PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Arvoseteliuudistus 1.1.2019 – Lahjakorttien ja seteleiden arvonlisäverotus muuttuu

Erilaisia arvoseteleitä koskeva arvonlisäverolain uudistus astuu voimaan 1.1.2019 (kirjoitimme uudistuksen taustoista 17.8.2018). Uudistus koskee esimerkiksi erilaisia lahjakortteja, lounas-, liikunta- ja kulttuuriseteleitä, elokuvasarjalippuja sekä teleprepaid-tuotteita.

Mikä on arvoseteli?

Arvosetelillä tarkoitetaan välinettä, johon liittyy velvoite hyväksyä se tavaroiden tai palvelujen myynnin vastikkeeksi tai sen osaksi. Arvosetelin ja yleisen maksuvälineen erona on se, että arvoseteli on käyttömahdollisuuksiltaan rajoitetumpi.

Arvosetelit jaetaan yksikäyttö- ja monikäyttöarvoseteleihin, joiden arvolisäverokäsittely eroaa toisistaan.

Yksikäyttöarvosetelillä tarkoitetaan arvoseteliä, johon liittyvien tavaroiden tai palvelujen myynnistä suoritettavan veron määrä on tiedossa ajankohtana, jolloin arvoseteli lasketaan liikkeeseen. Tavaroiden tai palvelujen myyjän ei tarvitse olla tiedossa, kunhan myyntimaa ja verokanta ovat tiedossa. Esimerkiksi ruokalahjakortti (14 %) tai kirjalahjakortti (10 %) on yksikäyttöarvoseteli.

Monikäyttöarvoseteli on arvoseteli, joka ei ole yksikäyttöseteli eli myyntimaa ja verokanta eivät ole myyntihetkellä tiedossa. Esimerkiksi supermarketin lahjakortti, jolla voi ostaa sekä elintarvikkeita että yleisen verokannan alaisia tuotteita tai matkalahjakortti, jolla voi ostaa majoituspalvelua sekä kotimaassa että ulkomailla, on monikäyttöarvoseteli. Myös sellainen lounasseteli, jota voidaan käyttää elintarvikkeiden ostoon ruokakaupasta, on monikäyttöseteli, koska sillä voidaan hankkia myös esim. vesipullo, jonka hintaa sisältyy 24 %:n pantti. Sopimusruokailu saattaa sen sijaan mennä yksikäyttöseteliksi.

Myynnin verokohtelu ja veron suorittamisajankohta

Yksikäyttöseteliin liittyvien tavaroiden tai palvelujen myynnistä saatua vastiketta pidetään hyödykkeiden myynnistä saatuna ennakkomaksuna. Tällöin vero suoritetaan maksettujen vastikkeiden kertymishetkellä.

Monikäyttöseteliin liittyvien hyödykkeiden myynnistä arvonlisävero suoritetaan vasta setelin lunastushetkellä eli kun hyödykkeet tosiasiallisesti toimitetaan. Jos loppukäyttäjä ei lunasta monikäyttöarvoseteliä sen voimassaoloaikana, maksetusta vastikkeesta ei suoriteta veroa.

Olennaisin muutos tulee tapahtumaan arvoseteleiden jakeluportaassa, kun arvosetelin liikkeeseen laskuun ja jakeluun liittyvät palvelut muuttuvat uudistuksen myötä verollisiksi.

Tämä muuttaa merkittävästi esimerkiksi lahjakortteja myyvien tai välittävien jakelijoiden (vähittäiskaupat, kioskit) arvonlisäverokäsittelyä. Osaa nykyisen arvosetelin määritelmään liittyvistä tuotteista pidettiin aikaisemmin arvonlisäverotuksessa maksuvälineinä ja niiden välitystä verottomana. Muutoksen seurauksena myös esim. lounasseteleiden liikkeeseenlaskijoiden palkkiot muuttuvat verollisiksi.

Erityissäännös ketjumyynnistä

Jos yksikäyttösetelin jakelija myy setelin omissa nimissään toisen tai omaan lukuun, jakelijan luovutus rinnastetaan seteliin liittyvien hyödykkeiden myyntiin (ketjumyyntisäännös). Tällaista luovutusta kohdellaan omistusoikeuden perusteella tai komissiokaupan muodossa tapahtuvana hyödykkeen myyntinä. Säännös koskee kuitenkin vain sellaista yksikäyttöarvoseteliä, jonka arvo kattaa arvoseteliin liittyvän hyödykkeen koko vastikkeen. Esimerkiksi lahjakortti, jolla saa 20 euron arvoisen kirjan tai 30 euron arvoisen hiustenhoitopakkauksen.

Sen sijaan 100 euron lahjakortti, jonka voi käyttää tietokoneen näytön hankintaan, hintojen vaihdellessa 100 ja 200 euron välillä, ei tule ketjumyynnin soveltamisen piiriin, koska arvo ei välttämättä kata koko vastiketta. Tällöin jakelija käsittelee lahjakortin myynnin verottomana ja veloittaa jakelupalvelun erikseen verollisena.

Haasteet ja käytäntö

Verohallinnon antamasta ohjeesta Arvoseteleiden arvonlisäverotuksesta 28.11.2018 huolimatta sääntöjen soveltamiseen jää paljon tulkinnanvaraisuutta: onko kysymyksessä arvoseteli vai maksuväline, yksikäyttö- ja monikäyttöarvosetelin rajanveto, ketjumyyntisäännön soveltaminen käytännössä.

Erilaisten arvoseteleiksi katsottavien lahjakorttien käyttö yleistyy jatkuvasti ja näin joulun alla erilaisten elämyslahjakorttien myynti kukoistaa. Vuoden vaihteen jälkeen liikkeeseen laskettujen lahjakorttien arvonlisäverokäsittely osittain muuttuu ja jakelijoiden palkkioiden arvonlisäverokäsittely täytyy tarkistaa vastaamaan uusia sääntöjä.