Tukifunktioiden pokkanaiset toimitusjohtajan tukena

10.10.2018  |  Blogi, Yritysvastuu

Sain Sustiskahvit-podcast-vieraakseni Varman HR-,viestintä- ja yritysvastuujohtaja Katri Viippolan. Kävimme hänen kanssaan keskustelua siitä, miten esimerkiksi perinteisissä tukifunktiossa voi tukea toimitusjohtajaa ja liiketoimintaa yleensäkin. Totesimme keskustelussamme, että se kyllä onnistuu, mutta pokkaa se vaatii. Vaikka puhumme podcastilla pokkanaisista, olimme yksimielisiä siitä, että pokkanainen voi olla myös mies eli pokkahenkilö.

Tässä keskeisimmät jutut keskustelustamme.

1. Pokkanainen on henkilö, joka ei kaihda vaikeiden asioiden esille ottamista silloin kun siihen on tarvetta. Tähän määritelmään päädyimme, kun mietimme, mikä tekee jostakin pokkanaisen tai -miehen. Erityisesti tilanteissa, joissa ns. tukifunktiot uhkaavat jäädä liiketoiminnasta puhuvien varjoon, vaaditaan rohkeutta ja vahvuutta tuoda omat näkemykset esiin.

2. Pokkanainen ei ole ikävä ihminen, mutta voi kylläkin olla sinnikäs. Vanha sanonta kehottaa olemaan ampumatta viestin tuojaa. On lopulta kaikkien etu ja liiketoiminnalle hyödyksi, että mahdollisiin epäkohtiin päästään puuttumaan. Kehittämistyö voi joskus ottaa aikaa, koska usein on kysymys muutosprosesseista, ja myös siinä tarvitaan sinnikkyyttä, jotteivat innostuksen liekit pääse hiipumaan.

3. Työpaikoilla on haasteita, joissa ns. tukifunktioiden osaamiselle liiketoiminnan turvaamiseksi on tarvetta. Eräs tällainen asia on se, että monessa organisaatiossa alkaa olla nuoria millennials-sukupolven edustajia jo melko paljon, mutta samaan aikaan siellä on myös ikääntyviä työntekijöitä aina vain pitenevillä työurillaan. Iän lisäksi myös muut monimuotoisuuden piirteet on otettava huomioon, jotta liiketoiminta saadaan sujumaan ja työhyvinvointi turvatuksi. Lisäksi koko ajan on huolehdittava työnantajamielikuvasta, koska osaavaa henkilöstöä tarvitaan jatkossakin.

4. Katri tiivisti asiantuntijan ja toimitusjohtajan roolijakoa toteamalla, että asiantuntija on se, joka istuu kuskin paikalla ja toimitusjohtaja on vieressä kartturina. Päämäärän pitää olla yhteinen ja käsitys edessä olevista mutkista selvä, jotta perille päästään.

5. Vastuullisuus on tyypillisesti funktio, josta useimmissa yrityksissä vastaa nainen. Vastuullisuuden tärkeys liiketoiminnalle tunnustetaan yhä laajemmin, mutta edelleen vaaditaan sitkeyttä – ja sitä pokkaa – että asioita saadaan eteenpäin. Vastuullisuuden merkityksen kasvaessa tämän alan asiantuntemukselle on kysyntää, ja jos ei ole, voi pokkahenkilö sanoa vaikkapa näin: ”Minulla on tästä asiasta asiantuntemusta ja suosittelen, että kuuntelette minua.” Näin kuuluu Katrin kannustava neuvo.

Meillä Katri Viippolan kanssa keskustelu polveili teeman ympärillä moneen muuhunkin suuntaan, eikä kaikki siitä ole helposti tiivistettävissä pariin lauseeseen. Siksi suosittelen lämpimästi: kuuntele koko podcast. Meillä oli myös hauskaa.

Kuuntele Sustiskahvien 2. jakso Soundcloudissa

Kuuntele Sustiskahvien 2. jakso iTunesissa

 1. Laura Viita

  Hei Sirpa, hyvä aihe. Jäi vain mietityttämään miksi nämä ”pokkanaiset” tosiaan useimmiten ovat naisia? Ja usein se jota tuetaan on mies – joko CEO tai muu C-suiten johtaja. Usein syytetään pokan loppumista siitä ettei naisia näy johtajina. Mutta juuri näissä tukitehtävissähän sitä vasta vaaditaankin. Onko niin, että edelleen tasa-arvon aikanakin jossain näillä main pää sittenkin jysähtää lasikattoon? Vai onko niin, että kaikki se osaaminen ja uskaltaminen katsotaan sittenkin esteeksi dynaamisuudelle?

  Vastaa
  • Sirpa Juutinen

   Hei Laura,
   Kiitos kommentistasi ja monipuolisesta pohdiskelusta. Olemme itse selvitelleet alitajuisten ennakkoluulojen vaikutusta siihen, minkälaisen roolin itse omaksuimme ja mitä pidämme tyypillisenä miehelle tai naiselle. Pokkanainen on teemana jotain sellaista, jonka Katrin kanssa keskustelussamme asemoimme asenteeksi, joka saattaa poiketa sellaisesta asioiden hoitamisen tavasta, jota alitajuisesti pidämme naiselle kuuluvana. Tukifunktiot nimensä mukaisesti tukevat liiketoimintaa ja sen johtamista ja hyvissä
   yhtiöissä saavat niille roolin ja aseman, jossa ne voivat toteuttaa tehtävänsä parhaalla tavalla. Siltikin tarvitaan välillä ns.pokkaa ottaa asioita esiin. Tunnen kyllä paljon naisia ja miehiä (sillä pokkaa hekin välillä tarvitsevat), joille tämä ei ole ongelma. Monella silti on ainakin ajoittain hetkiä, joista miettii jälkeen päin, että siinä kohtaa olisi pitänyt ottaa jokin asia esille.
   Eri selvitykset osoittavat, että vaikka Suomi ei ole tasa-arvon takapajula, niin korjattavaakin vielä on. Lisäksi nuoremmat sukupolvet, naiset ja miehet, arvostavat tasa-arvoa aikaisempia polvia enemmän, joten vaatimustaso taitaa vain kasvaa. Jotta saamme korjatuksi työelämän epätasa-arvoisuuksia, täytyy monen pokkanaisen ja -miehen avata suunsa oikeassa paikassa. Hyvää syksyn jatkoa, Laura, ja kiitos vielä kerran kommentistasi.
   -sirpa

   Vastaa

Jätä kommentti

(* merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitetta ei julkaista kommentin yhteydessä.)