PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Arvonlisäverojärjestelmän implementointi etenee Persianlahdella

Persianlahden yhteistyöneuvostoon (Gulf Cooperation Council, GCC) kuuluvien jäsenvaltioiden keväällä 2017 allekirjoittama kehyssopimus arvonlisäverojärjestelmän käyttöönottamisesta on alkanut saada jalansijaa Persianlahden alueella. Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia ottivat arvonlisäverojärjestelmän käyttöön vuoden 2018 alussa, ja seuraavaksi vuorossa on Bahrain, jossa arvonlisäverosäännökset astuvat voimaan 1.1.2019. Yleinen verokanta Arabiemiraateissa ja Saudi-Arabiassa on 5 % ja myös Bahrainissa tullaan soveltamaan samaa verokantaa.

Lisäksi muilla GCC-valtioilla Omanilla, Qatarilla ja Kuwaitilla on suunnitteilla arvonlisäverojärjestelmän implementointi. Alustavien tietojen mukaan Omanilla on tavoitteena ottaa arvonlisäverojärjestelmä käyttöön syyskuussa 2019. Qatarin ennustetaan myös siirtyvän arvonlisäverojärjestelmään vuoden 2019 aikana, mutta vahvistusta ajankohdasta ei ole toistaiseksi saatu. Kuwaitin hallitus puolestaan ilmoitti keväällä 2018, että Kuwait implementoi arvonlisäverojärjestelmän aikaisintaan vuonna 2021 – kolme vuotta kehyssopimuksessa määrättyä ajankohtaa myöhemmin.

Alueella toimivien yritysten kannattaa valmistautua tulevia uudistuksia varten. GCC-valtioiden arvonlisäverotusta ohjaavat periaatteet on määritelty kehyssopimuksessa ja siten tietoa on jo saatavilla.