PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Kirjanpitokäsittely muuttuu – vaikuttaako se verotukseen?

Kirjauskäytännön muutoksilla voi olla verovaikutuksia. Jos siis harkinnassa on kirjanpitokäsittelyn muuttaminen, on myös mahdolliset verovaikutukset analysoitava.

Johdannaiset

Kirjanpitolautakunta julkaisi viime joulukuussa paljon keskustelua herättäneen lausunnon 1963, joka vaikuttaa monen yhtiön johdannaisten kirjauskäytäntöihin jo vuonna 2016. Aikaisemmin taseen ulkopuolisina vastuina esitetyt johdannaiset tulevat nyt useissa tapauksissa esitettäviksi tuloslaskelmalla ja taseella.

Kirjanpitokäsittelyn oikeellisuuden varmistamisen lisäksi on pohdittava myös, onko kirjaustavan muutoksella verovaikutuksia.

Verovaikutusten analysointi vaatii aina johdannaistyyppien sekä -järjestelyjen kokonaisvaltaista arviointia, joten yksinkertainen vastaus edellyttää usein laajempaa analyysiä. Pohdimme asiaa tarkemmin tässä kirjoituksessa.

Rahoitusleasing ja muut kirjauskäytännön muutokset

Kirjanpitolain muutos toi mukanaan mahdollisuuden merkitä rahoitusleasingsopimuksella hankittu omaisuus IFRS-standardien mukaisesti myös FAS-tilinpäätöksissä. Tällöin rahoitusleasing-omaisuus merkitään tilinpäätökseen ikään kuin se olisi myyty tai ostettu (riskit ja edut siirtyisivät olennaisilta osin vuokralleottajalle sopimuskauden alkaessa).

Verolainsäädäntö ei kuitenkaan muuttunut mihinkään eivätkä vastaavat periaatteet sovellu verotuksessa. Täten rahoitusleasing-kirjanpitokäsittelyyn siirryttäessä on oltava erityisen tarkkana, jotta myös verokäsittely menee oikein. Problematiikkaa on käsitelty mm. viimeisimmän KHO:n tapauksen pohjalta laaditussa artikkelissamme.

Autamme mielellämme myös kirjauskäytännön muutosten verovaikutusten analysoinnissa, joten olethan yhteydessä, jos asia mietityttää!

 

Tilaa asiantuntijoidemme laatima maksuton opas 10 tärppiä yritysveroilmoituksen laatimiseen