PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Tukifunktioiden pokkanaiset toimitusjohtajan tukena

Sain Sustiskahvit-podcast-vieraakseni Varman HR-,viestintä- ja yritysvastuujohtaja Katri Viippolan. Kävimme hänen kanssaan keskustelua siitä, miten esimerkiksi perinteisissä tukifunktiossa voi tukea toimitusjohtajaa ja liiketoimintaa yleensäkin. Totesimme keskustelussamme, että se kyllä onnistuu, mutta pokkaa se vaatii. Vaikka puhumme podcastilla pokkanaisista, olimme yksimielisiä siitä, että pokkanainen voi olla myös mies eli pokkahenkilö.

Tässä keskeisimmät jutut keskustelustamme.

1. Pokkanainen on henkilö, joka ei kaihda vaikeiden asioiden esille ottamista silloin kun siihen on tarvetta. Tähän määritelmään päädyimme, kun mietimme, mikä tekee jostakin pokkanaisen tai -miehen. Erityisesti tilanteissa, joissa ns. tukifunktiot uhkaavat jäädä liiketoiminnasta puhuvien varjoon, vaaditaan rohkeutta ja vahvuutta tuoda omat näkemykset esiin.

2. Pokkanainen ei ole ikävä ihminen, mutta voi kylläkin olla sinnikäs. Vanha sanonta kehottaa olemaan ampumatta viestin tuojaa. On lopulta kaikkien etu ja liiketoiminnalle hyödyksi, että mahdollisiin epäkohtiin päästään puuttumaan. Kehittämistyö voi joskus ottaa aikaa, koska usein on kysymys muutosprosesseista, ja myös siinä tarvitaan sinnikkyyttä, jotteivat innostuksen liekit pääse hiipumaan.

3. Työpaikoilla on haasteita, joissa ns. tukifunktioiden osaamiselle liiketoiminnan turvaamiseksi on tarvetta. Eräs tällainen asia on se, että monessa organisaatiossa alkaa olla nuoria millennials-sukupolven edustajia jo melko paljon, mutta samaan aikaan siellä on myös ikääntyviä työntekijöitä aina vain pitenevillä työurillaan. Iän lisäksi myös muut monimuotoisuuden piirteet on otettava huomioon, jotta liiketoiminta saadaan sujumaan ja työhyvinvointi turvatuksi. Lisäksi koko ajan on huolehdittava työnantajamielikuvasta, koska osaavaa henkilöstöä tarvitaan jatkossakin.

4. Katri tiivisti asiantuntijan ja toimitusjohtajan roolijakoa toteamalla, että asiantuntija on se, joka istuu kuskin paikalla ja toimitusjohtaja on vieressä kartturina. Päämäärän pitää olla yhteinen ja käsitys edessä olevista mutkista selvä, jotta perille päästään.

5. Vastuullisuus on tyypillisesti funktio, josta useimmissa yrityksissä vastaa nainen. Vastuullisuuden tärkeys liiketoiminnalle tunnustetaan yhä laajemmin, mutta edelleen vaaditaan sitkeyttä – ja sitä pokkaa – että asioita saadaan eteenpäin. Vastuullisuuden merkityksen kasvaessa tämän alan asiantuntemukselle on kysyntää, ja jos ei ole, voi pokkahenkilö sanoa vaikkapa näin: ”Minulla on tästä asiasta asiantuntemusta ja suosittelen, että kuuntelette minua.” Näin kuuluu Katrin kannustava neuvo.

Meillä Katri Viippolan kanssa keskustelu polveili teeman ympärillä moneen muuhunkin suuntaan, eikä kaikki siitä ole helposti tiivistettävissä pariin lauseeseen. Siksi suosittelen lämpimästi: kuuntele koko podcast. Meillä oli myös hauskaa.

Kuuntele Sustiskahvien 2. jakso Soundcloudissa

Kuuntele Sustiskahvien 2. jakso iTunesissa

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.