PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

PwC:n Slush-raportti: Globaalit suuryritykset rynnivät startup-kentälle

Maailmanluokan suuryritysten ja startupien yhteistyöstä on tulossa uusi normi. Yhteistyön avulla suuryritykset voivat olla osa seuraavien maailmaa valloittavien startupien menestystä, todetaan tänään julkistetussa PwC:n Slush-raportissa.

Slush study – Navigating the startup space -raportti avaa suuryritysten johdolle syitä, miksi heidän tulisi tehdä yhteistyötä startup-yritysten kanssa. Raporttia varten PwC analysoi 16. marraskuuta mennessä Slushiin rekisteröityneitä 1 859 startupia ja 659 sijoittajaa, jotka osallistuvat tänään alkaneeseen Slush Helsinkiin. Lisäksi raporttiin haastateltiin startup-yrittäijä, pääomasijoittajia ja suuryritysten johtajia.

”Syvähaastatteluissa ilmeni, kuinka systemaattisesti ja kunnianhimoisesti edistyksellisimmät suuryritykset edistävät yhteistyötä startupien kanssa. Ne ymmärtävät, kuinka yhteistyö voi auttaa heitä tulevaisuuden kilpailuetujen rakentamisessa”, PwC:n Slush-yhteistyöstä vastaava Lauri Lehtovuori sanoo.

”Startupien ja suuryritysten väliseen yhteistyöhön ei vielä ole vakiintuneita tapoja tai keinoja. Näyttää siltä, että menestyksekkäimmät yhteistyömallit räätälöidään suuryrityksen strategiaan siten, että ne palvelevat myös startupien tarpeita.”

PwC:n raportin mukaan isompien yhtiöiden tulisi miettiä, mitä strategista tavoitetta varten startup-yhteistyötä tehdään. Yhtiöiden tulisi myös kirkastaa, minkä tyyppiset startupit palvelevat näiden tavoitteiden saavuttamista: mm. minkä vaiheen ja minkä toimialan startupien kanssa yhteistyötä tulisi rakentaa.

Slushin startupeissa ja sijoittajissa laaja kirjo

Slushiin osallistuu startupeja eri mantereilta, mutta suurin osa niistä on eurooppalaisia. Yli puolet startupeista (967 startupia) on alkuvaiheessa, mikä näkyy myös siinä, että ne työllistävät enintään viisi henkilöä. Tämän vuoden Slushissa ja PwC:n raportissa mukana olleista startupeista 55 % on perustettu viimeisen kahden vuoden aikana. Neljännes edustaa teknologiatoimialaa ja enemmistö tarjoaa tuotteitaan tai palveluitaan yrityksille.

Keskimäärin Slushiin osallistuvat startupit hakevat noin puolen miljoonan dollarin rahoitusta, mutta joukossa on myös 35 yritystä, jotka hakevat yli 10 miljoonan dollarin rahoituskierrosta.

Slushiin osallistuvissa sijoittajissa on myös laaja kirjo: puolet 660 sijoittajasta on ns. venture capital -riskisijoittajia, kolmannes enkelisijoittaja ja reilu 15 prosenttia edustaa suurten yritysten sijoitus- tai yritysostoyksiköitä.

Reilu 80 % sijoittajista saapuu Slushiin eri puolilta Eurooppaa, ja toiseksi suurin mutta selvästi pienempi joukko Pohjois-Amerikasta (8 %). Toimialoista teknologia kiinnostaa heitä selvästi eniten, ja sen osalta erityisesti analytiikka ja big data, keinoäly (AI), virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR). Suurin osa sijoittajista on valmiita tekemään puolen–yhden miljoonan dollarin suuruisen sijoituksen.

”Slush tarjoaa isoille yhtiöille loistavan mahdollisuuden verkostoitua startupien kanssa ennen kuin niistä tulee liian kalliita ostaa. Monet haastattelemamme johtajat painottivatkin, että startupit tulisi nähdä nimenomaan kumppaneina eikä kilpailijoina”, Lehtovuori tiivistää.

Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula on nähnyt isojen yhtiöiden asennemuutoksen startup-yrityksiä kohtaan: “Vielä muutama vuosi sitten jouduimme selittämään isoille yhtiöille, miksi heidän tulisi aktivoitua startup-kentässä. Nyt meidän suurimmat partnerimme haastavat itsensä ja meidät miettimään rooliamme suuryritysten ja startupien välisessä yhteisössä. Tätä kautta pyrimme yhdessä auttamaan seuraavaa yrittäjäsukupolvea entistä paremmin.”

PwC ja Supercell ovat Slushin ensimmäiset globaalit strategiset kumppanit Slushin laajentumisen tukena. ”Esimerkiksi PwC on auttanut meitä rakentamaan Slush-tapahtumia eri mantereilla laajan verkostonsa avulla”, Vikkula sanoo, ja kannustaa muitakin globaaleja suuryrityksiä hyödyntämään Slushia startup-toimintaan liittyvien aktiviteettien alustana.

Lisää tietoa:

Lauri Lehtovuori, PwC, Slush-yhteistyö, puh. 040 753 3360, lauri.lehtovuori@fi.pwc.com

Kaisa Heikkinen, PwC, Viestintä, puh. 040 533 3553, kaisa.heikkinen@fi.pwc.com

PwC:n Slush-raportti on ladattavissa sivulta pwc.fi/slushstudy. Raportissa on mukaan ne Slush Helsinkiin 2016 vuonna osallistuvat startupit ja sijoittajat, jotka rekisteröityivät tapahtumaan 16.11.2016 mennessä. Tämän jälkeen tapahtumaan on ilmoittautunut vielä yrityksiä.

Kuvia Slushista (vapaa käyttö, kun mainitsee kuvaajan nimen): https://www.flickr.com/photos/slushmedia/

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 930 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.

PwC toimii 157 maassa yli 223 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.