- Aiheet
Arvoisa perheyrityksen omistaja, pysy hengissä!
Minun työni on auttaa omistajia keskittymään tärkeimpään tehtäväänsä eli omistamaan perheyritystään. Työhöni kuuluu mm. sukupolvenvaihdoksiin liittyvien vero- ja muiden haasteiden ratkaiseminen. Teen työtäni kovalla innolla ja suurella sydämellä. Viime aikoina olen alkanut horjua uskossani siihen, että Suomessa sukupolvenvaihdoksesta voi selvitä. Siksi kirjoitan sinulle.
Oletko sinä ehkä eläkeiän kynnyksellä, lapsesi toimivat jo menestyksekkäästi perheyrityksenne johdossa ja sinä aiot siirtää operatiivisen vastuun lisäksi myös omistajan vastuun heille? Ehkä ruuhkavuosia kahlaavilla lapsillasi on omia pieniä lapsia.
Lapsesi varmaan saavat lahjoittamistasi osakkeista sukupolvenvaihdoshuojennuksen. He selviävät sukupolvenvaihdoksen verorasituksesta kohtuudella 10 vuoden maksuajan turvin. Huojennus palvelee tarkoitustaan eli yritystoiminnan jatkumista hyvin. Homma toimii hienosti.
Oletko miettinyt sitä karmeaa tilannetta, että lapsesi lähtee täältä ennen sinua? Ihan hyvä jos et ole. En minäkään ole enkä haluaisi miettiä sitä sinun tai kenenkään muunkaan kannalta. Työni puolesta minulla on siihen nykyään velvollisuus.
Jos sinä olet ehtinyt siirtää omistuksesi lapsillesi ja tällainen tragedia tapahtuu, pienet lapsenlapsesi perivät osakkeet lapseltasi. Kun demarit viime syksynä kaatoivat alaikäisten sukupolvenvaihdoshuojennuksen, sinun lapsenlapsiltasi häipyi mahdollisuus saada verohuojennus katastrofitilanteessa eli heidän oman vanhempansa kuollessa.
Herää kysymys, kannattaako sinun säilöä yrityksen osakkeita itselläsi, jos vaikka lapsesi kuitenkin sattuu kuolemaan ennen sinua. Näin voit estää osakkeidesi siirtymisen alaikäisille lapsille, jotka eivät kykene suoriutumaan perintöveron maksamisesta. Jättäisit siis sukupolvenvaihdoksen tekemättä lastenlastesi perintöveron pelossa. Järjetöntä. Yrityksen ja sen omistajien edun vastaista. Mutta näitä kysymyksiä minulta nykyään kysytään. Helppoa vastausta ei ole.
Hyvä omistaja, puhutaanpa vähemmän dramaattisista asioista kuin perheenjäsenen kuolemasta. Oletko ehkä aikonut edistää sukupolvenvaihdosta niin, että siirrät yrityksesi osake-enemmistön lapsillesi, mutta pidät suurimman osan äänivallasta itselläsi? Tämä onnistuu esimerkiksi A- ja B-osakkeiden avulla, joilla on erilainen äänivalta.
En ole yllättynyt, jos olet miettinyt osakkeiden äänivallan eriyttämistä. Se on perheyrityksissä melko tavallinen tapa porrastaa sukupolvenvaihdosta niin, että ensin siirretään omistajan taloudellista vastuuta eli omistusosuuksia ja vasta lopuksi vastuuta päätöksistä eli äänivaltaa.
Verottaja on nykyään sitä mieltä, että vaikka siirtäisit omistuksesta yli 10 % tai 50 % tai 99 %, mutta siirrät äänistä alle 10 %, lapsesi eivät saa huojennusta. Tämä kanta ei perustu juuri mihinkään ja on mielestäni lainvastainen. Aiomme kaataa verokarhun tässä(kin) asiassa ja saada asian oikealle tolalleen, mutta tällä hetkellä tilanne on mikä on. Siis: ethän kuole niin, että testamenttaat jollekin lapsellesi yli 10 % osakkeista mutta alle 10 % äänistä? Se voi käydä todella kalliiksi, tai ainakin joudut napit vastakkain verottajan kanssa.
Onko tilanne ehkä se, että perheyrityksesi yhtiöjärjestyksessä ja osakassopimuksessa on lunastuslauseke ja muut aukottomat säännöt sille, minkä hinnan sinä voit saada perheyrityksesi osakkeista, jos päätät niistä luopua? Lunastushinta voi olla esimerkiksi omistusosuuttasi vastaava osuus yhtiön omasta pääomasta. Se on tyypillinen määräys, koska monissa perheyrityksissä ajatellaan, että omistajakunta halutaan pitää tiukasti rajattuna perheenjäseniin ja että kellään omistajalla ei pidä olla mahdollisuutta myydä osakkeitaan kovaan hintaan toisten omistajien kustannuksella.
Jos sinä kuolet ja omistat edellä mainittuja osakkeita, arvaapa minkä suuruisen lahjan lapsesi verottajan mielestä saavat? Onko arvo se hinta, jonka sinä tai lapsesi enintään voitte osakkeista saada? Ei ole. Verottajan mielestä perinnön arvo voi olla moninkertainen. Lapsesi siis joutuvat maksamaan perintöveroa sellaisesta omaisuuden arvosta, jota he eivät ikinä voi saada hyväkseen. Tähän saamatta jääneeseen omaisuuteen kohdistuvaa perintöverorasitusta voi kuvailla tällä symbolilla: ∞
Tällainen yrityksen arvostaminen perintöverotuksessa on kestämätön. Me olemme kiistäneet sen perheyritysten asiaa ajaessamme. Riita on kesken. Kerron myöhemmin, kuinka kävi.
Arvoisa omistaja, edellä puhuin kuolemisesta ja sen aiheuttamista verotuksen älyttömyyksistä. Pahoittelen negatiivisuuttani. Positiivista on, että ensimmäiseen tilanteeseen löytyy ratkaisuja – ei hyviä, mutta toiminnan jatkamisen mahdollistavia ehkä kuitenkin. Jälkimmäisissä tilanteissa uskon järjen lopulta voittavan ja niiden ongelmien jäävän historiaan.
Tästä huolimatta terveiseni sinulle on, että pysy hengissä. Suomessa on vaikeaa elää perintöveron kanssa. Vielä vaikeampaa on kuolla sen kanssa.
Terveyttä ja pitkää ikää toivottaen,
Simo