PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
20.09.2018|

Sustiskahvit – Vuoropuhelua vastuullisesta bisneksestä

Tällä viikolla juodaan ensimmäiset Sustiskahvit. On toki Reilun kaupan kahvia ja muuta sertifioitua kofeiinijuomaa juotu aikaisemminkin, mutta nyt aloitamme yhdessä Jussi Nokkalan kanssa Sustiskahvit-nimisen podcast-sarjan PwC:llä.

Olen nauhoittanut jo kaikki viisi jaksoa valmiiksi. Se oli suuri ilo! Upeita, loistavia ja inspiroivia ihmisiä, joiden kanssa sai keskustella reilun puoli tuntia kiinnostavista aiheista liiketoimintalähtöisen yritysvastuun ympärillä.

Ensimmäisessä jaksossa ruodimme filosofi Maija-Riitta Ollilan kanssa tekoälyn etiikkaa. Minkälaista on eettinen rinnakkainelo tekoälyn kanssa, ja joudummeko jossakin vaiheessa ns. kiskaisemaan töpselin irti ihmiskuntaa suojataksemme. Ja kaikkea muuta siltä väliltä.

Seuraavaan jaksoon saan vieraaksi Varman HR-, viestintä- ja yritysvastuujohtaja Katri Viippolan. Hänen kanssaan juttu kulki, kun pohdimme mihin vastuullisuudessa tarvitaan pokkanaisia ja -miehiä. Välillä puhuttiin rallista, sitten taas rekrytoinnista ja johtamisesta. Mieleen jäi erityisesti se Katrin lausahdus, jolla hän kuvasi tilanteita, joissa pokkaihmiset ottavat puheenvuoron itselleen. Silloin kannattaa sanoa, että minä olen tämän asian asiantuntija ja suosittelen, että nyt kuuntelette minua. Todellista tilan haltuun ottoa!

Kolmas keskustelun aihe on, ei enempää eikä vähempää, kuin planeetan pelastaminen Euroopan Investointipankin johtaja Eila Kreivin kanssa. Kävimme hänen kanssaan ajatustenvaihtoa siitä, miten ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvittava vuosittainen 160 miljardin potti saadaan ohjatuksi tähän tarkoitukseen, ja mitä EU:n piirissä kehitteillä olevassa Kestävän rahoituksen työssä tapahtuu parhaillaan. Muutoksen vauhti on kova, totesimme. Rahoittajat ja sijoittajat pannaan paljon vartijaksi. On kaikkien etu, että kohteiden riskit ja mahdollisuudet tulevat punnituksi myös ESG- eli Environment, Social ja Governance -näkökulmista.

Tämän jälkeen onkin seuraavassa nauhoituksessa aika siirtyä tasa-arvon ja monimuotoisuuden maailmaan yhdessä Hankenin professori Janne Tienarin kanssa.Puhuimme siitä, että alitajuiset ennakkoluulot estävät meitä näkemästä kaikkia epätasa-arvoa ylläpitäviä ja tuottavia rakenteita ja malleja, jotka pitäisi korjata matkalla kohti tasa-arvoisempaa työelämää. Monet sellaiset asiat, joita pidämme tyypillisesti tyttöjen tai poikien asioina, eivät ole syntymässä saatuja vaan ympäristöstä omaksuttuja ennakkokäsityksiä. Tämä aihe on puhuttanut erilaisilla foorumeilla, eikä väärinkäsityksiltäkään ole aina vältytty.

Sitten on vuorossa oman talon mies, kun sain keskustelukumppaniksi PwC Suomen toimitusjohtajan Mikko Niemisen. Hän on nostanut omassa johtamisessaan arvot keskiöön, ja todennut mm. että menestys lähtee omasta henkilöstöstä: ilman hyvinvoivaa henkilöstöä ei voi tehdä hyvää asiakastyötä. Tyypillisesti meillä asiantuntijoilla on taipumusta ajatella, että asiakas on kaiken lähtökohta. Mikon teesinä on, että se ei toteudu, jollei ensin keskitytä omiin ihmisiin. Tämä ajattelu on johtanut monenlaisiin muutoksiin myös meidän työpaikkakulttuurissamme.

Tässä alkupaloja tulossa olevasta Sustiskahvit-podcastista. Reiluun puoleen tuntiin mahtuu monenlaista ajatusta asiantuntijavieraiden kanssa. Lisäksi meillä oli vielä hauskaakin. Mutta ei hätää: Sustiskahveille pääsevät mukaan muutkin. Pysyhän kuulolla.

Jakso 1: Kuinka vastuullisuus ja etiikka ohjaavat tekoälyä?

Kuuntele Soundcloudissa

Kuuntele iTunesissa

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.