PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

LEI-tunnus pakollinen 3.1.2018 lähtien

Eurooppalainen MiFID II- ja MiFIR-sääntely edellyttää LEI-tunnuksen (Legal Entity Identifier) käyttöä.

Yritys tai yhteisö ml. rekisteröity yhdistys tai säätiö (koosta riippumatta) tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla, johdannaisilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla. LEI-tunnus tulee hakea myös yhteisölle, joka ei harjoita ammattimaista veronalaista sijoitustoimintaa. Vaatimus koskee niin ikään yrityksiä ja yleishyödyllisiä yhteisöjä, jotka eivät itse tee suoria osto- ja myyntitoimeksiantoja vaan ovat ulkoistaneet varainhoitonsa salkunhoitajalle. Yritys on velvollinen ilmoittamaan oman LEI-tunnuksensa salkunhoitajayhteisölle.

Pelkkään arvopapereiden omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita. Sitä ei myöskään tarvita tavallisten sijoitusrahasto-osuuksien merkintää tai lunastusta, eikä pörssinoteeraamattomien osakkeiden kaupankäyntiä varten.

LEI-tunnus johdannaisia koskeviin toimeksiantoihin on tarvittu 1.11.2017 lähtien. Muiden julkisen kaupankäynnin kohteena olevien arvopapereiden kaupankäyntiin tunnus tarvitaan 3.1.2018 alkaen. Tämän jälkeen pankit ja sijoituspalveluyhtiöt eivät ota vastaan toimeksiantoja yrityksiltä ja yhteisöiltä, joilta tunnus puuttuu.

Suomalainen yritys tai yhteisö (Y-tunnuksellinen) voi hakea LEI-tunnuksen PRH:lta.