PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
21.05.2019|

Pääomasijoittajat ja vastuullinen kasvunrakentaminen

Sustiskahvit-podcastin toisella kaudella olemme saapuneet kevääseen, melkein kesään jo. Tässä jaksossa keskustelimme Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirran ja Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltolan kanssa pääomasijoittamisesta sekä siitä, miten vastuullisuus, vai pitäisikö käyttää finanssialan termiä ESG, siihen liittyy.

Tammikuussa Pääomasijoittajat ry julkisti tilaston, jonka mukaan kotimaisten pääomasijoittajien omistamat yhtiöt ovat Suomen nopeimmin kasvavia yrityksiä, kun katsotaan pääomasijoituksen jälkeistä kolmea vuotta. Verrokkiyrityksiin verrattuna sekä liikevaihto että henkilöstön määrä ovat kasvaneet moninkertaisesti. Toukokuun alussa HS kertoi, että viime vuonna pääomasijoittajat sijoittivat 81:een kotimaiseen kasvuyritykseen yhteensä 419 miljoonaa. Pääomasijoittaminen siis kukoistaa Suomessa.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna vastuullisuus näyttäisi olevan suuremmassa roolissa suomalaisten Venture Capital -sijoittajien keskuudessa. Tämän Pia Santavirta arveli johtuvan siitä, että vastuullisuus on suomalaisille luonteva osa tyypillistä ajattelutapaa. Täällä nähdään vastuullisuus mahdollisuutena ja arvonluonnin osana sekä tärkeänä tekijänä, kun houkutellaan parhaita osaajia töihin.

Suomessakin hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseksi tarvitaan yksityistä sektoria ja pääomaa. Miten yhtälön saisi toimimaan hyvin tilanteessa, jossa usein – ainakin nykyisessä hyvinvointipalvelujen rahoittamismallissa – mukana on julkista päätöksentekoa sekä veroeuroja ja asiakkaina hoivaa ja hoitoa tarvitsevia. Juha Peltola ja Pia Santavirta toivoivat selkeitä standardeja ja pelisääntöjä, joihin liittyvien laatukriteereiden olisi oltava osa palveluntarjoajan valintaa. Hoivapalveluissa onnistuminen riippuu ennemminkin näistä asioista kuin omistajatyypistä.

ESG-asiat yhä enemmän esillä

Puhuimme myös ESG-asioiden johtamisesta. Niissä ei pidä rönsyillä, vaan niillekin on löydettävä oikea fokus oikeiden liiketoimintavaikutusten aikaan saamiseksi. Kun tässä onnistutaan, saadaan tuloksena parempia palveluita, tyytyväisempiä asiakkaita sekä myös hyviä vaikutuksia ympäristölle ja yhteiskunnalle. ESG-asioissa edistymistä on seurattava monilla eri tavoilla.

Sijoittajat ovat jo pitkään edellyttäneet pääomasijoittajilta avoimuutta ja läpinäkyvyyttä näissä asioissa. Juha Peltola myös arveli, että ESG-asioiden merkitys on edelleen kasvamassa, vaikka kehitystä on jo viime vuosina selvästi tapahtunut.

Noin neljänkymmenen minuutin aikana ennätimme myös puhua Pääomasijoittajat ry:n vaikuttavuussijoittamista koskevasta selvityksestä sekä tulevasta avoimuutta ja läpinäkyvyyttä korostavasta EU:n Sustainable Finance -säädöspaketista.

Lopuksi kysyin sekä Pialta että Juhalta, mitä he toivoisivat, jos pelkästään taikasauvaa heilauttamalla voisi muuttaa jotakin pääomasijoittamisen vastuullisuuteen liittyvää asiaa. Ne toiveet kannattaa kuunnella.

Sustiskahvit löydät myös Spotifysta ja iTunesista.

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.