Litigaationurkka: Vuoden päätös 2023

Vuoden viimeisessä Litigaationurkassa Rami Karimeri tarkastelee vuoden 2023 tärkeimpiä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä.

Vuoden viimeisessä Litigaationurkassa Rami Karimeri tarkastelee vuoden 2023 tärkeimpiä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä.

Tätä kirjoittaessa talvipäivänseisaus lähenee kovaa vauhtia. Päivän luvataan Helsingissä lyhenevän enää noin kahdeksalla minuutilla ennen kuin käännytään kevättä kohti. Pyhät ovat ovella, ja välipäiville optimistisesti budjetoitu hengähdystauko näyttää edelleen toteutuvan (kuten joka vuosi vielä tässä vaiheessa).

Pyhinä voi löytyä mainioita hetkiä retrospektiiviseen ähkyssä vääntelehtimiseen mihin taas yksi vuosi katosi ja jäikö mitään käteen. Uudenvuoden aatto on onneksi suunniteltu tämän melankolian katkaisemiseen lupauksillaan ja hyvillä aikeillaan, mutta vielä ei olla siellä. Keskitytään kuluvaan vuoteen.

Olen usein vuodenvaihteen ympärillä kirjoittanut siitä, miltä korkeimman hallinto-oikeuden verovuosi on tilastojen valossa näyttänyt (viime vuotta koskeva kirjoitus löytyy täältä). Tähän varmastikin tulee jatkoa. Ajattelin kuitenkin laajentaa katsausta päätösten sisältöön valitsemalla ensimmäistä kertaa vuoden päätöksen. Palkintoja tässä gaalassa ei hallintoneuvosten puolueettomuuden säilyttämiseksi tietenkään jaeta.

Yksin tällaista kauaskantoista päätöstä ei sovi tehdä. Onneksi KHO oli sopivasti vuoden aikana päättänyt (KHO 2023:66), miten palkitsemisesta saadaan asianmukaista, ellei nyt täysin objektiivista; pyytämällä kollegoiden mielipiteitä. Niinpä pyysin PwC:n yritysveroryhmän asiantuntijoita äänestämään vuoden päätöstä vapain perustein. 

Sähköiselle äänestyslomakkeelle kirjautunut äänestykseen käytetty ripeähkö keskimääräinen aika kertoo mitä ilmeisimmin raadin rautaisesta ammattitaidosta ja siitä, että vastuulliseen tehtävään oli paneuduttu etukäteen. Lopputulos oli yllättävä. Suurimmat äänimäärät jakautuivat niin tasaisesti kolmelle päätökselle, että olisi väärin nostaa niistä vain yhtä kaikkein korkeimmalle jalustalle. Pidemmittä puheitta paljastetaan voittajat, järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.

KHO 2023:63

Millä edellytyksin yhtiön työntekijä-osakas voi luottaa omassa verotuksessaan yhtiölle annettuun neuvoon ja miten pitkään tuohon neuvoon voi luottaa, kun asiasta aletaan riitelemään? Ainakin ensimmäistä kysymystä on ratkottu julkaistussa käytännössä jo aiemmin, mutta päätös vahvistaa tätä linjaa: kun työntekijä-osakas selvästikin oli tietoinen hänenkin verotukseensa liittyvistä neuvoista, niihin sai luottaa. 

Toisen kysymyksen tausta on varsinainen pastissi verotuksen prosessuaalisista kiemuroista, ja sen selittäminen vaatisi ainakin yhden aikajanan, taulukon sekä diagrammin. Lyhyesti kyse oli siitä, saiko aiempaan neuvoon luottaa vielä sen jälkeen, kun oikeudenvalvontayksikkö oli haastanut Verohallinnon aiemman neuvon mukaisen tulkinnan. KHO katsoi, että neuvoon sai luottaa vielä senkin jälkeen, kun oikaisulautakunta oli antanut aiemmasta neuvosta poikkeavan päätöksen, koska Verohallinto oli tämänkin jälkeen toimittanut viimeisimmän vuoden verotuksen oman aiemman neuvonsa mukaisesti. Luottamuksensuoja katkesi vasta, kun Verohallinto sai kaikki ankkansa nätisti jonoon.

Päätöstä kehuttiin raadin toimesta paitsi sisällön puolesta tärkeänä tienviittana, myös ryhdikkäänä, ja sitähän se oli. Lisäksi päätöksen perustelut olivat analyyttiset ja etenivät johdonmukaisesti. 

KHO 2023:32

Kun konserniavustusta ei voi antaa enempää, kuin verotettava tulos sallii, voiko tappio kuitenkin syntyä, jos verotettavaa tulosta muutetaan jälkikäteen? 

Suomalainen konserniyhtiö oli aikanaan antanut konserniavustusta niin, että tulos sen jälkeen näytti nollaa. Ranskan verottaja kuitenkin meni lisäämään sikäläisen konserniyhtiön tuloon läjän euroja, jotka alun perin oli vähennetty suomalaiselle konserniyhtiölle maksettujen suoritusten vuoksi. Kun vähennyksiä ei siellä hyväksytty, niin ei niitä täälläkään pitänyt lukea tuloksi – muuten seurauksena olisi ollut kaksinkertaista verotusta, minkä poistamisesta oli myös kansainvälisesti sovittu. Tämä ei sinänsä ollut epäselvää, ja Verohallinto pienensi yhtiön tuloa vastaavasti. Se ei kuitenkaan suostunut vahvistamaan yhtiölle tappiota, vaan pienensi samalla konserniavustuksen vähennyskelpoista määrää. 

Korkein hallinto-oikeus laski, että tämä johtaa edelleen kaksinkertaiseen verotukseen, koska konserniavustuksen saajaa on verotettu koko konserniavustuksen määrästä. Kun kaikki tulot netotetaan, kaksinkertainen verotus ei poistu. Asia ratkaistiin vahvistamalla konserniavustuksen antajalle tappio.

Päätöstä kehuttiin raadin toimesta teemaltaan tärkeäksi. Päätöksen perustelut olivat tässäkin tapauksessa hyvin selkeät ja loogiset, sekä vaikeasta asiasta huolimatta helposti lähestyttävät. KHO näki myös perusteluissa vaivaa osoittaessaan useampia harkittuja ratkaisuvaihtoehtoja.

KHO 2023:29

Ajoittain mediassakin viritellään keskustelua siitä, pitäisikö Suomessa olla perustuslakituomioistuin. KHO vastasi innokkaimpien toiveisiin lainaamalla sellaista hetkeksi Saksasta.

Kyse oli siitä, pidetäänkö Saksan arvonlisäverolle kertynyttä korkoa Suomen verotuksessa vähennyskelpoisena korkona vai vähennyskelvottomana sanktiona. Saksan perustuslakituomioistuin oli omissa päätöksissään katsonut, ettei kyse ollut sanktiosta. KHO vapaan todistusharkintansa puitteissa katsoi, ettei tästä ollut syytä poiketa.

Raadin perustelut olivat jokseenkin jakautuneita. Yhtäältä pidettiin tärkeänä muiden tuomioistuimien päätösten tunnustamista ja hyväksymistä. Päätöstä arvioitiin myös kriittisesti ja kysyttiin, olisiko päätöksessä kuitenkin voitu vielä selventää pidettiinkö perustuslakituomioistuimen päätöstä riittävänä vain siksi, että sellainen oli olemassa, vai oliko arviointi siinä yhteydessä myös kotimaiseen arviointiin sopiva.

Kansainvälisen vastavuoroisuuden kohentamiseksi entisestään ehdotettiin myös, että KHO voisi jatkossa määritellä Oktoberfestin vuosittaisen ajankohdan.

****

Näillä saatesanoilla omasta sekä raadin puolesta kiitokset kaikille yhteistyöstä vuonna 2023! Muistakaa, että vuodessa auringonvaloa kertyy karkeasti aivan yhtä paljon jokaiseen pallonkolkkaan.

 

Rami Karimeri

Yritysverotus

+358 (0)20 787 7841

rami.karimeri@pwc.com