PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

NextGen-valmennuksesta lisää ideoita ja itsevarmuutta

PwC:n NextGen-valmennukset kansainvälisten huippuyliopistojen kanssa tarjoavat perheyritysten seuraajille kansainvälistä verkostoitumista, akateemisen huippuohjelman sekä puhujat viikon ohjelmiin. Ikähaarukka ohjelmissa on 16–36 vuotta.

Emma Hartwall oli mukana NextGeneille suunnatussa PwC:n Accelerator Academy -ohjelmassa Stanfordissa Palo Altossa elokuussa 2019.

Emma Hartwall osallistui siskonsa kanssa Accelerator Academy -nimiseen ohjelmaan, joka alkoi Stanfordissa Palo Altossa elokuussa 2019. Emma on hallituksen jäsen K. Hartwall Invest Oy Ab:ssa, joka on Erik Hartwallin perheen omistama, muun muassa juomateollisuuden  liiketoimintaan, metalliteollisuuteen sekä sijoitustoimintaan keskittyvä yritys. Hän on myös kaikki voittonsa Itämeren suojeluun lahjoittavan  DROPPin hallituksen jäsen ja talousjohtaja.

Accelerator Academy -ohjelman Emma toteaa olleen ainutlaatuinen elämys päästä tapaamaan monia NextGen-edustajia eri maista ja eri taustoista.

Mukana oli myös eri sukupolvien edustajia, mutta kaikki olivat kuitenkin samassa tilanteessa ja roolissa kuin itse olen, eli perheyrityksen seuraavaa sukupolvea. Kaikkein kiinnostavinta oli kuulla tarinoita siitä, miten muut perheet ovat toimineet ja miten onnistuneet. Mukana oli myös surullisia tarinoita perheyrityksistä, jotka olivat jakautuneet kolmannessa sukupolvessa”, Emma kertoo.

Emman mukaan NextGen-koulutus sopii nuorelle, joka aikoo mennä mukaan perheyrityksen toimintaan tavalla tai toisella. Toiminnassa ei tarvitse olla aktiivisesti mukana, mutta perustiedot yrityksestä ja sen toiminnasta on hyvä olla.

Itse olin jo parin vuoden ajan toiminut yhdessä tytäryhtiössämme, ja siitä oli paljon hyötyä. Jotta kurssista saa kaiken irti, on hyvä olla perehtynyt perheyritykseensä niin, että tietää mitä se tekee ja miksi perhe on päättänyt tehdä tiettyjä päätöksiä, kuten esimerkiksi valita tietyn johtamisrakenteen (governance) tai toteuttaa sukupolvenvaihdoksen, Emma toteaa.

Minulle suurin yllätys oli se, miten paljon viikossa ehti oppia ja miten monessa sai olla mukana. Koulutus ylitti kaikki odotukseni ja tarjosi enemmän kuin osasin odottaa.”

Seuraajasukupolven sitouttaminen kannattaa

Mikä oli merkittävin havainto tai oppi viikon varrelta?

Tärkein mukaan tarttunut asia Stanfordista oli valtava itsevarmuus, eli tunne siitä, että kelpaan sellaisena kuin olen. Minun ei tarvitse opiskella samaa ja ajatella samoin kuin isäni tai isoisäni pystyäkseni ottamaan vetovastuun ja ollakseni jonakin kauniina päivänä hyvä omistaja.”

Ennen matkaan lähtöä Emma kertoo tunteneensa olonsa epävarmaksi: osaamista ei olisi riittävästi, englannin taito olisi liian heikko ja ilman talousalan opintoja hän ei olisi riittävän pätevä osallistumaan. Kaikki oletukset osoittautuivat vääriksi, ja siksi hän haluaakin rohkaista kaikkia, jotka miettivät lähtemistä, osallistumaan valmennukseen.

Kurssilla kävi ilmi, että minä ja sisareni olimme muihin verrattuna todella osaavia ja sisällä asioissa. Perheyrityksemme pitkä historia kiinnosti kaikkia, sillä useimmat edustivat toista tai kolmatta sukupolvea.”

NextGenit ovat perheyritysten tulevaisuus, ja siksi NextGeneihin ja heidän koulutukseensa ja sitouttamiseensa panostaminen hyvissä ajoin on Emman mielestä yksi arvokkaimmista investoinneista, mitä perhe voi tehdä. PwC:n valmennuksen tyyppiset kurssit edellyttävät toki sitä, että osallistujalla on aito kiinnostus ja motivaatio oppia. 

Kurssin jälkeen olin täynnä intoa ja ideoita, ja minulla oli myös paljon ajatuksia siitä, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Valmennuksen jälkeen näin, miten monia uusia ovia ja laaja verkosto minulle avautui Stanfordin jälkeen.”