PWC Uutishuone

Malesia luopuu arvonlisäverojärjestelmästä

Toukokuussa 2018 Malesian pääministeriksi valittu Mahathir Mohamad on ilmoittanut, että Malesiassa palataan takaisin arvonlisäverojärjestelmää (GST, goods and services tax) edeltäneeseen Sales and service tax -järjestelmään (SST). GST-järjestelmä otettiin käyttöön Malesiassa keväällä 2015 ja sen poistaminen oli yksi pääministerin vaalilupauksista kevään vaaleissa.

Ensimmäinen askel GST-järjestelmän poistamiseen on ollut GST-verokannan laskeminen 6 %:sta nollaan kesäkuun alusta lähtien. Malesian päätöstä luopua GST-järjestelmästä voidaan pitää poikkeuksellisena nykykehityksen valossa, sillä viime vuosien trendinä maailmalla on ollut nimenomaan arvonlisäverojärjestelmien käyttöön ottaminen lähes kaikissa valtioissa.

Käyttöön otettava SST-järjestelmä tavaroiden myynnin osalta on yksivaiheinen vero, joka maksetaan verovelvollisen Malesiassa valmistamista ja myymistä tavaroista sekä maahantuonneista. Ehdotetut verokannat ovat 5 %, 10 %, jonka lisäksi on erityisverokantoja määritellyille tuotteille.

Soveltamisala palvelujen osalta on suppeampi. Veroa kannetaan erikseen määriteltävistä B2C-palveluista ja joistakin B2B-palveluista 6 %:n verokannalla. SST-järjestelmän käyttöönottoa suunnitellaan syyskuun 2018 alkuun.