PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
13.10.2021|

KHO: Ennakkoratkaisu pääomasijoituksesta ja osakkeiden luovutuksen veronalaisuudesta kaksiportaisessa hankintarakenteessa

KHO katsoi päätöksessään 2021:135, että pääomasijoittajan sijoituskohteiden hankintaa varten perustama yhtiö harjoittaa pääomasijoitustoimintaa ja kohdeyhtiön luovutushinta oli yhtiölle verotettavaa tuloa.

Businessman signing digital contract on tablet using stylus pen

Pääomasijoitustoimintaa harjoittava yhtiö oli perustanut kaksiportaisen yhtiörakenteen kohdeyhtiön osakkeiden hankintaa varten. Ennakkoratkaisuhakemuksessa kysyttiin, pidetäänkö kohdeyhtiön osakkeita hankkivan yhtiön käyttöomaisuutena ja onko niiden myynti verovapaata.

Nyt annetussa ratkaisussa KHO katsoi, että pääomasijoittajan perustaman hankintarakenteen yhtiöt harjoittivat niin ikään pääomasijoitustoimintaa siitä huolimatta, että hankinnan jälkeen yhtiö oli toiminut aktiivisesti konsernin emoyhtiönä. Kohdeyhtiön myyntiä ei siten pidetty verovapaana. Aiemmassa oikeuskäytännössä KHO oli päätynyt samaan yksiportaisen hankintarakenteen osalta, joten linja vaikuttaa johdonmukaiselta.