Vapautuspäivä ja kauppasodan julistus
Trumpin hallinto on jälleen kerran herättänyt maailman huomion uusilla tariffiuutisoinneillaan. Trump julkisti viime yönä suuren tullipakettinsa, jota hän kutsui "vapautuspäiväksi". Yhdysvaltain talouden "vapauttaminen" on valitettavasti kauppasodan julistus muulle maailmalle.

Trumpin hallinto on jälleen kerran herättänyt maailman huomion uusilla tariffiuutisoinneillaan. Trump julkisti viime yönä suuren tullipakettinsa, jota hän kutsui ”vapautuspäiväksi”. Yhdysvaltain talouden ”vapauttaminen” on valitettavasti kauppasodan julistus muulle maailmalle.
Trumpin linjaus asettaa Yhdysvaltain yleiset tuontitullit kymmeneen prosenttiin. Lisäksi erityistä huomiota ovat herättäneet maakohtaisesti räätälöidyt ”vastavuoroiset” tullit: esimerkiksi Kiinalle asetettiin 34 prosentin, EU:lle 20 prosentin, Japanille 24 prosentin ja Intialle 26 prosentin lisätulli. Näiden toimenpiteiden odotetaan aiheuttavan merkittäviä häiriöitä maailmankauppaan ja lisäävän epävarmuutta investointipäätöksissä sekä tuotanto- ja toimitusketjuissa.
Miten sopeutua muuttuviin tullikustannuksiin?
Vapautuspäivä toimii merkittävänä shokkina kansainväliseen kauppaan, ja nurkan takana lymyävät vastatoimet lisäävät epävarmuutta. Yritykset ovat kevään aikana ehtineet pohtimaan strategioitaan uusiksi, jotta sopeutuminen muuttuviin kauppasuhteisiin olisi hallittavissa.
Yrityksillä onkin hyödynnettävissään jo useita olemassa olevia keinoja tullikustannuksien hallitsemiseen. Tässä on muutamia keskeisiä toimenpiteitä, joita yritykset voivat toteuttaa:
1. Tullikustannusten mallintaminen ja data-analytiikka
Yritysten tulisi tunnistaa, missä ja miten tullit vaikuttavat niiden toimintaan. Skenaariomallinnus auttaa yrityksiä liikkumaan ketterästi, kun uudet tullit astuvat voimaan. Talous-, toimitusketju- ja verotiimien varhainen osallistuminen varmistaa, että kustannukset ja operatiiviset tavoitteet ovat linjassa.
Työkalut tullikustannusten analysoimiseksi ovat välttämättömyys äkillisten muutosten keskellä. Laadukas tariffiluokittelu ja toimitusketjujen läpivalaisu tullikustannusten osalta mahdollistavat ennakoitavuuden nykyisten ja tulevien muutosten jälkeisten tullikustannusten mallintamiseen.
Tulliviranomaiset tarjoavat useissa maissa (esimerkiksi USA:ssa ACE-portaalin kautta) mahdollisuuden maahantuontitietojen hyödyntämiseen. Historiallisen tullidatan perusteella voidaan tehokkaasti mallintaa tulliliitännäiset kustannukset ja niiden optimointia eri toimitusketjuissa sekä tarkistaa samalla mahdollisuudet takautuviin tullinpalautuksiin.
2. Tullausarvon ja tullimenettelyiden optimointi
Tullausarvon optimaalinen määrittäminen on usein nopein ”pikalääke” tullikustannusten kasvun hallitsemiseksi. Matalien tullien aikana tullausarvolla ei käytännössä ole merkitystä ja yritykset eivät ole antaneet tällä paljonkaan painoarvoa, mutta vallitsevassa tilassa tullausarvon optimointi on erinomainen keino kustannusten hallitsemiseksi. Esimerkiksi ”First Sale for Export” -periaate mahdollistaa tullien määräämisen aikaisemman myyntitapahtuman perusteella, mikä voi vähentää tullausarvoa. Konsernin sisäisten transaktioiden kohdalla siirtohinnoittelunäkökohdat ovat luonnollisesti keskiössä, mutta ilmoitettavan tullausarvon ei välttämättä tarvitse olla yksi yhteen sovittujen siirtohintojen kanssa.
Tämän lisäksi vapaakauppa-alueet, tullivarastointi ja muut hyödynnettävissä olevat tullimenettelyt ovat hyvin keskeisiä työkaluja tullikustannusten hallitsemisessa.
3. Alkuperän hallinta
Trumpin ”vastavuoroiset” tullit asettavat tuotteiden alkuperän kustannusten hallinnan keskiöön. Verrattaessa esimerkiksi UK-alkuperäisten tuotteiden tullikustannuksia Kiina-alkuperäisiin tuotteisiin USA:n maahantuonnin tullikustannusero on huimat 44 prosenttia.
Tullikustannusten hallitsemiseksi ei siis ole välttämätöntä siirtää tuotantoa USA:n ulkopuolelta USA:han, jos kustannuksia voidaan hallita muilla tuotantovaiheiden muutoksilla. Tuotteet, jotka valmistetaan useammassa kuin yhdessä maassa, ovat lähtökohtaisesti yleiseltä tullialkuperältään siitä maasta/tullialueelta, jossa tuotteen viimeinen merkittävä valmistus tai käsittely on suoritettu.
USA:n markkinoille osallistuvilla vientiyrityksillä voisi tämänhetkisten tietojen valossa olla suurikin kannustin saada tuotteilleen UK-alkuperä.
Yhteenveto
Trumpin uudet tullit ja niiden aiheuttamat vastatoimet ovat saaneet yritykset pohtimaan strategioitaan uudelleen. Yritysten on nyt tärkeää sopeutua nopeasti muuttuviin kauppasuhteisiin ja löytää keinoja hallita tullikustannuksia. Skenaariomallinnus, toimitusketjujen monipuolistaminen, tullien optimointi, teknologian hyödyntäminen ja sääntelymuutosten seuranta ovat keskeisiä toimenpiteitä, joilla yritykset voivat varautua tuleviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Voimme auttaa tämän kokonaisuuden hallinnassa, jossa tullit ja verot eivät suinkaan ole ainoa, vaikka tällä hetkellä toki hyvin merkittävä, seikka huomioitavaksi.
