PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
13.03.2018|

Trump määräsi tullit teräkselle ja alumiinille

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on määrännyt asetettavaksi tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trumpin hallinto on ilmoittanut tuontitullien olevan teräksen osalta 25 prosenttia ja alumiinin osalta 10 prosenttia. Trump ilmoitti päätöksestään tavattuaan Valkoisessa talossa teollisuuden edustajia.

Vielä ei ole tiedossa, missä laajuudessa tullit tulevat koskemaan teräs- ja alumiinituotteita ja kuinka kauan tullien on tarkoitettu olevan voimassa. Epätietoisuutta on myös siitä, koskevatko tullit vain tiettyjä terästä ja alumiinia valmistavia maita vai kaikkea ulkomaista valmistusta. Trump on ainoastaan ilmoittanut, että Kanada, Meksiko ja Australia sekä muutamat muut maat voivat välttyä tulleilta, jos tietyt edellytykset täyttyvät.

Teräs- ja alumiinitullien avulla Trumpin hallinto pyrkii ilmoituksensa mukaan elvyttämään Yhdysvaltojen omaa teräs- ja alumiinituotantoa. Nyt määrätyt tuontitullit ovat jatkumoa jo nähdyille protektionistisille toimille Yhdysvaltojen hallinnolta. Trumpin hallinto määräsi tammikuussa polkumyyntitullit kiinalaisille aurinkopaneeleille ja pesukoneille. Viime vuonna polkumyynti- ja tasoitustullien kohteeksi joutuivat Kanadassa valmistetut tietyntyyppiset lentokoneet.

Yhdysvaltojen teräkselle ja alumiinille määräämien tullien odotetaan johtavan vastatoimiin ja EU:ssa onkin jo suunniteltu vastatulleja yhdysvaltalaisille metalli- ja maataloustuotteille. Julkisuudessa on ollut myös esillä, että EU mahdollisesti valittaa tulleista WTO:lle.