PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
14.08.2018|

Tariffikiintiö ja terästuotteiden tuonti

Älä unohda pyytää tariffikiintiöön kuulumista terästuotteiden tuonnissa. Kiintiöön kuulumaton maksaa 25 %:n lisätullit.

Komissio tiedotti maaliskuussa terästuoteluokan tuontia koskevan suojatoimenpidetutkimuksen vireillepanosta. Tämä johtui kyseisten tuoteluokkien kasvavasta tuonnista sekä vallitsevista uhkaavista taloudellisista ja kaupallisista olosuhteista.

Tehdyn tutkimuksen seurauksena komissio on ottanut käyttöön väliaikaisia suojatoimenpiteitä tiettyjen terästuotteiden tuonnissa 19.7.2018 alkaen 200 kalenteripäivän ajaksi:

  • Suojatoimenpiteet koskevat 23 tuoteluokkaa, jotka kuuluvat tariffiluokkiin 72 ja 73.
  • Lisätulli on 25 prosentin suuruinen.
  • Tuoteluokkiin sovelletaan tariffikiintiöitä 200 päivän ajan 19.7.2018 alkaen ja niin kauan kuin kiintiöitä ei ole käytetty loppuun, minkä jälkeen peritään 25 prosentin suuruinen lisätulli.
  • Tietyistä alkuperistä tulevista tuotteista ei kanneta lisätullia (erikseen mainitut kehitysmaat). Tullia ei myöskään sovelleta, mikäli tuotteet ovat peräisin Norjasta, Islannista tai Liechtensteinista. Tulliviranomaiset voivat vaatia alkuperätodistuksen, jonka myöntää Suomessa kauppakamari (etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperätodistus ei kelpaa todistukseksi).
  • Mikäli tuoteluokkiin kuuluva tavara on jo matkalla unioniin 19.7.2018 ja sen määränpäätä ei voida muuttaa, lisätullia ei peritä.

Komission täytäntöönpanoasetus 2018/1013/EU väliaikaisten suojatoimenpiteiden ottamisesta käyttöön tiettyjen terästuotteiden tuonnissa