- Aiheet
Onko ESG uusi ETF? Kuinka sijoittaa vastuullisesti?
Osana Sustiskahvit-podcast-sarjaa keskustelin Nordnetin Martin Paasin kanssa. Martin on tehnyt pitkän uran rahoitusalalla ja tullut tunnetuksi Nordnetin #rahapodi-podcastin juontajana. Podcastien suurkuluttajana oli hienoa päästä kuulemaan #rahapodin tarina. Lisäksi keskustelimme muun muassa vastuullisen sijoittamisen yleistymisestä ja suomalaisten yritysten vastuullisuuden tilasta.
Tässä kolme mieleen jäänyttä pointtia keskustelusta Martinin kanssa:
1. Vastuullinen sijoittaminen kannattaa rahallisesti
Kansainväliset tutkimukset indikoivat entistä vahvemmin, että vastuullinen sijoittaminen kannattaa myös rahallisesti. Podcastissakin mainittiin Arabesque Asset Managementin metatutkimus, jota Martin on käsitellyt aiemmassa kirjoituksessaan. Metatutkimus toteaa yli 200 vastuullista sijoittamista käsittelevästä akateemisesta tutkimuksesta, että ESG (Environment Social Governance) -käytäntöjä hyödyntävät yritykset ovat operatiivisesti muita kannattavampia.
Kuulijakysymyksessä nostetaankin tärkeä jatkokysymys esille: mitkä ESG-tunnusluvut vaikuttavat yhtiön arvonluontiin? Mahdollisen vastauksen kysymykseen tarjoavat Sustainability Accounting Standards Boardin (SASB) toimialakohtaiset ESG-tunnusluvut – Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella yhtiöt, jotka keskittyivät SASBin määrittelemien olennaisten ESG-tunnuslukujen johtamiseen tuottivat paremmin kuin epäolennaisiin ESG-asioihin keskittyvät yhtiöt.
2. ETF-rahastoissa ja vastuullisissa sijoitustuotteissa yhtäläisyyksiä
Milloin vastuullisesta sijoittamisesta tulee valtavirtaa? Keskustelun perusteella riittävän moni asia tukee tällä hetkellä vastuullisten sijoitustuotteiden kasvua: ensin institutionaaliset sijoittajat alkoivat nostaa asiaa esille, minkä jälkeen varainhoito alkoi tarjota ESG-tuotteita. Lisäksi tutkimukset vahvistavat näkemystä vastuullisen sijoittamisen kannattavuudesta ja viranomaiset ovat alkaneet viemään vastuullisuusvaatimuksia muun muassa EU:n tilinpäätösdirektiiviin sekä rahoitusalan sääntelyyn komission kestävän rahoituksen toimintaohjelman kautta.
Martin nostaa hienosti esille yhtäläisyyksiä indeksituotteiden kuten pörssinoteerattujen rahastojen (ETF, exchange traded funds) ja vastuullisen sijoittamisen välillä. Sekä indeksisijoittamisesta että vastuullisesta sijoittamisesta on puhuttu jo pitkään, kuinka ne ovat ”seuraava iso juttu”, että tuotteiden osuus tulee kasvamaan merkittävästä, ja että trendi tulee jatkumaan pitkään.
Herääkin kysymys, onko ESG uusi ETF?
3. Sijoita megatrendeihin
Kestävä liiketoiminta on yksinkertaisimmillaan sitä, että yhtiö ottaa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisen liiketoiminnan lähtökohdaksi. Kestävän liiketoiminnan liiketoimintamallit huomioivat megatrendien vaikutukset markkinoihin ja hyödyntävät niitä arvioidessaan tulevaisuuden liiketoiminnan edellytyksiä.
Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa myös sitä, että sijoittaja arvioi kuinka yhtiöt huomioivat megatrendit liiketoiminnassaan ja kuinka yhtiöt pyrkivät luomaan ratkaisuja aikamme isoihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen, eriarvoistumiseen tai kaupungistumiseen.
Megatrendit ovat helposti hyödynnettävä myötätuuli, sillä ne luovat liiketoimintamahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen. Martin toteaakin, että megatrendit huomioiville yhtiöille on tyypillistä, että päätöksenteossa on muita yhtiöitä pidempi aikahorisontti. Ja myös megatrendien osalta tutkimus tukee megatrendeihin sijoittamista: Martinin blogikirjoituksen mukaan edellisen pitkän taantuman aikana (1966–1982), yritykset, jotka pystyivät kasvattamaan myyntiä, onnistuivat siinä juuri megatrendejä menestyksekkäästi hyödyntämällä.
Kuuntele lisää Martinin näkemyksiä sijoittamisesta, megatrendeistä ja vähän muustakin alla olevista linkeistä – tätä ei kannata missata!