Neurodiversiteetti tutuksi: vinkkejä työntekijöille ja työnantajalle
Nykyisessä monimuotoisessa ja inklusiivisessa maailmassa on olennaista, että työelämässä tunnistetaan ja arvostetaan jokaisen yksilön ainutlaatuisia kykyjä ja näkökulmia. Neurodiversiteetti on yksi monimuotoisuuden osa-alue, joka ansaitsee enemmän huomiota. Neurodiversiteetti kattaa erilaisia neurologisia eroja, kuten autismikirjon, ADHD:n ja lukivaikeuden. Tutkimusten mukaan 15–20 % ihmisistä on neuroepätyypillisiä.
Nykyisessä monimuotoisessa ja inklusiivisessa maailmassa on olennaista, että työelämässä tunnistetaan ja arvostetaan jokaisen yksilön ainutlaatuisia kykyjä ja näkökulmia. Neurodiversiteetti on yksi monimuotoisuuden osa-alue, joka ansaitsee enemmän huomiota. Neurodiversiteetti kattaa erilaisia neurologisia eroja, kuten autismikirjon, ADHD:n ja lukivaikeuden. Tutkimusten mukaan 15–20 % ihmisistä on neuroepätyypillisiä.
Neurodiversiteetin ymmärtäminen
Neurodiversiteetti kuvaa ajatusta siitä, että neurobiologiset erot ovat luonnollisia ja arvokkaita vaihteluita yksilön kokemuksessa. Aivan kuten kansallisuudessa, sukupuolessa ja etnisessä taustassa, myös aivojemme rakenteessa ilmenee eroja.
Neuroepätyypillisillä ihmisillä voi olla ainutlaatuisia tapoja ajatella, ratkaista ongelmia ja olla vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. On tärkeää ymmärtää, että neurodiversiteetti ei ole mikään häiriö tai asia, joka vaatisi “korjaamista”. Sen sijaan se on olennainen osa ihmisen arvokasta monimuotoisuutta.
Mitä neurodiversiteetti merkitsee työntekijöille?
Ainutlaatuiset vahvuudet: Neuroepätyypillisillä henkilöillä on usein ainutlaatuisia vahvuuksia, joista voi olla suurta hyötyä työpaikalla. He voivat esimerkiksi olla erinomaisia mallien tai kaavojen tunnistamisessa, yksityiskohtien huomioimisessa tai luovassa ongelmanratkaisussa.
Tuen tarve: Neurodiversiteetti voi tuoda mukanaan arvokkaita vahvuuksia, mutta yksilöt voivat kohdata myös erityisiä haasteita, kuten aistiyliherkkyyksiä tai vaikeuksia joko sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tai toiminnanohjauksessa. Näiden haasteiden ymmärtäminen ja huomioiminen on olennaista.
Mitä neurodiversiteetti merkitsee työnantajille?
Oikeudelliset ja eettiset velvoitteet: Suomessa asiaa säätelee ensisijaisesti yhdenvertaisuuslaki (1325/2014), joka kieltää syrjinnän eri perusteilla, mukaan lukien terveydentila ja vammaisuus. Syrjimättömyyden ei kuitenkaan pitäisi perustua vain oikeudelliseen velvoitteeseen, vaan myös siihen, että sen nähdään olevan oikeudenmukaista ja hyödyllistä.
Talent pool: Neurodiversiteetin huomioiminen laajentaa osaajien kirjoa. Kun yritykset etsivät aktiivisesti neuroepätyypillisiä työntekijöitä, ne voivat löytää päteviä henkilöitä, jotka voivat tuoda mukanaan uusia näkökulmia ja innovatiivisia ratkaisuja.
Osallistava kulttuuri: Neurodiversiteetin huomioon ottavan, osallistavan kulttuurin edistäminen houkuttelee monipuolisia lahjakkuuksia ja edistää samalla työntekijöiden hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä. Kun työntekijät kokevat olevansa arvostettuja omina itseinään, he menestyvät todennäköisemmin tehtävissään.
Miten esihenkilöt ja kollegat voivat huomioida neuroepätyypilliset
Kouluttaudu aiheesta: Aloita perehtymällä neurodiversiteettiin ja niihin erityisiin haasteisiin ja vahvuuksiin, joita neuroepätyypillisillä ihmisillä voi olla. Ymmärrys on ensimmäinen askel kohti empatiaa ja inklusiivisuutta. Lisätietoja löytyy esimerkiksi #näeNepsy ry:n sivuilta.
Ole avoin ja kannustava: Luo ympäristö, jossa neuroepätyypilliset kollegat voivat tuntea olonsa mukavaksi kertoessaan neurodiversiteetistään, jos niin haluavat. Tarjoa tukeasi ja ole avoin ottamaan huomioon heidän tarpeensa. Tutustu kokemuksiin esimerkiksi ADHD-liiton blogikirjoituksen avulla.
Kommunikoi tehokkaasti: Ole kärsivällinen ja selkeä viestinnässäsi. Neuroepätyypilliset henkilöt voivat tulkita sosiaalisia vihjeitä (kuten sanatonta viestintää tai äänensävyjä) eri tavoin, joten on tärkeää olla selkeä ja suoraviivainen vuorovaikutustilanteissa.
Huomioi joustavuus: Tiedosta, että ihmisillä on erilaisia työskentelytapoja ja -mieltymyksiä. Ole avoin joustaville työskentelyjärjestelyille tai työympäristön muutoksille, jotta neuroepätyypilliset kollegat voivat yltää tehtävissään parhaimpaansa.
Vältä stereotypioita: Vältä oletusten tai yleistysten tekemistä. Kohtele jokaista henkilöä yksilönä, jolla on ainutlaatuiset vahvuudet ja haasteet.
Muista tasapuolisuus esihenkilöroolissa: Noudata tasapuolista arviointia esimerkiksi palkkaus- ja ylennystilanteissa. Tutustu erilaisiin ajatusvinoumiin ja opettele tunnistamaan ne omassa toiminnassasi, jotta tiedostamattomat harhat eivät vaikuta päätöksentekoosi. Arvioi kandidaatteja ja työntekijöitä aina tehtävän vaatimuksiin peilaten. Esimerkiksi sosiaalisten kykyjen ei tulisi vaikuttaa palkkaus- tai ylennyspäätökseen roolissa, jossa työnkuva ei vaadi erinomaisia sosiaalisia taitoja.