PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Malesia luopuu arvonlisäverojärjestelmästä

Toukokuussa 2018 Malesian pääministeriksi valittu Mahathir Mohamad on ilmoittanut, että Malesiassa palataan takaisin arvonlisäverojärjestelmää (GST, goods and services tax) edeltäneeseen Sales and service tax -järjestelmään (SST). GST-järjestelmä otettiin käyttöön Malesiassa keväällä 2015 ja sen poistaminen oli yksi pääministerin vaalilupauksista kevään vaaleissa.

Ensimmäinen askel GST-järjestelmän poistamiseen on ollut GST-verokannan laskeminen 6 %:sta nollaan kesäkuun alusta lähtien. Malesian päätöstä luopua GST-järjestelmästä voidaan pitää poikkeuksellisena nykykehityksen valossa, sillä viime vuosien trendinä maailmalla on ollut nimenomaan arvonlisäverojärjestelmien käyttöön ottaminen lähes kaikissa valtioissa.

Käyttöön otettava SST-järjestelmä tavaroiden myynnin osalta on yksivaiheinen vero, joka maksetaan verovelvollisen Malesiassa valmistamista ja myymistä tavaroista sekä maahantuonneista. Ehdotetut verokannat ovat 5 %, 10 %, jonka lisäksi on erityisverokantoja määritellyille tuotteille.

Soveltamisala palvelujen osalta on suppeampi. Veroa kannetaan erikseen määriteltävistä B2C-palveluista ja joistakin B2B-palveluista 6 %:n verokannalla. SST-järjestelmän käyttöönottoa suunnitellaan syyskuun 2018 alkuun.