PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

KVL rinnasti hammasimplantit arvonlisäverottomiin hammasproteeseihin

Keskusverolautakunnan mukaan tehdasvalmisteisten hammasimplanttien, niiden jatkeiden ja kiinnitysruuvien myynti oli arvonlisäverotonta. Niiden asennukseen käytettävien työvälineiden ja tarvikeaineiden myynti sitä vastoin oli arvonlisäverollista.

Verohallinto on viime aikoina kiinnittänyt erityistä huomiota toimialoihin, joilla on sekä arvonlisäverollista että -verotonta toimintaa. Verohallinto lähestyikin kaikkia tiedossaan olevia hammasproteesien myyjiä kirjallisella ohjauksella, jossa arvonlisäverottoman hammasproteesin käsitettä laajennettiin siitä, mikä alan käsitys verottomista hammasproteeseista on tähän saakka ollut. Keskusverolautakunnalle (KVL) tehdyssä ennakkoratkaisuhakemuksessa pyrittiin selvittämään verollisen ja verottoman toiminnan rajaa.

KVL:n ennakkoratkaisun 31/2018 mukaan yhtiön myymät tehdasvalmisteiset hammasimplantit, implanttiin kiinnitettävät proteesien jatkeet ja kiinnitysruuvit olivat arvonlisäverottomia, koska tuotteita myyvän yhtiön palveluksessa oli hammasteknikkoja. Arvonlisäverolain 36 §:n 3 kohdassa tarkoitettu hammasproteesin myynnin arvonlisäverottomuus edellyttää, että myyjä on hammaslääkäri, hammasteknikko tai erikoishammaslääkäri.

Yhtiö myi myös proteesien asennukseen käytettäviä työvälineitä, kuten poria, ruuvimeisseleitä ja luun muokkaukseen käytettäviä instrumentteja. Lisäksi yhtiö myi tarveaineita, kuten haavojen parantamista edistävää geeliä ja kalvoja, kollageenitäytteitä sekä luuainesta. Työvälineiden ja tarveaineiden myyntiä KVL piti arvonlisäverollisena.

KVL:n päätös on lainvoimainen. Ennakkoratkaisulla on siten vaikutusta yleisesti hammasimplantteja myyvien yhtiöiden sekä implantteja ostavien tahojen vähennysoikeuteen. Autamme mielellämme selvittämään, miltä osin toimintanne on arvonlisäverollista ja arvonlisäverotonta sekä millainen vaikutus myynneillänne on toimintanne vähennysoikeuteen.