PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Berliini kiinteistösijoittajien ykköskohde Euroopassa, Helsinki nähdään yhä vetovoimaisena

 

Kiinteistöalan asiantuntijoiden suosikkikohteita vuodelle 2021 Euroopassa ovat Berliini, Lontoo ja Pariisi. Helsinki nousi edellisvuodesta kaksi sijaa ollen 19. Sektorikohtainen kiinnostus kohdistuu nyt muun muassa asumiseen ja hoivaan.

Uusimmassa PwC:n ja Urban Land Instituten (ULI) Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021 -raportissa todetaan Euroopan kiinteistöalan olevan keskellä laskusuhdannetta, joka tapahtuu samanaikaisesti kiinteistöalan pitkän aikavälin rakenteellisten muutosten kanssa. Kiinteistöjä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen yhtenä harvoista omaisuusluokista, jotka tuovat hyväksyttävää tuottoa matalien tai negatiivisten korkojen aikana.

PwC:n ja ULI:n julkaisema raportti perustuu 995:n eri puolilla Eurooppaa toimivan kiinteistöalan sijoittajan, kehittäjän, rahoittajan ja neuvonantajan näkemyksiin heinä–syyskuussa 2020.

Saksalaiskaupungit vahvoilla, pohjoismaissa ennustettavuus vetoaa

Tämänvuotisen raportin kaupunkien sijoitukset listalla heijastelevat sekä varovaisuutta että markkinoita ohjaavia mahdollisuuksia. Kärjessä olevien kaupunkien uskotaan tarjoavan likviditeettiä ja vakautta. Berliini on suosikki vuoden 2021 investointi- ja kehitysnäkymien osalta ja koko Saksan suhteellisen vahva suoriutuminen koronapandemian torjunnassa rohkaisee sijoittajia. Top 10 -listalla on neljä saksalaiskaupunkia.
Lontoo nousi kaksi sijaa listan kakkoseksi. Pariisi putosi edellisvuoden ykkössijalta ja oli nyt kolmantena.

Vaikka Tukholma (16.), Kööpenhamina (18.), Helsinki (19.) ja Oslo (29.) eivät yllä kärkikymmenikköön, niitä pidetään vetovoimaisina kohteina kiinteistösijoittajille. Pohjoismaissa talous on kärsinyt pandemiasta vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Pohjoismaiden vahvuutena pidetään ennustettavuutta; yksi sijoittaja totesi, että kun suunnitelmat tehdään, niissä pysytään.

“Suomen osalta näkymät ovat positiiviset. Valtio tukee taloutta, pankkirahoitusta on saatavilla hyvin perustelluille sijoituksille, konkursseja ei ole tähän mennessä ollut paljon, välittäjät ovat aktiivisia ja kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan jatkuu. Joitain kauppoja on lykätty koronan takia, mutta markkina-aktiviteetti on vilkastunut syksyllä ja tämä näyttää myös jatkuvan, toteaa kiinteistötoimialalle tarjottavista palveluista Suomen PwC:llä vastaava Jeroen Bus.

COVID-19-pandemian myötä ESG (Environmental, Social, Governance) -asiat ovat herättäneet aikaisempaa enemmän kiinnostusta. Monet alan toimijat ovat jo sitoutuneet vähentämään rakennetun ympäristön ympäristövaikutuksia ja kyselyyn vastanneet näkevät sosiaalisten näkökohtien lisäävän merkitystään heidän strategioissaan.

“Tämä on Pohjoismaissa agendalla korkealla. Kiinteistöala arvioi entistä vakavammin laajempaa rooliaan yhteiskunnassa; monimuotoisuuden ja osallisuuden käsittelemistä työpaikoilla, sekä ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvien asioiden huomioimista”, Bus sanoo.

Toimialapainotukset ja pääomavirrat muutoksessa

COVID-19-pandemian vaikutus näkyy eniten vähittäiskaupassa ja toimistoissa, kun vuokratuloihin liittyy laajalle levinnyttä epävarmuutta. Tämä on johtanut siihen, että sijoittajat arvioivat yhä enemmän tilojen käyttäjien taustalla olevaa operatiivista riskiä ja keskittyvät omiin vahvuuksiinsa kiinteistöjen operaattoreina turvatakseen tuottonsa.

Alan pääomavirrat muuttavat myös sitä, miten varoja voidaan käyttää. On hyvin todennäköistä, että kotimaisilla ja eurooppalaisilla sijoittajilla tulee olemaan paljon merkittävämpi rooli Euroopassa. Vaikka enemmistö odottaa edelleen Eurooppaan virtaavan aasialaisen pääoman määrän kasvavan, sen osuus on huomattavasti pienempi kuin aiempina vuosina. Syynä tähän on haastateltujen mukaan se, ulkomaiset sijoittajat eivät pandemian takia pääse käymään eurooppalaisissa kiinteistöissä ennen niiden ostamista.

”Tämän vuoden epävarmuus on muuttanut prioriteetteja: kiinnostus esimerkiksi vähittäiskauppaa, matkailualaa ja liikehuoneistoja kohtaan on laskenut, kun taas asumisen, hoivan sekä energia- ja viestintäinfrastruktuurin kysyntä on vahvistunut. Lisäksi logistiikkakiinteistöille on jatkuvaa kysyntää”, kiinteistöalalle tarjottavista veropalveluista vastaava Mikko Leinola Suomen PwC:ltä kommentoi.

Kiinteistöjohtajat olivat varuillaan kokonaisnäkymien osalta ja haastattelut osoittivat luottamuksen markkinoihin olevan selvässä laskussa 28 % osuudella vastaajista, kun osuus vuonna 2019 oli 13 %.

Lisäksi 44 % ennakoi kannattavuuden laskevan (15 % vuonna 2019). Pandemiasta oli kyselyyn vastanneista huolissaan tai erittäin huolissaan 88 % prosenttia, kun taas 79 prosenttia oli huolissaan tai erittäin huolissaan kansainvälisestä poliittisesta vakaudesta.

Kyselyyn vastanneet olivat optimistisia keskuspankkien matalana pysyvän korkotason suhteen ja kiinteistösijoitustoiminta pysyi luottamusta herättävällä tasolla myös Euroopan ensimmäisen lockdownin aikana. Monet viittasivat siihen, että kasautunutta pääomaa oli tulossa markkinoille.

Kiinteistösijoittajien top 10 Euroopassa 2021 investointi- ja kehitysnäkymien kannalta (suluissa edellisvuoden sijoitus):

1. Berliini (2.)
2. Lontoo (4.)
3. Pariisi (1.)
4. Frankfurt (3.)
5. Amsterdam (6.)
6. Hampuri (8.)
7. München (7.)
8. Madrid (5.)
9. Milano (11.)
10. Wien (15.)
16. Tukholma (18.)
18. Kööpenhamina (19.)
19. Helsinki (21.)
29. Oslo (29.)

Lisätietoja:

Mikko Leinola, 044 527 1617, mikko.leinola@pwc.com
Jeroen Bus, 040 082 4932, jeroen.bus@pwc.com

Emerging Trends in Real Estate®: Europe 2021

PwC:n tarkoitus on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista merkittäviä ongelmia. Autamme yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 1 200 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta, tilintarkastus ja muut varmennuspalvelut. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.

PwC toimii 155 maassa yli 284 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.