PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
15.05.2019|

Trade compliance: Muistutus tuotteisiin kohdistuvista vientirajoitteista

Tulli ja media ovat tiedottaneet Tullin vuonna 2017 pysäyttämästä Irakiin suuntaavasta lähetyksestä, joka sisälsi kaksikäyttötuotteen, jolle ei ollut pyydetty vientilupaa. Kaksikäyttötuotteella tarkoitetaan tavaraa, teknologiaa tai palvelua, jota voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin. Tapauksen johdosta suomalaisen yhtiön toimitusjohtajaa epäillään rikoksesta.

Tapaus on muistutus kaksikäyttötavaroihin liittyvän viennin luvanvaraisuudesta sekä tavaroihin kohdistuvista mahdollisista pakotteista, joilla voidaan rajoittaa minkä tahansa tavaran tai teknologian vientiä tiettyihin valtioihin tai kieltää vienti kokonaan. Vientivalvonta edellyttää yrityksiltä tarkkaa tietoa vietävään tuotteeseen sekä vientivaltioon ja liikekumppaneihin kohdistuvista säädöksistä. Säädösten noudattamatta jättämisestä seuraa kovia sanktioita, kun yhtiö syyllistyy – yleensä tietämättömyyttään – säännöstelyrikokseen, puhumattakaan yrityksen maineen ja asiakassuhteiden menetyksestä.

 

PwC:n kansainväliseen kaupankäyntiin erikoistuneet asiantuntijat tukevat yritysten Trade Compliancea kartoittamalla riskejä, tulkitsemalla lainsäädäntöä ja mahdollistamalla paikallisten tietojen saatavuuden globaalin verkoston kautta.