PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Intian GST-uudistus: Muutoksia verokantoihin ja raportointivelvoitteisiin

Intia implementoi laajapohjaisen arvonlisäverojärjestelmän, GST:n (goods and services tax), 1.7.2017. Muutos oli valtava ja poisti suuren määrän erilaisia Central- ja State-tason välillisiä veroja, joista merkittävä osa oli vähennyskelvottomia. Muutos on pääosin otettu vastaan positiivisesti, vaikka tämän suuruusluokan uudistuksessa on väistämättä myös suuria haasteita. Haasteisiin on kuitenkin paneuduttu ja niihin on osittain jo puututtu lainsäädännöllisin uudistuksin.

GST-verokantoja on yleisesti pidetty korkeina (5 %, 12 %, 18 % ja 28 %). Intian GST-neuvosto hyväksyikin heinäkuussa laajamittaisen verokantojen alentamisen useiden tavaroiden ja palvelujen osalta. Alennukset koskevat erityisesti kestokulutushyödykkeitä. Myös esim. palvelujen suoritus Intiaan sijoittuneelta sivuliikkeeltä ulkomaalaiselle sivuliikkeelle vapautetaan verosta.

GST-neuvosto hyväksyi lisäksi muutoksia GST-raportointimenettelyn yksinkertaistamiseksi ja suositteli erinäisiä muutoksia GST-lakeihin parlamentin hyväksyttäväksi. Tämä on hyvin positiivinen muutos, koska GST-ilmoitusten moninaisuus on ollut hyvin kuormittavaa. Suunniteltujen muutosten toteuttaminen tulee kuitenkin kestämään jonkin aikaa.