PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Miten nextissä sytytetään aito palo jatkaa perheyrityksen tarinaa?

Tällä kertaa Puhetta omistamisesta -podcastin vieraana oli Lari Raitavuo. Keskustelimme omistajuuden jatkumisesta ja sukupolvenvaihdoksen haasteista. Lari on kasvuyrittäjä, omistaja ja Ensto Investin seuraajasukupolven edustaja.

Omistaminen on vastuun kantamista siitä, että ihmisillä on työ, johon mennä. Samalla se on vastuuta siitä, mitä yritys ja sen hyvinvointi mahdollistavat yhteiskunnalle laajemmin. Omistajan vastuu on sellaista päätöksentekoa, joka vie asioita eteenpäin.

Pitääkö minun olla 110 % parempi kuin kaikki muut yhteensä?

Raitavuokin on joskus epäillyt, onko hän oikeanlainen omistaja vai olisiko joku muu parempi tehtävään. Silti omistamisessa tärkeintä on mahdollistaa liiketoiminnan kehittyminen. Omistajan taakka ja usein myös pelko omasta riittävyydestään on voitettava, jos omistajuuteen halutaan jatkuvuutta. Vanhemmilla on merkittävä rooli “nextien” tukemisessa. 

Vanhemmilla on suuri vastuu siinä, että he saavat kipinän syntymään nuoressa ja siten innostettua nuorensa liiketoimintaan. Näin saadaan pitkäjänteisyyttä omistamiseen perheen sisällä.” 

Tärkeintä vastuullisessa omistajuudessa on se, että pystyy turvaamaan pitkäjänteisen tekemisen sekä tarvittaessa uudistumaan. Perheen dynamiikka on tärkeässä osassa, kun pohditaan sitä, miten kommunikaatio rakennetaan päätöksenteon tueksi. Siihen linkittyy perheen dynamiikka – miten kommunikaatio pystytään rakentamaan päätöksenteon tueksi. Sukupolvenvaihdoksen aloittaminen mahdollisimman aikaisin on tärkeää. Näin saadaan yritykseen tulevaisuuden kehittämiseen sitoutuneita “nextejä”, jottei päädytä myymään kotimaisia yrityksiä pelkästään siksi, ettei innokkaita jatkajia ole.

Larin tärkeimmät vinkit sukupolvenvaihdokseen: 

  • “Next”: älä jää yksin kysymystesi kanssa. Hanki itsellesi mentori.
  • Luopuja: ota “nextit” mukaan toimintaan ja seuraamaan päätöksentekoa nuoresta pitäen, jotta aito kiinnostus tekemiseen herää.
  • Luopuja: muista roolisi. Mentorina et tee päätöksiä, vaan ohjaat “nextejä”.
  • Koko perhe: Yhdessä tekeminen ja keskustelu ei saa loppua sukupolvenvaihdokseen, vaan sen eteen tehdään töitä jatkuvasti.
  • Sukupolvenvaihdos on helpompi, kun vanhempi sukupolvi voi olla mukana mentorina.

“Tärkeintä sukupolvenvaihdoksessa on lopulta se, että kaikki ymmärtävät ja kommunikoivat roolinsa, jotta voidaan jatkaa hyvää yhteistyötä.”   

Seuraavassa podcastissa vieraanani on yritysjohtaja ja startup-sijoittaja Inka Mero. Keskustelemme hänen kanssaan pääomasijoittajan näkemyksestä omistamiseen.

Kuuntele jakso Spotifysta alta:

Marko Korkiakoski