PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
03.11.2016|

Vapaaehtoisesti

Maailma ympärillä kuohuu. Sodat Syyriassa ja Jemenissä, levottomuudet ja lisääntynyt tunne jännitteistä sekä valtioiden välillä että niiden sisällä saavat tuntemaan avuttomuutta. Yksittäisten ihmiskohtaloiden tasolla se kertaantuu Aleppon lapsiuhrien tuskan edessä. Tässä vaiheessa meistä moni miettii, voisiko itse tehdä edes jotain kärsimysten lievittämiseksi.

Osa haluaa herätellä maailmaa huomaamaan inhimillisen hädän ja osallistuu mielenosoituksiin. Toinen lahjoittaa rahaa keräyksiin, ja jotkut miettivät vapaaehtoistyötä. Myös monet työpaikat tukevat henkilöstönsä mahdollisuuksia tähän.

Meillä PwC:llä osa henkilökunnasta järjesti muutama vuosi sitten ryhmiä, jotka suuntasivat kukin eri kohteisiin auttamaan eri tavoin avun tarpeessa olevia. Heistä osa jatkaa vieläkin, vaikka varsinainen kampanja päättyikin.

Selvitimme muutama kuukausi sitten henkilöstökyselyllä, kuinka moni tällä hetkellä osallistuu vapaaehtoistyöhön. Sen mukaan viidennes vastaajista tekee sitä jossakin muodossa. Vastanneista 94 %:n mielestä PwC Suomen tulisi tehdä vapaaehtoistyötä, ja 86 % olisi valmis osallistumaan siihen itsekin. Huikeita lukuja.

Syitä tällaiseen innostukseen voi arvailla. Ensimmäisenä tulee mieleen ihmisten halu tehdä jotakin merkityksellistä. Moni ymmärtää kyllä oman arkityön tärkeyden ja vaikutuksen yhteiskunnallisesti tärkeiden ongelmien ratkaisussa. Päivittäinen puurtaminen arkipäiväistyy eikä ajan mittaan enää tuo samaa tunnetta merkityksellisyydestä kuin ehkä alussa.

Toiseksi oma hyväosaisuus moniin hädässä oleviin verrattuna alkaa jossakin vaiheessa näyttäytyä tilanteelta, jossa tekee mieli antaa jotain muutakin kuin veroja takaisin yhteiskunnalle. Jälleen vapaaehtoistyö voi nousta yhtenä vaihtoehtona mieleen.

Muitakin syitä varmaan löytyy. Omien lasten kasvettua aikaa on yhtäkkiä vaikka vapaaehtoistyöhön. Osa myös voi kaivata sosiaalisia kontakteja tai yhteisöllisyyttä. Jokin tietty asia voi olla myös jostakin muusta syystä sydäntä niin lähellä, että siihen haluaa käyttää omaa vapaa-aikaansa.

Meidän kyselyssämme henkilökunta haluaa suunnata vapaaehtoistyötä erityisesti nuoriin mutta myös ympäristönsuojeluun sekä startup-yrittäjiin. Kiinnostusta näyttäisi löytyvän myös vanhusten, maahanmuuttajien sekä sosiaalisesti syrjäytyneiden auttamiseen. Työntekijöidemme sosiaalinen omatunto näyttäisi olevan laaja, ja sinne mahtuu monenlaista avuntarvetta.

Kyselyn tulokset antavat meille selviä suuntaviivoja suunnitellessamme vapaaehtoistyön organisoimista. Olen ylpeä meidän hienosta henkilökunnasta, joka on valmis panostamaan tällaiseen. On ilo kuulua joukkoon.

 

Kirjoittaja Sirpa Juutinen toimi PwC Suomen partnerina ja yritysvastuujohtajana joulukuusta 2003 kesäkuuhun 2021. Yritysvastuun uranuurtajana Suomessa tunnettu Sirpa on vienyt vastuullisuusasioita pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi eteenpäin niin PwC:llä kuin asiakkaidemme liiketoiminnassa.

PwC-uransa jälkeen Sirpa vaikuttaa mm. Outokummun ESG-neuvottelukunnassa.