauhti (48. sija) jää tästä selvästi.
”Nuorista työntekijöistä piirtyy usein julkisuudessa kuva digitaalisina ja kansainvälisinä nomadeina tai uraohjuksina. Toki heitäkin joukosta varmasti löytyy, mutta valtaosa nuorista etsii nyt varsin perinteiseksi nähtyä työelämää”, Strandberg sanoo.
Nuoret arvostavat hyvää lähijohtamista
Ihmissuhteet työpaikalla korostuvat nuorten arvostamien asioiden joukossa. Helposti lähestyttävät johtajat (6. sija) sekä päivittäistä työtä ja yhteistyötä tukeva lähijohtaja (9. sija) nousivat keskeisiksi tekijöiksi korkeakoulutettujen nuorten työelämäodotuksissa. Lisäksi ylin johto ja hallitus, jotka ovat kannustavia ja inspiroivia (11. sija), samoin kuin työkaverit (4. sija), ovat nuorille tärkeitä.
”Nuoret antavat suuren arvon lähijohtamiselle, jota 90 % kaikista vastaajista piti tärkeänä tai erittäin tärkeänä asiana. Työnantajien kannattaisikin varmistaa, että he viestivät odotuksista avoimesti. Selkeät tavoitteet, tehtävät ja toimenkuvat auttavat hälventämään nuorten huolia työelämässä pärjäämisestä ja jaksamisesta”, Strandberg toteaa.
Opiskelijoista 91 % piti palkan määräytymisen perusteita (avoimuus, selkeys, johdonmukaisuus) tärkeinä tai erittäin tärkeinä.
”Nuoret kokevat palkka-avoimuuden erittäin tärkeäksi. Organisaatioita tämä haastaa olemaan valmiudessa perustelemaan palkan määräytymisen perusteet jo rekrytointihetkessä. Tähän suuntaan ohjaa myös tuleva EU:n palkka-avoimuusdirektiivi”, Strandberg kertoo.
Kansainvälisyyteen tarvitaan kannustimia
Strandbergin mukaan on yllättävää, ettei kansainvälisyys juuri houkuttele korkeakoulutettuja nuoria. Esimerkiksi lyhyet ulkomaankomennukset (53. sija) ja kansainväliset uramahdollisuudet (56. sija) jäivät nuorten arvostamissa asioissa häntäpäähän.
”Suomen tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää, että korkeakouluopiskelijoita kannustettaisiin kansainvälisyyteen. Moni korkeakouluopiskelija saattaa esimerkiksi jättää kansainvälisen vaihdon väliin valmistuakseen nopeammin”, Strandberg pohtii.
Kansainvälisyyden ohella organisaation maine (46. sija), vastuullisuus (36. sija), etätyömahdollisuudet (29. sija), organisaation visio ja strategia (33. sija) sekä jossain määrin monimuotoisuus ja inklusiivisuus (21. sija) jäivät tärkeinä pidettävien asioiden keskijoukkoon tai loppupäähän.
”Tulokset tuntuvat yllättäviltä, mutta ovat linjassa ystävieni kanssa käymieni keskusteluiden kanssa. Nuoret etsivät nyt vakautta kaiken epävarmuuden keskellä, kun esimerkiksi kesätöiden saanti on yhä vaikeampaa, ja työelämässä määräaikaiset sopimukset yleistyvät. Vastuullisuus ja kansainvälisyys tuskin ovat nuorten mielestä vähäarvoisia, mutta vaikeiden aikojen keskellä korostuvat niin sanotut kovat arvot. Ehkäpä pehmeistä arvoista ollaan vähän valmiita joustamaan, kunhan töitä saadaan”, Tampereen yliopistosta keväällä valmistunut ja PwC:lle työllistynyt Oona Sarajärvi kommentoi.
Lisätiedot:
Mitä korkeakouluopiskelijat odottavat työnantajilta -tutkimusraportti