PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
14.05.2019|

Mahdollisia lisätulleja EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen kaupankäyntiin

EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen kaupankäyntiin on mahdollisesti tulossa lisätulleja seurauksena Airbus- ja Boeing-yhtiöille myönnettyjen tukien kiistoista.

Yhdysvallat on tiedottanut harkitsevansa lisätulleja tietyille EU-alkuperää oleville tavaroille vastalauseena EU:n Airbus-yhtiölle myöntämiin tukiin. Yhdysvallat on vienyt kyseisiä tukia koskevan kiistan WTO:n riitojenratkaisuelimeen jo vuonna 2004, jossa lopullista päätöstä tukien laillisuudesta ei ole vielä tehty. Lisätullit koskisivat ranskalaista, saksalaista, espanjalaista tai isobritannialaista alkuperää olevia lentokoneita, helikoptereita sekä niiden osien. Lisäksi lisätullien piiriin kuuluisivat muun muassa EU-alkuperää olevia kala- ja äyriäistuotteita, juustoa, hedelmiä sekä sitrushedelmiä, öljyä, oliiveja, luontaistuotteita, viiniä ja liköörejä, lankoja, mattoja, vaatteita, keramiikka- sekä lasituotteita, työkaluja, veitsiä ja kelloja.

EU on puolestaan tiedottanut harkitsevansa lisätulleja lukuisille eri yhdysvaltalaisille tuotteille, muun muassa lentokoneille, kemikaaleille ja maataloustuotteille. Lisätullit olisivat seurausta WTO:n 11. 4.2019 annetulle ratkaisulle Boeing-yhtiölle myönnetyistä laittomista valtiontuista. EU on julkaissut julkisen kuulemisen, jonka kautta yhtiöt voivat vaikuttaa tuotelistaan, jolle lisätulleja sovellettaisiin (vastausaikaa 31.5.2019 asti).