PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Esiintyvät taiteilijat voivat hakeutua arvonlisäverovelvollisiksi 1.4.2019 alkaen

Hallitus hyväksyi 15.1.2019 esityksen siitä, että esiintyville taiteilijoille, muille julkisille esiintyjille kuten juontajille ja esitelmöitsijöille sekä urheilijoille ja ko. esityksiä myyville ohjelmatoimistoille annetaan mahdollisuus hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi. Hakeutuminen koskee esiintymispalkkioita ja tilaisuuden järjestäjille luovutettavaksi tarkoitettuja esitysten myynneistä saatavia korvauksia. Tekijänoikeuskorvauksista ei edelleenkään voi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi. Myynteihin sovelletaan alennettua 10 %:n arvonlisäverokantaa.

Esiintyvä taiteilija tai ohjelmatoimisto merkittäisiin arvonlisäverovelvollisten rekisteriin hakemuksen tekemisestä lukien ja poistettaisiin rekisteristä hänen tekemänsä vaatimuksen perusteella. Hakeutuminen on mahdollista 1.4.2019 alkaen.

Kun taiteilija on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi, hänen tulee suorittaa arvonlisäveroa kaikista esiintymispalkkioista ja tilaisuuden järjestäjille luovutettavaksi tarkoitetuista esitysten myynneistä saatavista korvauksista sekä muista mahdollisista verollisista myynneistä. Taiteilija ei siis voi valita niitä myyntejä, joista tulee maksaa veroa. Kun esiintyjä tai ohjelmatoimisto hakeutuu verovelvolliseksi, hän/se voi vastaavasti vähentää liiketoimintaansa liittyvien hankintojen sisältämän arvonlisäveron, mikä parantaa omaa kilpailuasemaa.