PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Kasvua ja kansainvälistymistä - Suomesta maailmalle kasvun perässä

Yrityksille kasvu on välttämättömyys monessakin mielessä. Jos kasvua ei tule, markkinat ajavat ohi ja osakkeenomistajalle tärkein eli yrityksen arvo katoaa. Monelle yritykselle kasvu onkin yksi keskeinen tavoite mutta Suomen markkinat auttamatta liian pienet. Uudet kasvuyritykset kohtaavat tämän erityisesti uusia tuotteita ja palveluita luodessaan.

Kasvu tarkoittaa useille yrityksille kansainvälisille markkinoille lähtöä. Kasvun ja kansainvälistymisen mahdollistamiseksi on rahoitustakin mahdollista saada. Suomeen on kehittynyt laaja, kasvua tukeva verkosto, ja Slushin sekä Kasvu Openin kaltaiset tapahtumat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia sijoittajien sekä yhteistyökumppaneiden etsintään.

Kasvua oikealla osaamisella

Toinen tärkeä näkökulma liittyy kasvun ja kansainvälistymisen tekijöihin. Miten saada kasvua aikaiseksi ja mitä se vaatii? Suomeen tarvitaan työvoimaa ja erityisesti sellaista, joka mahdollistaisi suomalaisten kasvuyritysten menestymisen maailmalla. Suomessa on loistavaa osaamista ja insinöörityötä. Tämän lisäksi tarvittaisiin ehdottomasti lisää kansainvälisen kasvun mahdollistajia, jotta hyvät ideat saadaan vietyä maailmalle.

Helpolla ei maailmanvalloitus suju ja joskus fokus alkaa löytyä vasta ulkomailla pään seinään lyömisen – siis oppimisen – kautta. Yhä useammat yritykset hakevat kansainvälistä kasvua myös yrityskaupoilla, jolloin paikalliselle markkinalle on nopeampi pääsy kuin omaa myyntiverkostoa kasvattamalla. Tämä näkyy muun muassa myös PwC:n juuri julkaistun Global Family Business Surveyn tuloksista.

Veroasioiden hallintaa pitkällä tähtäimellä

Kansainvälisen verotuksen moniulotteiset haasteet ovat asiantuntijalle erityisen mielenkiintoisia. Kansainvälisen verotuksen tiimoilta on luvassa tulevaisuudessa lisää tietojenvaihtoa, sääntelyä ja raportointia. Kansainvälinen verotus kun ei ole pysynyt mukana liiketoimintamallien ja digitalisaation mukana. Moninaisessa säännösviidakossa ja alati muuttuvien tulkintojen pyörteessä tuntuu siltä, että yritysten on vaikea pysyä muutosten perässä. Erityisen hankalaa on katsoa tulevaisuuteen: millaiset toimintamallit ovat kestäviä ja mistä voi mahdollisesti joutua verottajan negatiivisen huomion kohteeksi?

Mikäli yrityksesi on kansainvälistymässä tai on jo saanut ensimmäisiä avauksia kansainvälisillä markkinoilla, edellä mainitut muutokset tulevat vaikuttamaan yritykseesi erittäin suurella todennäköisyydellä.

Pitkäjänteinen menestyminen edellyttää proaktiivisuutta.

Autamme yrityksiä päivittäin miettimään kasvuun sekä kansainvälistymiseen liittyviä toimintamalleja sekä omistusrakenteita niin, ettei verottajalta tulevaa seuraavaakaan kirjettä tarvitse odottaa pelon sekaisin tuntein.