PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
21.10.2019|

Viisi faktaa hiilidioksidin poistosta

Nykytoimet ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi eivät riitä. Päästöjen vähentäminen on keskeinen toimenpide, mutta myös päästöjen poistoon liittyville teknologioille tulisi luoda nopeasti markkinat.

Osana #Sustiskahvit-podcastia keskustelin Antti Vihavaisen kanssa, joka on yksi Puro-palvelun perustajista. Fortumin vetämä Puro on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla. Vihavainen vastaa Puron huutokauppajärjestelyistä ja on ollut kehittämässä hanketta, jonka tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta kaupallista toimintaa.

Tässä mielenkiintoisimmat faktat hiilidioksidin poistosta:

1. Uusilla ilmastoratkaisuilla on kiire

Kuten PwC vuoden 2019 Low Carbon Economy Index -tutkimuksissaan toteaa, maailmantalouden päästövähennysten vauhti on laskenut alimmilleen sitten vuoden 2011. Hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen edellyttää nykyisten toimenpiteiden viisinkertaistamista.

2. Päästöjen vähentäminen ei riitä, hiilidioksidia pitää myös sitoa

Jos päästöjen vähentäminen ei etene riittävän nopeasti, on löydettävä uusia keinoja hiilineutraaliustavoitteiden toteuttamiseen. Hiilinielut, hiilen poistaminen ilmakehästä ja hiilen sitominen laajentavat olemassa olevia vaihtoehtoja.

3. Päästökauppajärjestelmät eivät tunnista hiilenpoistoa

Toistaiseksi mahdollisuus saavuttaa hiilineutraaliustavoitteita ei ole huomioinut hiilen poistoa. Esimerkiksi EU:n päästökauppajärjestelmää on tarkoitus tarkastella seuraavan kerran vasta vuonna 2030, vaikka siihen mennessä hiilidioksidin määrää ilmakehässä olisi pitänyt jo vähentää merkittävästi.

4. Hiilenpoiston markkinapaikka luo mahdollisuuksia ratkaisuille

Puron markkinapaikka luo mahdollisuuden tehdä hiilenpoistovaihtoehdoista kannattavaa liiketoimintaa. Lisäksi markkinapaikka tekee eri teknologioiden hiilenpoistopotentiaalista vertailukelpoista. Kaupankäyntiä ja sertifikaattien alkuperää valvovat osapuolet tekevät kaupankäynnistä luotettavaa.

5. Puron vuosikymmen?

Puron tavoitteena on kasvaa vaikutuksiltaan yhtä merkittäväksi kuin EU-päästökauppajärjestelmä ja kehittyä reguloiduksi markkinapaikaksi. Tulevaisuudessa kaupankäynnin on tarkoitus olla jatkuvaa kerran kahdessa kuukaudessa pidettävien huutokauppojen sijaan. Markkinan kehittyminen luo erityisesti mahdollisuuksia hiilenpoistomenetelmille, mutta myös ostajille — jo nyt markkinapaikalla toimii yhtiöitä, jotka liittävät hiilenpoiston osaksi muita tuotteita. Tällöin hiilenpoistosertifikaatti ei ole enää kustannus vaan arvonlisäyksen lähde.

Kuuntele lisää Antti Vihavaisen ajatuksia Spotifysta, iTunesista tai SoundCloudista.