PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Brexit: Iso-Britannian parlamentti hylkäsi brexit-sopimuksen

Iso-Britannian parlamentti hylkäsi 15. tammikuuta EU:n ja Britannian hallituksen marraskuun lopulla 2018 hyväksymän brexit-sopimuksen siirtymäajasta. Pääministeri Mayn on nyt tarjottava parlamentille vaihtoehtoinen malli brexit-sopimuksesta näillä näkymin maanantaina 21.1., kuitenkin sillä ehdolla, ettei hallitus ensin kaadu 16.1. järjestettävässä luottamusäänestyksessä.

Mikäli luottamuslausetta ei saada 16.1. tai sitä seuraavien 14 päivän aikana järjestettävässä uudessa äänestyksessä, Britanniassa järjestetään ennenaikaiset vaalit, kuitenkin aikaisintaan 25 päivän päästä hallituksen kaatumisesta.

Mikäli hallitus saa parlamentin luottamuksen, Mayn on yritettävä neuvotella uusi sopimus EU:n kanssa hyvin lyhyellä aikataululla. May on ollut yhteydessä EU-valtioiden päämiehiin ja kertonut, että brexit-sopimukseen sisältyvästä niin sanotusta hätälausekkeesta (backstop) voitaisiin vielä neuvotella. Hätälausekkeen mukaan Britannia jäisi EU:n tulliliittoon, jos EU ja Britannia eivät löydä mallia yhteistoiminnalle siirtymäkauden jälkeen.

Suurin kivi kengässä sekä brexitiä kannattavilla että vastustavilla osapuolilla tuntuukin olevan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja, johon ei haluta EU:n normaalia tullirajaa rajatarkastuksineen. Hätälauseke nykyisessä muodossaan tarkoittaa sitä, että Britannia ei voi hätälausekkeen soveltamisen aikana tehdä omia kauppasopimuksia valtioiden kanssa vaan joutuu noudattamaan EU:n sanelemaa tullipolitiikkaa ilman todellista äänioikeutta. EU:n puolelta ollaan jo ilmoitettu, ettei uusia myönnytyksiä annettaisi eikä vielä eilen ollut EU:n jäsenvaltioiden tiedossa minkäänlaista varasuunnitelmaa sen varalta, että brexit-sopimusta ei hyväksytä Britannian parlamentissa. EU:n mielestä Britannialle on tarjottu paras mahdollinen ratkaisu jättää laiva eikä enempää ole luvassa.

Jos uutta sopimusta ei synny eikä saada läpi Britannian parlamentissa, Britannia eroaa EU:sta pahimmassa tapauksessa ilman minkäänlaista ”laskuvarjoa” (cliff-edge). Tällöin Britanniaan sovelletaan verotuksellisesti samoja säännöksiä kuin muihinkin EU:n ulkopuolisiin valtioihin. EU on indikoinut, ettei halua lähteä avaamaan saavutettua brexit-sopimusta, ja ymmärryksemme mukaan mitään vaihtoehtoa sopimukselle ei ole saatavissa.

Tällä hetkellä yritysten onkin varauduttava siihen, ettei sopimusta synny 29.3. mennessä.

Brexitin vaikutukset tullin ja arvonlisäverotuksen osalta

Olemme koonneet oheiseen taulukkoon brexitin vaikutukset tullin ja arvonlisäverotuksen osalta.  Annamme mielellämme lisätietoa.

Brexitin vaikutukset tullin ja arvonlisäverotuksen osalta

Ota yhteyttä:

Juha Laitinen, puh. 020 787 7409, juha.laitinen@pwc.com
Marja Hokkanen, puh. 020 787 7503, marja.hokkanen@pwc.com

Edelliset artikkelimme brexitistä:

15.1.2019: Miten brexitissä käy?

12.12.2018: Brexit: Yllättäviä käänteitä erosopimusprosessissa

15.11.2018: Brexit: Missä mennään?