- Aiheet
Moderni työkulttuuri tukee perhevapaita
PwC tarttui syksyllä 2018 Isähaasteeseen. Kyseessä on kampanja, joka muuttaa suomalaista työelämää perhemyönteisempään suuntaan työpaikkojen asenteiden ja kulttuurin kautta. Osana haastetta kysyimme PwC:n isätyöntekijöiltä kokemuksia työn ja perheen yhteensovittamisesta.
“Joustava ja luottamuksellinen työkulttuuri”, kuuluu yksimielinen vastaus, kun Dennis Stoltilta, Ville Pennaselta, Jarno Laaksoselta ja Janne Sergejeffiltä tiedustelee, mikä tekee PwC:stä perheystävällisen työpaikan. Dennis työskentelee PwC:n IT-osastolla, Ville Business Controllerina, Jarno veroasiantuntijana ja Janne erilaisten riskienhallintaan ja analytiikan hyödyntämiseen liittyvien toimeksiantojen parissa. Heillä on eri-ikäisiä lapsia, mutta näkemykset työn ja perheen yhteensovittamisesta PwC:llä ovat samankaltaisia.
Denniksen ja Villen mukaan PwC:llä suhtaudutaan työntekijöiden erilaisiin elämäntilanteisiin ihmisläheisen ymmärtäen ja joustavasti. Kaiken lähtökohtana on luottamus.
Joustavuus tarkoittaa käytännössä vapaita työaikoja. On esimerkiksi helppo käydä lapsen koululla tai päiväkodilla kesken työpäivän”, kertoo Ville.
Työn projektiluonteisuus tukee joustavuutta ja pidempien perhevapaiden pitämistä: projekteja tulee ja menee, joten uuteen pääsee varmasti kiinni vapaan jälkeen. Kansainvälisen verotuksen parissa työskentelevä Jarno on ollut PwC:llä viitisentoista vuotta ja tänä aikana kolme kertaa isyysvapaalla.
Ensimmäisen kerran vuonna 2009 vähän yli neljä kuukautta, vuonna 2014 noin kuusi kuukautta ja 2017 noin seitsemän kuukautta. Isyysvapaalle jääminen on ollut omalla kohdallani helppoa. Olen kertonut työnantajalle suunnitelmista hyvissä ajoin, mikä on mahdollistanut töiden suunnittelua etukäteen. Kertaakaan en ole kuullut negatiivista suhtautumista poisjääntiini, pikemminkin päinvastoin”, Jarno toteaa.
Myös Jannen yksikössä isyysvapaalle jääminen ja siihen liittyvät valmistelut toimivat joustavasti.
Kotona lapsen kanssa vietetty neljä kuukautta oli lähes 17 vuoden yhtäjaksoisen työrupeaman jälkeen sekä henkisesti palkitsevaa että fyysisesti verrattain raskasta. Lähihistorian lämpimin kevät ja kesä sattuivat sopivasti vapaani yhteyteen, joten vietimme poikani kanssa ulkona suurimman osan päivistä. Asuinalueemme pihoilla ja puistoissa juuri juoksemaan oppineen suhteellisen villin poikalapsen kanssa käyskennellessä omakin fyysinen kunto joutui koetukselle – vähentyneen unimäärän myötävaikutuksella.”
Perheystävällisyys on kulttuuria ja käytäntöjä
PwC:llä työntekijät saavat näkyä työpaikalla kokonaisena. Ville ja Dennis ovat huomanneet, että puhetapa on muuttunut: yksityiselämää pidettiin ennen jopa tabuna työelämässä, kun taas nykyisin perheistä ja lapsista puhutaan avoimesti ja ylpeästi.
Nuoria tulee koko ajan sisään ja he muokkaavat kulttuuria monella tapaa”, huomauttaa Ville.
Sairaan lapsen hoivapalvelu on kenties tärkein konkreettinen perheystävällinen käytäntö PwC:llä: jo tieto palvelun olemassaolosta helpottaa ruuhkavuosia elävän työntekijän tunnetta arjen hallinnasta.
Yritys järjestää perhetapahtumia niin omalle henkilöstölleen kuin muille sidosryhmilleenkin. Kaikki äitiyslomalle jäävät työntekijät saavat Mothers in Business -yhdistyksen jäsenyyden. Vapailla olevat työntekijät kutsutaan firman juhliin ja heille myös järjestetään säännöllisesti omia tapahtumia, joissa kerrotaan yrityksen kuulumisista.
Arkeen väljyyttä tuo etätyö. Etätyöpäivänä työntekijä voi olla läsnä lapsen aamussa, säästää aikaansa työmatkan verran ja pystyy joskus tekemään paremmin keskittymistä vaativaa työtä kuin toimistolla.
Joustava ja itsenäinen työ vaatii itsensä johtamista. Yleensä kukaan ei odota välitöntä reagointia, mutta houkutus seurata sähköpostia ja vastata viesteihin työpäivän päätyttyä voi olla suuri. Työntekijöiden työn ulkopuolista elämää tehdään näkyväksi esimerkiksi ilmoittamalla lomista ja perhevapaista sähköpostin out of office -vastauksissa.
Miehet ovat sitä mieltä, että PwC:llä on hyvin moderni työkulttuuri. Elämä saa näkyä ja kuulua myös esimerkiksi kansainvälisissä puhelinkokouksissa.
Elämän äänet luovat ihmisläheisen yhteyden: tietää että linjan päässä on ihminen eikä robotti, kun juttelee vaikka amerikkalaisten kanssa ja sieltäkin kuuluu lasten tai eläinten ääniä”, naurahtaa Dennis.
Vahva suositus isyysvapaalle
Kaikki haastateltavat ovat enemmän kuin tyytyväisiä valintaansa.
Kaikenkaikkiaan vapaa jäi mieleeni kuitenkin yhtenä parhaiten vietetyistä kesistäni. Sain nähdä ja kokea monet poikamme ensimmäiset kerrat, ja viettää hänen kanssa aikaa ilman häiriötekijöitä kuten työkiireitä ja -stressiä. Uskon että suhteemme on yhteisen kesämme ja kokemustemme myötä syvempi kuin se muutoin olisi”, Janne sanoo.
Myös Jarno suosittelee isyysvapaata kaikille, jos se vain suinkin on mahdollista.
Lyhyempikin yhtäjaksoinen aika yksin kotona lapsen kanssa varmasti vahvistaa isän suhdetta lapseen entisestään sekä auttaa ymmärtämään paremmin kotihommien tasapuolisen jakamisen merkitystä arjessa.”
Lue lisää Isähaasteesta: www.isahaaste.fi