PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
08.11.2017|

Berliini, Kööpenhamina ja Frankfurt kiinteistösijoittajien suosiossa vuonna 2018

Saksalaiskaupungit ovat vahvoilla, kun kiinteistöalan ammattilaisilta kysytään Euroopan kiinnostavimpia kohteita vuonna 2018. Kööpenhamina nousi listalla neljä sijaa jaetulle kakkossijalle. Helsinki säilytti viimevuotisen sijoituksensa ollen 18.

PwC:n ja Urban Land Instituten (ULI) Emerging Trends in Real Estate® Europe 2018 -raportti perustuu yli 800 eurooppalaisen kiinteistöalan ammattilaisen näkemyksiin Euroopan kiinnostavimmista kaupungeista.

Berliini nappasi listan ykkössijan jo neljättä kertaa ja vahvisti näin johtavaa asemaansa Euroopan kiinteistömarkkinoilla. Frankfurt on noussut toiselle sijalle kasvettuaan tasaisesti vuoden aikana. Suurimmasta osasta kasvua vastaa finanssisektori brexitin seurauksena.

Kööpenhamina nähdään yhtä kiinnostavana kuin Frankfurt. Kööpenhaminan vauhdilla kasvava asuntosektori on nyt kansainvälisen kiinteistöalan huomion kohteena. München on neljännellä sijalla ja se on – kalleudestaan huolimatta – yhä sekä sijoittajia että rakennuttajia kiinnostava markkina-alue. Positiivisista toimistotilojen vuokrausnäkymistä hyötynyt Madrid hyppäsi neljä sijaa ylöspäin ja on nyt viidentenä.

Helsingissä nähdään mahdollisuuksia

Helsinki säilytti selvityksessä viimevuotisen 18:nnen sijansa. Koska Suomen kasvu on ollut pohjoismaisia naapureitaan hitaampaa, osa sijoittajista näkee Helsingin mahdollisuutena. Helsingin vapaiden toimistotilojen osuus, 13 %, on korkein Skandinaviassa, mutta korkeatasoisista rakennuksista on keskustan alueella pulaa.

”Houkuttelevat keskustan kiinteistöt niin Helsingissä kuin esimerkiksi Turussa menevät kaupaksi erittäin hyvin. Helsingin markkinoilla liikkuu paljon kansainvälisiä sijoittajia”, toteaa kiinteistöalan asiantuntija Jari Lehtinen PwC:ltä.

Yksi vastaajista arvioi: ”Toimitilamarkkinoiden täytyy tasaantua, jonka jälkeen vuokrat luultavasti nousevat. Helsingissä on siis potentiaalia sekä vuokra- että tuottopuolella.”

Tätä arviota tukee myös se, että yksi pohjoismaiden suurimmista kiinteistökaupoista tehtiin Helsingissä vuonna 2017: Blackstone hankki Spondan 3,8 miljardilla eurolla. Spondan hallussa on 60 % suur-Helsingin toimistotiloista.

Tuotto-odotukset ovat Helsingissä hivenen paremmat kuin Tukholmassa ja Oslossa kaikilla sektoreilla. Logistiikka-alan sijoittajat alkavat olla Suomea kohtaan suosiollisia.

”Helsinki on parempi kuin Tukholma. Tukholma on hyvä, mutta kilpailu siellä on liian kovaa”, sanoo yksi vastaaja.

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus kaikilla sektoreilla on korkealla ja lisääntynyt erityisesti asuinrakennusten ja hotellien osalta.

”Suomen erottaa muista pohjoismaista myös valuutta: euroilla kauppaa tekevät euroalueelle sijoittavat rahastot voivat investoida tänne, ja monet niistä ovat laittaneet Helsingin ostoslistalleen”, Lehtinen kommentoi.

Logistiikka- ja asuntosektorit vahvimmilla

Logistiikasta on muodostunut halutuin sektori sijoittajille vuonna 2018. Asuntosektorin eri osat, kuten opiskelija-asunnot, senioriasunnot ja terveydenhuolto, ovat myös varmoja kohteita. Samalla vaikuttaa siltä, että sijoittajat ovat jossain määrin luopumassa vähittäiskauppa- ja toimistotiloista, jotka ovat perinteisesti olleet määräävässä asemassa kiinteistöalalla. Negatiiviset trendit USA:ssa ovat alkaneet vaikuttaa käsitykseen vähittäiskaupan tilojen merkityksestä, samalla kun kiihtyvän kaupungistumisen oletetaan vähentävän esikaupunkitoimistojen ja business parkien merkitystä. Sijoittajat ovat kuitenkin yhä kiinnostuneempia useampien yritysten toimistotiloista, joissa on myös oheispalveluita.

Kiinteistöalan toimintatavat ovat yhä monimuotoisempia. Tämä johtuu asiakkaiden vaatimuksista ja käsityksestä, jonka mukaan tila edustaa palvelua. Uusien vaatimusten myötä kiinteistöalan yhtiöiden tulee löytää uusia toimintatapoja suuren tietomäärän hallitsemiseen, sekä käyttää uutta teknologiaa päätöksenteon, johtamisen ja arviointien parantamiseen. Alan johtavat vaikuttajat näkevätkin, että teknologia on yksi ratkaisevimmista kiinteistöalaan vaikuttavista tekijöistä.

Puolet uskoo kasvuun, brexitin aiheuttama epävarmuus jatkuu

Kiinteistöala on raportin mukaan varovaisen optimistinen vuoden 2018 liiketaloudellisten näkymien suhteen Euroopassa. Noin puolet kyselyyn vastanneista ennustaa, että voitot ja henkilömäärä tulevat kasvamaan ensi vuonna ja 42 % uskoo luottamuksen liiketoimintaan kasvavan. Luku on 10 % suurempi kuin viime vuonna.

Alalla vallitsevaa optimismia tukee euroalueen parantunut makrotaloudellinen tilanne ja kiinteistöalan edelleen jatkuva kiinnostavuus tulonhankintamuotona. Vuonna 2017 on tähän mennessä koettu investointivolyymien yleinen kasvu ja parantunut omistusten kysyntä monissa Euroopan suurkaupungeissa. Pääomien ja velkatarjonnan oletetaan säilyvän vuonna 2018 samalla korkealla tasolla kuin vuonna 2017, ja korkean investointitason odotetaan jatkuvan mahdollisesta korkotason noususta huolimatta.

Tämän lisäksi vuoden 2017 vaalitulokset Ranskassa ja Alankomaissa ovat palauttaneet osan Euroopan poliittista vakautta koskevasta luottamuksesta; yli neljännes vastaajista uskoo poliittisen ympäristön kehittyvän positiivisesti vuonna 2018.

Huolenaiheitakin sijoittajilta löytyy. Viime vuosien tapaan käyttökelpoisten varojen saatavuus on tärkein Euroopan kiinteistöalaa koskeva huolenaihe. Yli 75 % kyselyyn vastanneista uskoo, että sijoittajat ottavat enemmän riskejä saavuttaakseen tavoittelemansa tuotot. Monet alan tärkeimmistä vaikuttajista uskoivat kuitenkin, että vuonna 2018 tullaan käyttämään enemmän harkintaa riskinotossa.

Brexit tulee edelleen olemaan haaste kiinteistöalalle. Samalla kun brexitiin liittyvä pessimismi on huomattavasti vähentynyt viime vuodesta, aiheuttaa epävarmuus Britannian EU:sta lähdön ehdoista yhä turhautumista kiinteistöalalla. Vain harvat kuitenkaan uskovat Lontoon pitkäaikaisen aseman maailmanlaajuisena pääomakeskuksena olevan uhattuna.

Kiinteistösijoittajien top 10 Euroopassa 2018:

1. Berliini

2. Kööpenhamina

2. Frankfurt

4. München

5. Madrid

6. Hampuri

7. Dublin

8. Tukholma

9. Luxemburg

10. Amsterdam

……………

16. Oslo

18. Helsinki

 

Lisätietoja:

Jari Lehtinen, PwC, puh. 040 175 7878, jari.lehtinen@fi.pwc.com

Emerging Trends in Real Estate®: Europe 2018

 

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 1 000 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.

PwC toimii 158 maassa yli 236 000 asiantuntijan voimin. Nimi PwC viittaa PwC-ketjuun ja/tai yhteen tai useampaan sen jäsenyritykseen, joista jokainen on oma itsenäinen yhtiö. Lisää tietoa: www.pwc.com/structure.