PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Vinkit onnistuneen kiinteistökaupan tekemiseen

Kiinteistön arvoon vaikuttaa moni seikka, kuten käytettävyys, sijainti ja tekninen kunto. Tässä kirjoituksessa käyn läpi asioita, jotka kannattaa selvittää kiinteistön myynnin tai oston yhteydessä onnistuneen kaupan aikaansaamiseksi. 

Kiinteistötransaktioiden toteuttaminen ammattilaisten toimesta saattaa näyttää ulkopuolisen silmissä helpolta liiketoiminnalta, kun siihen vielä lisää ajatuksen, että kiinteistöjen arvothan aina vain nousevat. Helposti tulee ajatelleeksi, että kiinteistöissä ei voi hävitä samalla tavalla rahaa kuin esimerkiksi pörssiosakkeissa, riskit ovat pienet ja niiden kanssa on helppo elää.

Useimmiten julkisuudessa kerrotaan enemmän tai vähemmän menestystarinoista ja eikä kovin moni halua puhua epäonnistuneista sijoituksistaan. Kiinteistöihin kuitenkin liittyy samalla tavalla riskejä kuin mihin tahansa muuhunkin sijoitustoimintaan. Aina on mahdollista hävitä rahaa tai tehdä huonoja kauppoja.

Mitä kiinteistökaupassa ainakin tulee huomioida?

1. Kiinteistön käytettävyys tulevaisuudessa ja uudelleen vuokrattavuus

 Tilojen käytettävyys ja muunneltavuus sekä nyt että tulevaisuudessa tulevat usein ratkaisemaan sen, onko tiloilla tulevaisuudessa kysyntää vai ei. Kenelläkään ei ole kristallipalloa josta tämän näkisi etukäteen, mutta kiinteistöalan ammattilaiset pystyvät säästämään sinut ainakin pahimmilta sudenkuopilta.

2. Vuokralaisen vuokranmaksukyky

Mitä parempi vuokralainen, sen arvokkaampi kohde – näin asia on totuttu näkemään ainakin kaupallisissa kiinteistöissä. Vuokralaisen vuokranmaksukykyä pystyy analysoimaan etukäteen ja näin ollen välttämään ainakin pahimpia riskejä.

3. Kiinteistön sijainti

Sijainti, sijainti ja sijainti on se, mitä on vuosikymmenet opetettu kiinteistöalalla. Tänään huono sijainti voi olla tulevaisuudessa huippupaikka ja päinvastoin. Globaalit trendit, demografia ja maailman muuttuminen muokkaavat kiinteistöjen sijainnin hyvyyttä vääjäämättä, vaikka rakennus pysyykin samalla paikalla. Kiinteistön sijainnin analysointiin käytetyt tunnit eivät mene koskaan hukkaan.

4. Kiinteistön tekninen kunto

Kiinteistön tekniseen kuntoon kannattaa perehtyä tarkasti. Muuten tulevat korjaukset voivat syödä kiinteistön tulevaisuuden tuottopotentiaalin, koska remontteihin käytetty raha ei välttämättä nosta kohteen markkina-arvoa tai vuokraa. Kiinteistön teknisen kunnon tutkiminen ennen kaupantekoa on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

5. Arvonmääritys

Kiinteistön arvonmäärityksen avulla saadaan nivottua yllä olevat asiat selkeästi yhteen. Näin saadaan luotua hyvät perustelut kiinteistön arvolle, mitkä asiat vaikuttavat minkäkin verran kiinteistön arvoon sekä mikä on kiinteistön tulevaisuuden potentiaali. Tämän prosessin jälkeen on huomattavan paljon helpompi perustella  muille osapuolille, minkä takia kiinteistön arvo on jokin tietty eurosumma. Laadukkaasti tehty arvonmääritys on myös erinomainen työkalu mahdollisissa kaupallisissa neuvotteluissa.

6. Kiinteistön transaktioprosessi

Kun yllä olevat asiat on tehty laadukkaasti ja selvitetty kunnolla, on huomattavan paljon miellyttävämpää lähteä kiinteistön transaktioprosessiin. Tällä tavalla tiedetään jo etukäteen suurin osa asioista, joiden avulla ammattimainen ostaja yrittää neuvotella itselleen edullisempaa kauppaa. Näin saadaan myös heti prosessin alussa valikoitua sellaiset potentiaaliset ostajakandidaatit, joiden kanssa mitä todennäköisimmin tuleva kauppa tullaan tekemään.

 

Yllä mainittujen asioiden selvittäminen edesauttaa kaikkia osapuolia tyydyttävän ja mahdollisimman vähän yllätyksiä tarjoavan lopputuloksen aikaansaamisessa.

 

Jos kiinteistön ostaminen tai myyminen on organisaatiollesi ajankohtaista ja tunnet tarvitsevasi siihen tukea, ota yhteyttä!