PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Brexit – valmistautuako vai ei?

Brexitin odotetaan toteutuvan 31.10.2019. Kuten jokaisen tähän mennessä ilmoitetun eropäivän lähestyessä, yritysten on tälläkin kertaa varauduttava niin kutsuttuun sopimuksettomaan eroon, jonka seurauksena UK:sta tulee EU:n kannalta 1.11. alkaen niin kutsuttu kolmas valtio. 

Yritykset ovat olleet hämmentyneitä UK:n sisäpoliittisesta tilanteesta. UK:n uusi hallitus tiedotti kesän lopulla, ettei hyväksy tähän mennessä neuvoteltua erosopimusta ja on valmis UK:n eroon ilman sopimusta. UK:n parlamentti, jonka toiminta on jäädytetty 14.10. saakka, ehti kuitenkin äänestää lain, jonka puitteissa pääministeri Johnsonin on haettava EU:lta jatkoaikaa erolle, ellei parlamentti hyväksy Mayn neuvottelemaa erosopimusta tai sopimuksetonta eroa 19.10. mennessä.

EU:n linjaus tilanteeseen on säilynyt melko häilyvänä. Komissio julkaisi 4.9. raportin brexit-eroon liittyvien valmisteluiden finalisoinnista. Raportista käy ilmi, että EU:lla on yhä mahdollisuus myöntää UK:lle määräajan pidennys. Toisaalta raportissa todetaan, että toistaiseksi sovittu eropäivä lähestyy kovaa vauhtia, minkä vuoksi riski sopimuksettomaan eroon on kasvanut. Komissio varoittaa raportissaan yrityksiä olemaan luottamatta mahdolliseen määräajan pidentämiseen ja kehottaa valmistautumaan sopimuksettomaan brexitiin.

 

Aiempia artikkeleitamme brexitiin valmistautumisesta tulli- ja arvonlisäveronäkökulmasta:

Onko yritykselläsi maahantuontiin ja vientiin tarvittavat EORI-numerot?

Kaksikäyttötavaroihin tarvittava vientilupa

Sopimuksettoman brexitin mahdollisuus lähestyy – Testaa yrityksesi brexit-valmiudet

Brexitin vaikutukset tullin ja arvonlisäverotuksen osalta

Kaikki brexit-vaikutuksia käsittelevät uutisemme

 

Kysyttävää brexitin vaikutuksista? Ota yhteyttä:

Marja Hokkanen (verotus), puh. 020 787 7503, marja.hokkanen@pwc.com
Juha Laitinen (verotus), puh. 020 787 7409, juha.laitinen@pwc.com