PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
26.06.2018|

Liput liehumaan

Nyt on mukavaa kerrottavaa: myös PwC Suomi tunnustaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa väriä. Olemme mukana ilmaisemassa tukemme Pride-viikolle laittamalla sateenkaarilipun Helsingin-toimistollamme sekä Itämerenkadun että Länsiväylän puolelle näkyvästi esiin.

Aika vaatimatonta tukea, voi joku todeta. Siinä hän on ihan oikeassa, mutta tästä me aloitamme ja olemme ylpeitä liikkeelle lähtemisestämme. Osoitamme, että PwC:llä otamme ihmiset sellaisina kuin he ovat – erilaisina yksilöinä. Olemme linjanneet omassa tasa-arvopolitiikassamme haluavamme kaikkien kokevan olonsa meillä turvalliseksi. Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat mukana ”meissä”.

Kauniita sanoja, miettii kriittinen lukija. Ja hänkin on oikeassa. Näiden periaatteiden pitää kestää todellisuuden testi. Se on siinä, jos joku kohtaa syrjintää: puututaanko asiaan ja hoidetaanko tilanne niin, ettei sitä tapahdu enää toista kertaa, vai ummistetaanko silmät.

Yksi haaste tasa-arvon tiellä on johtamisessa. On helppo kirjoittaa politiikkoja ja ohjelmia, mutta haasteellista tehdä niistä elävää elämää. Vaikka hyvää tahtoa olisi, ovat tilanteet välillä kaikkea muuta kuin yksiselitteisiä. Usein niissä on sana sanaa vastaan. Ketä silloin uskotaan, mitä todistusaineistoa vaaditaan ja ennen kaikkea, miten tilanteisiin puututaan kaikkia osapuolia kunnioittavalla tavalla.

Lisäksi omat tunteet ja tuntemukset sekoittavat tilannetta niin, että siitä helposti seuloutuu esiin vain omia ennakkokäsityksiä tukevaa asiaa. Toisen silmin näkeminen on vaikeaa. Mahdottomaksi se tulee, jollei koskaan kysy kokemuksista ja tuntemuksista.

Tasa-arvo ja hyväksyntä kukoistamaan

Miksi minä tässä intoilen niin paljon parin sateenkaarilipun vuoksi? Syy siihen löytyy kahdesta asiasta.

Ensimmäinen on se, että syrjimättömyydessä on kysymys ihmisen perusoikeuksista. On tärkeää ilmaista työyhteisön tuki niiden puolesta.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset hyväksyvä työpaikka hyväksyy erilaisuuden myös sen muissa muodoissa. Yhden värin sijasta maailma avautuu useammassa värissä ja näyttäytyy siten kaikessa monipuolisuudessaan. Yksioikoisesta puusilmäisyydestä on harvoin etua toimintaympäristön tulkitsemisessa ja siten myöskään bisnesten hoitamisessa.

Toinen seikka liittyy siihen, että syrjimättömän työyhteisön rakentamisessa johdolla on oma roolinsa, mutta sen toteutumisessa kaikilla työpaikan ihmisillä ratkaiseva merkitys.

Politiikat ja raportit eivät lämmitä, jollei arjessa synny tunnetta siitä, että saa olla oma itsensä siinäkin tapauksessa, että viikonlopun vietosta kerrottaessa käy puolison etunimestä ilmi hänen olevan samaa sukupuolta kertojan kanssa.

Sen vuoksi koko työyhteisön on omaksuttava kulttuuri, jossa tasa-arvo ja hyväksyminen kukoistavat. Jollei asiaa ole itse aikaisemmin tiedostanut, voi sateenkaarilippu näkyvällä paikalla työpaikan ikkunoissa antaa siihen sysäyksen. Näin toivon.

Viime vuonna olin tyttären kanssa kaupungilla samaan aikaan kun Pride-kulkue marssi ohitse. Tyttären kommentti jäi mieleen. Hän sanoi, että mikä on se syy, ettei voi olla mukana marssimassa? Että ehkä vielä 10 vuotta sitten oli jo iso juttu pysähtyä katsomaan tuen osoituksena, mutta nykypäivänä tuntuu siltä, kuin asettaisi itsensä yhä eri asemaan. On marssijat ja ”ne muut”.

Ehkä siellä marssitaan jonakin vuonna. Nyt laitamme liput liehumaan.

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.